2011-05-01

Restaureringen av det Lindebergska huset hade varit värd ett byggnadsvårdspris

Så här glada var Björn Lindström och hans fru Marika när de visade mig runt i det Lindebergska huset den 2 april. Nu en månad senare är allt borta. Vem kunde ana det?

När Uddevalla Sim skulle sälja sitt klubbhus, det Lindebergska huset på Lagerbergsgatan 33, blev det Björn Lindström och Martin Hultberg som köpte det. Ganska omgående tog de kontakt med mig. Jag hade tidigare blivit visad runt i huset av Catarina Andersson i Uddevalla Sim så jag såg det innan restaureringen påbörjades.

Den 2 april blev jag så inbjuden att se de pågående arbetena. Jag blev förstummad över det engagemang och den ambition man hade för att bevara husets karaktär och stil in i minsta detalj.

Kakelugnarna i huset hade restaurerats av kunniga kakelugnsmakare och golven slipats.

Mitt i huset fanns den stora trappan med målade trappsteg i 70-talsstil. Det visade sig att trappan var av ek och vad är vackrare än omålad ek så därför hade målarfärgen avlägsnats så att träet blev synligt igen.


Kort sagt så har man lagt ner ett omfattande, ambitiöst och kärleksfullt arbete på det mer än hundraåriga huset. Under tiden har man också dokumenterat dess historia.

Om två veckor skulle man ha flyttat in och jag hade sett fram emot att få se det färdiga resultatet. Och därefter skulle jag ha nominerat Björn och Martin till Uddevalla kommuns byggnadsvårdspris 2011. Det bestämde jag mig för redan den 2 april

Tyvärr blir det nu inte så då juryn inte har något hus att bedöma. //

2 kommentarer:

  1. Det priset skulle dom ha tagit hem lätt. Var själv där ett par ggr under renoveringen och då såg man verkligen vilket fantastiskt hus det var.

    SvaraRadera
  2. Ja först tycker jag det är tråkigt att huset är borta och sedan lider jag med dem som renoverat och jobbat så mycket...

    SvaraRadera