Häromdagen hade jag nöjet att få besöka Gullmarsbasen och få titta in i det fantastiska huset Ramdalen. Ramdalen byggdes av ingenjör Alban Jacobi 1898. Jag har inte lyckats utröna vem arkitekten var, men visst är huset misstänkt likt de hus i Uddevalla som arkitekt Eugen Thorburn ritade just under denna tiden.
Jag tänker på Lagerbergsgatan 29 och 31 (Svarta Örn och Odd Fellowhuset) och Villa Skanskullen. Det skulle förvåna mig om det är någon annan arkitekt till Ramdalen.
Alban Jacobi föddes i Göteborg 1841 men flyttade sedan till Stockholm. Han var ogift ända fram till sin död 1913. Han hade emellertid både hushållerska och piga och tydligen hade han gott om pengar. Ramdalen är full av detaljer både exteriört och interiört. De snidade detaljerna är gjorda av skulptören Karl Tålig.
Vad som hände med huset efter Jacobis död 1913 och fram till 1934 är mig obekant. Emellerid köpte "Tigers" skapare, Marcus Fredrik Schwartzman, huset 1934 och två år senare invigdes det som ett semester- och rekreationshem för de anställda vid Schwartzman & Nordström AB.
Det var landshövdingen som invigde och också delade ut förtjänstmedaljer till trotjänare vid företaget.
I samband med invigningen skrev Bohusläningen:
"Ingenjör A. Jacobi köpte en gång Ramdalen, som avstyckats från Cederslund och bebyggde det efter sitt sinne. Och det gjorde han så egendomligt och på samma gång storslaget att bygget blev det allmänna samtalsämnet i bygden. En stilig efter dåtida förhållanden modern villa reste sig mitt inne i den vildvuxna strandskogen. Det röjdes mark, en stor vacker trädgård anlades och alla upptänkliga planteringar, träd, buskar och blommor trollades fram."
1953 köpte Kronan Ramdalen för att inrätta en bas och ett övningsområde. Oftast har man kallat basen Gullmarsbasen eller ÖGull (Örlogsbas Gullmaren). 1985 lades basen ned men Kronan har aldrig helt lämnat området och villa Ramdalen har varit hotad många gånger genom åren. Då varande chefen för Bohus Dalgruppen, överstelöjtnant Lennart Ekberg, gjorde på sin tid stora ansträngningar för att rädda villan undan rivning.
Vid mitt besök nyligen kunde jag emellertid konstatera att Ramdalen var i bättre skick än på mången god dag. Man har istället för att riva den restaurerat villan och nu används den bl a som förläggning.
(klicka på bilden ett par gånger och försök att läsa texten). //
Läckert!
SvaraRaderaInteriören (speciellt balkongen) påminner om Wilhelm Pettersson Bergers hus på Frösön (Sommarhagen) i Östersund, men det beror mer på dåtidens nationalistiska yra - byggtiderna stämmer annars ej. Man kan riktigt se Verner von Heidenstam stå på balkongen och blicka ut över nejden...
SvaraRaderaDet finns många fina hus i Bohuslän som hotas av rivning. Och många hus som inte går att underhålla. Kanske skulle man satsa på att flytta dem till en plats för att visa upp och effektivisera underhåll. Ett friluftsmuseum för Bohuslänsk byggnadskonst.... varför inte uppe vid Tureborg i skogen mot Emaus?
SvaraRaderaHa, kände igen huset med en gång, innan jag såg texten. Gjorde lumpen där ute med många härliga minnen 1973. I huset fanns då bla. köket o matsal för oss beväringar.
SvaraRaderaAngående vad som hände efter 1913:
SvaraRaderahttp://www9.vgregion.se/vastarvet/va/resultat_enpost.asp?nr=BM_UMFA53201_233
http://www9.vgregion.se/vastarvet/va/resultat_enpost.asp?nr=BM_UMFA53201_480
http://www9.vgregion.se/vastarvet/va/resultat_enpost.asp?nr=BM_UMFA53201_1063
http://www9.vgregion.se/vastarvet/objekt.aspx?id=BM_UMFA53201_1042
RaderaVar ligger detta hus? Var det något utflyktsmål på den tiden tro? Med tanke på att det verkar ha varit en massa folk där...
Som framgår av texten ligger huset idag inne på Gullmarsbasen.
RaderaI anslutning till en av bilderna som det länkas till ovan nämns grosshandlare Ludvig Collijn. Han var bosatt i Djursholm, men hade detta som sommarställe. Collijn var för övrigt författare till en schackbok och kusin till överbibliotetekarien Isaak Collijn. Hans koppling till denna del av Bohuslän var att han var svåger till godsägaren Ivan Lundström på grannfastigheten Cederslund - de var gifta med två systrar Tengstedt från Göteborg. Byggherren Jacobi, i familjen känd som onkel Alban, var för övrigt morbror till Ivan Lundström och dennes syskon, bland andra Herbert, som var arrendator av Gullmarsberg.
SvaraRaderaEugen Thorburn var även han systerson till Jacobi, så att han ritat huset verkar ytterst sannolikt, även om jag inte har några direkta uppgifter om saken.
SvaraRaderaIwan Lundström är den korrekta stavningen - det fullständiga förnamnet var Ernst Iwan Lorenzo.
SvaraRaderaHihihuhu där i det huset träffades mamma och pappa för första gången när papps gjorde lumpen å mamma jobbade i restaurangen :)
SvaraRaderaOjoj, där sommarjobbade jag i köket många somrar! Några av de fina mindre sniderierna försvann undan för undan
SvaraRaderaDär arbetade jag,i köket och på markan i 3 år
SvaraRadera