2011-05-04

Uddevallabo stod för sångpremiär i Riksdagen


I det allvarliga ämnet om de glömda barnen gjorde Uddevallabon och Kristdemokraten Roland Utbult ( för övrigt 60 år den 24 maj -  Uddevallabloggen gratulerar i förskott! ) något som aldrig gjorts tidigare i riksdagen: han brast ut i sång.

– Jag vill börja mitt debattinlägg på ett annorlunda vis, sa han till riksdagsledmöterna.

Det var debatt om socialtjänstfrågor i riksdagen under onsdagen och om upprättelseutredningen för människor som utsatts för övergrepp och allvarlig försummelse i den sociala dygnsvården mellan 1920 och 1980. Då tog Utbult ett nytt grepp i sitt anförande.

"När jag var en ung liten flicka jag bodde på en fattig gård. Det var 1930-talet i Sverige och tiden var strävsam och hård. En dag så kom barnavårdsnämnden och sa du får inte bo kvar."

Sången som Roland Utbult sjöng är hans egen och handlar om Elsa Lund föddes i Ucklum och på 1930-talet hämtades av barnavårdsnämnden när hon var 14 år. Elsa Lund tvångssteriliserades i samband med sina år på mentalsjukhus, men hon är långt ifrån ensam.

– Man sa att hon var sinnesslö, men hon var varken sinnesslö eller sjuk, hon var bara fattig. I 25 års tid fanns hon på olika mentalsjukhus runt om i Sverige hon och blev tvångssteriliserad innan hon blev hon fri sitt helvete, sa Roland Utbult, som berättade om sitt möte med Elsa när hon var runt 80 år, 2003. Efteråt skrev han låten.

– Det finns ett enda skäl till varför jag framför dessa ord om Elsa Lund och det handlar om de utsatta barnen, de glömda barnen som vi inte får glömma.

Det är första gången i riksdagens historia som en riksdagsledamot sjunger i talarstolen och för Expressen berättar Roland Utbult, att han för säkerhets skull kontrollerade med talmannen så att det var okej.

– Han kände inte till att någon hade gjort något liknande. Folk har läst dikter, men det är ingen som vågat sjunga tidigare.

Här kan du höra Utbult sjunga:  http://www.youtube.com/watch?v=CMte5dRz53U  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar