2011-05-01

Räddningstjänstens bragdinsats räddade Odd Fellowhuset

När Räddningstjänsten kom till branden i det Lindebergska huset vid 05.30-tiden i morse brann det för fullt i bottenvåningen. Man insåg snabbt att man istället skulle inrikta sig på att rädda grannhuset, det sk Odd Fellowhuset. Det är bara 10 meter mellan de båda husens ytterväggar.

Räddningstjänsten lade en intensiv vattenridå mellan husen och på Odd Fellowhuset. Brandmännen trodde inte själva att de skulle klara insatsen. -"Hade vi fått vattenstopp i bara en minut, så hade det varit kört!", säger räddningsledaren Janne Olsson till Uddevallabloggen.

Hettan från branden var så intensiv att åtta rutor i häktet som ligger i översta våningen i Polishuset gick sönder. Även på andra sidan Lagerbergsgatan har rutor i treglasfönstren gått sönder.

Samtidigt som det var samling till förstamajdemonstrationen kom många Uddevallabor för att titta på förödelsen. Många var uppriktigt ledsna när de såg brandruinerna.

Det gick flera rykten om brandens uppkomst på förmiddagen. Någon hade sett en person springa från brandplatsen vid halvsextiden. Själv hörde jag (som bor 200 meter från brandplatsen) fyrverkerismällare sent igår kväll.

På den undre bilden har Räddningstjänsten precis rivit den höga skorstenen som stod och svajade.

Tankarna går tillbaka till morgonen den 2 april 1966 då grannhuset Kålgårdsbergsskolan ödelades av brand. //

6 kommentarer:

 1. Carl-Magnus Norrman2011-05-01 12:54

  Otroligt att det gick att rädda den villan intill.Värmestrålningen ökar resp. minskar ju med kvadraten på avståndet, så när polishuset och Kilbäcken blev skadade, framstår det som ett mirakel. Mycket bra jobb av räddningsstyrkan!!
  Nu är det ju också ännu mer angeläget att MARKEN RUNT SLÖJDHUSET ÅTERSTÄLLS, så gott det går. Vi har annars snart få genuina Uddevalla-miljöer kvar!

  SvaraRadera
 2. Hej Gunnar. Jag satt och bläddrade i dina arkiv och så slog det mig, att det skulle vara lättare och roligare att hitta om du skaffade dig en egen hemsida eller möjligtvis ett bildarkiv galleri kanske.

  SvaraRadera
 3. Så här såg det ut från min frukostbalkong mellan 06.10 och 06.40 ungefär. http://www.youtube.com/watch?v=oHga5j0I_Ro

  SvaraRadera
 4. Säkert anlagd! Fräckt att tända på brevid polishuset! Hur kan man vara så likgiltig mot andra människors liv? Var finns moralen i vårt samhälle? Uddevalla centrum förstörs allt mer. Vi måste stoppa det!!!

  SvaraRadera
 5. Fruktansvärt när något sådant händer.
  Måste vara ett svårt slag för familjen som lagt ner så mycket jobb på huset.
  Tur att ingen blev skadad iallafall.

  Eivor

  SvaraRadera
 6. Att man klarade Odd Fellow huset var ju för väl - för vad hade hänt om det också börjat brinna - då hade kanske alla trähusen brunnit ner...

  Per N

  SvaraRadera