2011-05-08

50-årsjubileum på Backamo

Idag den 8 maj 2011 är det exakt 50 år sedan det här gänget ryckte in till BSI (Befälsskola I) på I 17. De gjorde alltså sin värnplikt 1961-62. 1961 var det året som Kungl Bohusläns regemente firade 300 år och det satte sin prägel på just den här åldersklassen. Två av dem stod modell för konstnären Pino Fagnoni då han skulpterade statyn Karolinen, som fortfarande finns på plats utanför Kanslihuset.

De var också den första uppvisningsgruppen i karolinerexercis som var ett populärt inslag i 300-årsfirandet på Rimnersvallen. Karolinerexercisen var under åren därpå ett stående inslag vid regementets dag. Befäl på Befälsskolan var Mats Dahlstrand och Karl-Edvard "Keven" Strandberg.

Det här gänget har efter lumpen hållit ihop och träffats vart femte år, vilket är unikt. Och självklart skulle de just idag, på själva 50-årsdagen av inryckningen träffas samlade igen. I dagarna två har de varit samlade på Backamo i ett strålande väder och bara under den korta stunden Uddevallabloggen var på besök hann de med att berätta en hel del typiska lumparminnen.

Med på jubileet var Sture Agnholm, Sigvard Ahlgren, Håkan Brunnefjäll, Otto Bucht, Lars Göran Carlsson, Bengt Forsberg, Krister Johansson, Lars-Eric Karlsson, Lars-Erik Karlsson, Arne Nilsson, Carsten Nilsson, Arne Odell, Kurt Olsson, Lennart Wallstedt och Hans Olofsson.

Fotograf till lumparfotot nedan är 408 Karlsson.

3 kommentarer:

 1. Är det Dahlstrand ( då ev sergant) till vä på bilden ? Kortet verkar tagits där blomsterlandet ligger idag. Där låg en korthålsbana.
  Man ser Bräckebacken i bakgrunden

  SvaraRadera
 2. Javisst har du rätt i att det är Mats Dahlstrand.

  SvaraRadera
  Svar
  1. DET RÅDER INGEN TVEKAN OM ATT DET ÄR MATS DAHLSTRAND.
   HAN VAR SERGANT DE ÅREN JAG GJORDE MIN TJÄNSTGÖRING PÅ
   PL.CHEFSSKOLAN 1960-61. dE TVÅ YNGLINGARNA TILL HÖGER
   PÅ BILDEN ÄE KORPRALERNA OLOFSSON OCH NILSSON- VID DETTA TILLFÄLLE GICK DE PÅ TRUPP SOM UTBILDARE.
   FRÅN EN SOM MINNS OCH VAR LUMPARKAMRAT.
   VI FICK MUCKA TIDIGARE MED ANLEDNING AV JUBILEET.
   HÄLSAR KORPR. 1119 OLSSON

   Radera