2011-05-25

Thordéndagens fortsättning

(I paneldebatten deltog från vänster: Sportjournalist Stefan Elofsson, Brynja Brynnjarsdottir, Kroppskultur Dam, Jan-Ove Malm, IFK Uddevalla, P-A Hallberg, Uddevalla elitidrottsgymnasium, Stefan Mattsson, IK Oddevold och kommunalrådet Sture Svennberg.)

Thordéndagen fortsatte på eftermiddagen på Bohusläns museum för inbjudna gäster. Moderator var Stefan Elofsson, P 4 Väst, och landshövding Lars Bäckström höll ett inspirerat tal om Gustaf Thordén och hans intresse för Bohuslän och idrotten.

Lars Bäckström är också ordförande i Thordénstiftelsen, som hade en rad stipendier att dela ut. Det var bl a stipendier till OS-satsande idrottsmän. Den mest namnkunnige var Mustafa Mohamed, som hade lite bråttom eftersom han skulle springa Marathonstafetten i Trollhättan under kvällen.

En debatt om idrotten i Bohuslän arrangerades också. En av de inbjudna debattörerna var kommunalrådet Sture Svennberg, som givetvis fick frågan varför en ny simhall dröjer. Elitsatsande Uddevalla Sim vill förstås ha en 50-metersbassäng men Svennberg menade att det finns väldigt många och inte samstämmiga uppgifter om vad man tycker i frågan.

Och där fick jag lämna Thordéndagen för att i stället leda kvällens stadsvandring.  //

4 kommentarer:

 1. Många, och inte samstämmiga röster om en ny simhall???
  Vad menar Sture S med det?
  Jag vet ingen av oss "vanliga" kommuninvånare som inte vill ha en ny simhall.
  Han måste mena att det beror att det är så måmga i kommustyrelsen numera när de ökat på antalet där. Klart det blir lite virrigt i den hönsgården.

  SvaraRadera
 2. Får man fråga varför man anser att det just i simning är fult med elitsatsande?
  Går det bara bra i Handboll & Fotboll?
  Fast där lyckas vi ju inte så bra längre
  så nu blir det halva planer att spela på :).
  Man kan undra hur politikerna tänkte på 70 talet när dom vräkte på med en 25m bassäng
  ifrån en som knappt gick att simma i.....
  Med det är kul att kommunen gärna vill stoltsera med Uddevalla sims framgångar i sin skrift: Kortfattad årsredovisning 2010!

  SvaraRadera
 3. Jag är en vanlig kommuninvånare som tycker att mina skattepengar kan användas till något bättre än en simhall som väldigt få i kommunen har nytta av.

  SvaraRadera
 4. Jag är också en vanlig kommuninvånare. Jag kan däremot inte tänka mig någon annan investering inom fritid och friskvård som kommer så många till del som en simhall. En väl fungerande simförening med en välutvecklad breddverksamhet bidrar till hög besöksfrekvens och hög nivå på simkunnigheten i kommunen. Fysisk aktivitet och aktiv fritid är dessutom positivt för barn och ungdom, men svår att kalkylera. Tävlingssimmare på elitnivå kan bli resultatet med tur och skicklighet. En 50 m bassäng ökar kapacatiteten för både motion och träning, och ökar kommunens attraktionskraft. Detta kunde Borås uppnå med mindre än 60 miljoner kronor.

  SvaraRadera