2011-05-01

Huset Lagerbergsgatan 33 totalförstört av brand(filmat av kulturellistid)

En av de stora villorna vid Lagerbergsgatan, det Lindebergska huset, närmast polishuset har totalförstörts av brand i morse. Huset hade fått nya ägare runt senaste årsskiftet och dessa har gjort ett mycket omfattanda restaureringsarbete som Uddevallabloggen har dokumenterat och hade tänkt att skriva om när det blev klart.

Huset byggdes 1903 av dåvarande stadsingenjören och stadsarkitekten Herder Lindeberg och hans hustru Mea, som var konstnär. Under nio år var huset även privat förlossningshem och jag känner till Uddevallabor som är födda i huset. En tid ägdes huset av familjen Södergren och senare köpte Uddevalla Simförening det. När den nya klubben Uddevalla Sim bildades blev den ägare till huset och man sålde det alltså vidare vid senaste årskiftet. I huset skulle ett par småföretag ha sina kontor, bl a redovisningsfirman Calculo.

Nedanstående bilder är tagna den 2 april.

Man hade inte sparat någon möda utan allt skulle återställas i originalskick. Här en av flera nyrestaurerade kakelugnar.

Mea Lindbergs konstnärsateljé har bevarats genom åren och de nya ägarna har lagt sig vinn om att den och andra detaljer skulle bevaras för framtiden. //

5 kommentarer:

 1. Tragiskt, en av Uddevallas vackraste byggnader

  SvaraRadera
 2. Nej, va ledsen jag blir...

  SvaraRadera
 3. Vet nog hur huset såg ut i original? Hur var det målat, med vilken färg mm?

  SvaraRadera
 4. vilken dragedi!! Jag gick ju senast förbi huset i fredags!!! Tänk vad fort det kan gå!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur menar du? Det gamla huset brann ned 2011 men har återuppbyggts.

   Radera