2011-05-14

NU-sjukvården och omvalet till Västra Götalandsregionen

En stor fördel med omvalet söndagen den 15 maj är att regionpolitikerna inte kunnat dölja sina motiv och brist på kunskap i sjukvårdsfrågor bakom riksdagspolitiken. Insändare från allmänhet och politiker har varit mycket avslöjande, men Karin Engdahl (S) konstaterar 14 maj efter en rundfrågning i tidningen Bohusäningen (11 maj) att det "finns en bred uppställning bland partierna i regionfullmäktige till stöd för den rådande strukturen i sjukvården i Fyrbodal". Jasså, var finns den?

Istället kan man med sorg konstatera att omvalet med all önskvärd tydlighet visar på brist på ödmjukhet inför det kaos Vård 2010 som S+Fp+C forcerat igenom och hur både patienter och personal lider under denna insiktslöshet.

Engdahl berömmer sig också att man beslutat om en ökning av läkare under utbildning med 60 tjänster i hela Västra Götalandsregionen. Att bara NU-sjukvården förlorat 111 läkare (varav 79 specialister och överläkare) som en direkt följd av Vård 2010 låtsas hon inte om. Ej heller att NÄL och Borås är landets i särklass sämsta akutmottagningar avseende väntetid. Att Vård 2010 slagit sönder fungerande vårdlogik och skapat kaos verkar ha gått henne helt förbi. Att Socialstyrelsen, Räddningsverket och Arbetsmiljöverket riktar hård kritik flera gånger mot effekterna av Vård 2010 har hon inte läst. Att 97% av personalen inte kan rekommendera NU-sjukvården som arbetsgivare .....

Hon avslutar sitt inlägg med att hon inte kommer att ändra uppfattning.

I dagens GP (sista sidan) står att läsa hur Sverige saknar tydliga regler om ambulanssjukvården till skillnad mot USA, Kanada och England. I England finns krav om inställelse inom 8 minuter och det är helt avgörande vid hjärtstopp där varje minut ger ökad dödlighet. Vidare konstateras att tiden till sjukhus är helt avgörande för hur en svårt skadad person klarar sig. I NU-sjukvården säger S+Fp+C att ett icke-centralt placerat i skogen i utkanten av Fyrbodals område är "en fantastisk sjukvård". Vård 2010 med långa väntetider på ambulansen och dåligt placerad traumaenhet har alltså en direkt effekt på för tidig död vid hjärtstopp och sämre chanser att överleva olyckor i Bohuslän. Några läkare har räknat ut att hundratalet patienter kommer dö eller skadas allvarligt av olyckor när traumaenheten flyttade från Uddevalla.

Flera insändare belyser hur samma parti som idag går ut med skrämselpropaganda om olika vård alternativ, faktiskt under 10 år varit med och skapat detta kaos och nedmontering av akutvården. Utan att blinka säger man att det inte behövs akutverksamhet i Uddevalla, men att Uddevalla Sjukhus skall spela en viktig roll i framtidens vård.

Hur då? Vågar du bli opererad på ett sjukhus som inte har resurser att ta hand om komplikationer? Vågar du som patient i dessa ständiga överbeläggningar bli flyttad från NÄL till ett sjukhus utan akutverksamhet? Det sker dagligen att svårt sjuka patienter som tas in akut på NÄL och flyttas till Uddevalla - ett sjukhus utan akutverksamhet. Var finns patientsäkerheten i detta?

Sammantaget visar omvalet på en skrämmande bild av hur Västra Götalandsregionens sjukvård styrs utan hänsyn till människor behov, tillgänglighet och patientsäkerhet. Man bygger vården på politiska pamfletter och med budgeten och politik för ögonen - utan verklighetsförankring. Så har man gjort i 10 år och med skrämselpropagande vill man ha mandat för kaos-vård i ytterligare en mandatperiod.

Detta är inte vård för patienter.

Hur lite man egentligen utgår från människors behov visade införandet av Västtrafiks nya biljettsystem. För nästan en halv miljard fick man kanske Europas sämsta och krångligaste system. Efter en kritikstorm lovade man att göra om systemet - bara för att som valpropaganda i nästa val lova en enhetstaxa i hela Västra Götalandsregionen. All dessa verklighetsfrånvända kast baseras på dåligt underbyggda beslut och kostar oss skattebetalare många miljoner i ökade skatter. Sedan kan det vara sjukvård eller kollektivtrafik - för en politiker spelar det ingen roll bara hon eller han blir omvald med dyra förslag vars nota skall betalas med skatt, eller skrämselproaganda som bara faller tillbaka på de som kör den taktiken.

Åter till sjukvården. Andra partier säger att vi behöver fler vårdplatser. Är det så? Faktum är att NU-sjukvården ligger på 3/1000 vilket är i nivå med Danmark och mer än medel i Sverige (2.2/1000 som är lägst i Europa). Kan det inte istället vara så att NU-sjukvården är via politisk detaljstyrning helt missanpassade för sin uppgift. I Danmark och Nederländerna har man ungefär lika många vårdplatser och en bra vård utan väntetider för ex. cancerpatienter. Skillnaden är den politikerna insett att sjukvård skall styras av de som kan vården - inte av politiker med absolut minst kunskap och erfarenhet av vården.

Är det rimligt att lägga ut flera miljarder mer på detta "fuskbygge" som bara skapat kaos? Är det inte tid att inse det resten av Europa inser att skall man fusionera sjukhus (vilket i 75% av fallen ger sämre vård) måste man utgå från verkligheten och det innebär oftast att man skall bygga ett nytt sjukhus som placeras centralt i upptagningsområdet. Bara det minskade underhållet betalar sjukhuset inom några år.

I NU-sjukvården skulle det innebära ett nytt sjukhus i Bohuslän närmast alla invånare i Fyrbodal - exempelvis vid Uddevallas södra infart (bilden) där vägar norr-söder / öst-väst samt tåg till Göteborg möts. Kanske är det hög tid att Uddevalla kommun och Västra Götalandsregionen börjar planera framtidens sjukvård i NU-sjukvården, ty i skogen i kanten av Fyrbodal ligger inte NU-sjukvårdens framtid om vi skall få bra vård för invånarna och locka personalen att komma och stanna kvar.

Det andra stora ämnet som bör diskuteras efter detta omval är om Västra Götalandsregionen är en organisation som verkligen kan organisera och sköta modern sjukvård. Problemen i NU-sjukvården, Skaraborg, Borås och Göteborg visar tydligt på att det är tid för eftertanke hos Karin Engdahl och hennes kollegor. Utgångspunkten att hon aldrig kommer ändra åsikt förstärker dock tyvärr bilden av att vägen till insikt är mycket, mycket lång !!! Kanske för lång och kanske vården istället skall befrias från denna typ av politiker kännetecknande av oförmåga, arrogans och brist på ödmjukhet.  //

5 kommentarer:

 1. Gunnar !

  Jag och kollegorna har följt dina inlägg om NU sjukvården och jag kan bara säga att du träffat rätt igen. En oerhört värdig avslutning på detta. Dina referenser tidigare har varit guld värda för ex TTELA i sin granskning av NU sjukvården.

  Vi tackar dig !

  mvh
  Signe Olsson

  SvaraRadera
 2. Gunnar,

  Jag har med stort intresse följt dina sammanställningar av NU sjukvården och hela konceptet får håret att resa sig på kroppen. Jag bävar inför tanken att någon i min familj som fortfarande bor i fyrbodalsområdet skall bli sjuka eller skadade.

  Generellt har standarden på sjukvården sjunkit i största delen av Sverige i mina ögon, (bl.a. egna erfarenheter) men det som skrämmer mig näst mest är att man som politiker på både kommunal, regional och statlig nivå odugligförklarar hela yrkeskårer och tror sig vara gudabenådade med kunskap om människan och sjukvård, när man uppenbarligen och till allas insikt knappt har kunskaper nog att öppna en tändsticksask.
  Försäkringskassans agerande mot sjuka människor i samhället, styrda av politiker speglar ju på ett självlysande sätt vad jag menar.

  Men det mest skrämmande är dock att folket i min hembyggd som jag anser i de flesta fall vara mycket kloka människor, inte för länge sedan satt ned foten, gjort uppror och kastat ut dessa samhällsfarliga individer.

  Och nu vid nyval rinner det ännu mer illaluktande verbaliteter ur politikens munnar om hur fullständigt och totalt insiktslöst de tänker fortsätta sköta både sjukvården och andra samhällsfunktioner.

  Detta kränkande och resursslösande agerande måste stoppas NU!!!
  För alla ni som jobbar skiten ur er och betalar höga skatter i fyrbodal tänker väl inte fortsätta sitta och rulla tummarna i soffan och se på? Eller........

  Conny Eklund

  SvaraRadera
 3. Tack Gunnar
  Uddevallabloggen har fyllt en stor uppgift under denna tunga tid som det varit för oss anställda på sjukhuset. Peter Hjörne skriver en vass sanning i dagens (söndagens 15/5) GP om hur väl man kan använda lögner som propagande, vi sjukhusanställda vet om detta. Vi har sett lögnerna stplas på varandra under flera års tid, en lögn backar upp den tidigare som backar upp en ännu tidigare lögn. Till slut så verkar det sant, det fungerar. Försök att fortsätta bevaka stolligheterna inom NU ffa efter denna sommar som inte ser ut att bli någon framgång för NU sjukvården.

  SvaraRadera
 4. Ur dagens GP - Mkt bra med tanke på kanske de smutsigaste valkampanj man sett. Det var också den första som Gert Inge skulle försvara sitt NÄL .... ger en olustkänsla av att Bohuslän kommer marginaliseras änu mer - med ex. Karing Engdahl, Jonäng och Elwings goda minne !!!

  ====

  Varför lögn och förtal? Ledare 15/5:

  Ingen vill ha vård efter plånbok. Socialdemokraternas ihärdiga ljugande är gåtfullt.
  Relaterat

  Det viktigaste med regionvalet i dag är regionvalet – att invånarna i Västra Götaland har sista ordet om kollektivtrafik och valfrihet i vården. Det blir ett historiskt val. För första gången hålls ett regionval på en egen valdag, utan att hamna i skuggan av riksdagsval och kommunalval.
  Olyckskorparna har varit många, dock finns hopp om ett bra valdeltagande. Hur som helst har valdebatten visat att regionens frågor bär och engagerar.
  Hur skall kollektivtrafiken utformas? Alla partier vill ha ett enklare biljettsystem. De rödgröna partierna vill att resan skall kosta lika mycket oavsett om den företas från Gullspång till Göteborg eller från Grönsakstorget till Domkyrkan. Alliansen vill ha en zontaxa och har inte lyckats få svar på vad enhetstaxan skulle kosta.
  Hur skall sjukvården utformas? Inget parti vill sälja ut sjukhus eller införa vård efter plånbok. Samtliga partier, även Socialdemokraterna, vill ha fler offentligt finansierade, men privat drivna alternativ i vården. Endast Vänsterpartiet säger uttryckligen nej till vård i privat regi. Men trots nästan total enighet i sak har sjukvården blivit den stora valfrågan.
  Socialdemokraterna har drivit en mycket smutsig valkampanj, byggd på förtal och lögner. På partiets officiella valaffischer framställs valet som om Alliansen vill ersätta vård efter behov med vård efter plånbok. Att detta är politiskt förtal kan de socialdemokratiska politikerna omöjligen vara okunniga om. Och på gatan har sliriga antydningar rätats ut till ogenerade lögner.
  I Partille har flygblad delats ut med påståendet att en förlossning kommer att kosta 20 000 kronor om Alliansen vinner valet. Det är lika osant som att Alliansen har för avsikt att sälja Näl-sjukhuset i Trollhättan.
  Att Socialdemokraterna anser sig behöva lögnen som politiskt reskap är lika gåtfullt som ovärdigt. I en demokrati har vi råd att tala sanning om motståndaren och självrespekt nog att lita till den egna politiken.
  För en gångs skull befinner sig rikspolitiken i Västsvensk skugga. Så även GP/Sifos väljarbarometer som visar jämt läge mellan blocken, men en uppgång för Socialdemokraterna. Kanske en liten Juholt-effekt.
  15/5 -11
  Läs mer

  SvaraRadera
 5. Varför inte en placering utmed nya motorvägen mellan Kurverödsmotet och IKEA-motet. Jag tror den nya motorvägen kallas Majorebergsleden.

  SvaraRadera