2010-09-05

Tillbyggnaden på Uddevalla centralstation


(Klicka för större bilder)

Insänt av E Gullberg:

"Hejsan!
Söker desperat efter bildbevis på den tillbyggnad i norr som fanns på Uddevalla centralstation. Denna revs ev någongång i början på 1990-talet, då stationen blev K-märkt.
Vi är några som är oense om tillbyggnadens existens och efter samtal med Kent Lundvall fick jag rådet att kontakta Dig.
Hälsningar/
E Gullberg"

Jag har hittat fyra bilder där man ser en tillbyggnad på västra gaveln av Uddevalla centralstation. Jag förmodar att det är den som frågan gäller. I så fall har ju de som minns den rätt.

Jag hittar en artikel i Bohusläningen från 1986 att järnvägsstationer skall bli byggnadsminnen.

Jan Aronsson bidrar med ytterligare bilder varav denna publiceras här. //

8 kommentarer:

 1. Åke Hansson2010-09-06 15:13

  Jag har två frågor om dessa tre bilder:

  1. Parken Skansplan (även kallad Järnvägsparken)är, enligt mina noteringar, anlagd år 1946. Vad var det och hur såg det ut före parken anlades.

  2. Huset till vänster i bilden ligger ju på Skansgatan. Närmast Centralstationen finns en dörr där det låg en mjölkaffär (Start 1946 av Ingrid Dahl). När upphörde denna mjölkaffär. Nu är lokalen en del av Tonstudios lokaler med ingång från S Järnvägsgatan.

  Tacksam för svar
  Åke Hansson

  SvaraRadera
 2. 1935-07-20 skriver Bohus-Posten att Skansvallen har invigts. Någon har berättat för mig att det var fotbollsplan här innan det blev park Kan detta vara platsen för Skansvallen?

  Om mjölkaffären vet jag inget.

  SvaraRadera
 3. Om jag inte minns alldeles fel, så fanns en mjölk ( speceri ) affär som hade entre både från Skansgatan och S. Järnvägsgatan. Det var nog Arne Kjelldahl som hade den ihop med sin affär på Ramneröd : JIWES på Tallvägen. Senare tog nog sonen Joakim över och ännu senare hade Joakim MANDOLINÈN. Har för mig att jag sett en bild innan parken blev anlagd och återkommer isåfall
  Jan A

  SvaraRadera
 4. Åke Hansson2010-09-06 18:50

  Gunnar,
  Skansvallen är nog vad jag kallar Myggvallen. I så fall låg den bara nästan där Skansplan nu ligger. Jag har en bild som visar att Myggvallen låg där huset med mjölkaffären ligger.

  SvaraRadera
 5. På Västarvets hemsida kan man se hur hela området såg ut 1920. Se fölande adress:

  http://www9.vgregion.se/vastarvet/objekt.aspx?ID=BM_UMFA54429_1675


  Martin H

  SvaraRadera
 6. Jag kommer ihåg mjölkaffären som låg innanför dörren under balkongerna. Fanns det inte en köttaffär i hörnan mot stationen?
  Trelleborgaren

  SvaraRadera
 7. Som uppväxt på Strömstadsvägen och med Kjelldals som närmsta butik för godisinköpen kan jag berätta att den med ingång från Skansgatan och charken med ingång från Södra Järnvägsgatan är samma butik. Personalen gick emellan genom en liten gång som vi kunder också kunde ta ibland. Jag flyttade därifrån 74 och minns inte om det stängt redan då men åtminstone handlade jag där som barn vilket innebär att det fanns kvar början av 70-talet.

  SvaraRadera
 8. Centralens konditori låg i hörnan till höger!
  /M

  SvaraRadera