2010-09-25

Ny bok om folklivsmålaren C G Bernhardson

Lagom till Bokmässan ger Bohusläns museums förlag ut en ny bok om folklivsmålaren Carl Gustaf Bernhardson från Skaftö.

Det är etnologen Ann-Marie Brockman vid museet som skrivit boken. Ann-Marie kände Bernhardson väl och har på många olika sätt genom åren arbetat med hans bilder.

Carl Gustaf Bernhardson (1915 – 1998) ägnade stora delar av sitt liv åt att skildra kustbornas villkor, levnadssätt och föreställningsvärld. Han gjorde det i målningar, böcker, uppteckningar och ortnamnskartor och har efterlämnat ett unikt material, en guldgruva för var och en som är intresserad av det gamla Bohuslän. Carl Gustaf Bernhardson föddes 1915 i Grundsund på Skaftö i mellersta Bohuslän.

Fadern, Martin Bernhardson, var fiskare på egna kutten ”Welfare”, modern Lydia var lantbrukardotter från en gård några kilometer från Grundsund. När Carl Gustaf Bernhardson var tre år blev modern sjuk och tillbringade mycket tid på sjukhus samtidigt som fadern var på sjön. Därför kom han att växa upp hos sin mormor och morfar, Kristina och Johannes Jonsson på gården Slotthagen under Löndal utanför Grundsund.




(Carl Gustaf Bernhardson i sitt hem på Skaftö. Foto Gabriel Berntsson)

Pojken levde i gränslandet mellan skärgårdens småbrukarbygd och fiskeläget där föräldrarna bodde. Genom att växa upp med mormor och morfar kom han mer direkt i kontakt med erfarenheter, minnen, sägner och berättelser som förts vidare i generationer. Morfar Johannes var också en känd berättare och traditionsbärare. Bernhardson fångades tidigt av de äldres berättelser om förfädernas vardagsslit, olyckor, skeppsbrott och om den övernaturliga världen. Allt detta berättades under barndomens ”töstmörkerkvällar” då man samlades i stugorna. Bernhardson lyssnade och lade på minnet.
Boken finns att köpa på Bohusläns museum redan nu men kommer senare att finnas i bokhandeln. Den har givits ut med bidrag från C G Bernhardsons fond, brorsonen Klas Berntsson samt Aina Barnevik. Aina Barnevik har för övrigt själv en stor samling av Bernhardsons tavlor.

Bohusläns museum har 526 Bernhardssontavlor och samtliga finns att bese på museets hemsida HÄR. //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar