2010-09-17

ICA-affären i korsningen Fjällvägen - Storgatan

Precis som flera kommentarer säger är det ICA-affären i korsningen Fjällvägen - Storgatan.

Jan Aronsson bidrar med den här översiktsbilden. //

15 kommentarer:

 1. I höger i bilden lite ovanför mitten, är det storgatan 18 huset (Balders gränd 2 numer) ?

  SvaraRadera
 2. Tyvärr tror jag alla husen utom det längst upp till vänster är rivna. Huset kan ha varit Storg.4, där Annas korvkiosk låg senare.
  /Göte Klingvall

  SvaraRadera
 3. Försöker begripa var detta var (är sjuttiotalist) - Hittar Storgatan på Google Maps (inget på Eniro!), men där korsar den med Valhallavägen. På fotot ser man väl Lelångebanan och då känns det som om ICA-affären skulle ha legat där Coop är nu.

  Annas korvkiosk! Samma som senare fanns på Dalaberg?

  SvaraRadera
 4. Björn, detta är:
  STORGATAN som går till höger.
  Mitt emot är Järnvägsgatan.
  Snett upp till vänster är Fjällvägen strax nedanför nuvarande lasarettet. Förstora bilden så ser du Annas korvkiosk , t.v. om detta aktuella huset. Annas flyttade till ung. mitt i svängen på Storgatan och ännu senare till Dalaberg.
  Inte Lelången, Herrljungabanan?
  Coop Servus mycket högre upp.
  Jan

  SvaraRadera
 5. Det fanns en specerihandlare som hette Lindqvist också, var fanns hans affär?

  SvaraRadera
 6. Anders,han fanns i det andra stora
  vita huset från ICA fjällvägen upp,
  det var bara en mjölkaffär,Allan Lindqvist hette han,

  SvaraRadera
 7. Är också sjuttiotalist och bott i Uddevalla hela mitt liv men får inte ihop detta heller. Min först tanke var precis som Björns ovan att denna ICA-affär måste ligga där Coop ligger idag....

  Mvh Claes

  SvaraRadera
 8. Anders Bissman2010-09-18 09:19

  Jag kommer ihåg att Bergsgårdens konditori hade en filial i ett av de stora husen i bildens högra nederkant. Konditorn hette Claesson och byggde Bergsgården på 60-talet som det ser ut idag. Tidigare låg konditoriet i en träbyggnad bakom det nuvarande på Göteborgsvägen.

  SvaraRadera
 9. Konditor Claessons firmabil var en Morris Minor (möjligen Oxford) skåpbil med trädetaljer baktill. Senare bytte han upp sig till en Mercedes Benz 300. Ett stort steg kan tyckas!

  SvaraRadera
 10. Min första tanke var ju också att det var uppe vid "COOP", men det var ju Lelångebanan och inte Herrljungabanan som gick där.

  SvaraRadera
 11. Korvkiosken till vänster i korsningen: Är det samma som fanns där på 50-talet och senare flyttades till muséet? Han som sålde korv då hette Fredriksson och var brevbärare. Där köpte vi luffare (bröd med mos) på väg hem från scouterna på Underås.

  Trelleborgaren

  SvaraRadera
 12. Trelleborgaren, ja det stämmer bra. Fast på min tid var den mer känd som Annas korvkiosk. Där stannade vi och åt korv med riktigt potatismos. Annas korvkiosk flyttade då motorvägen byggdes till Dalaberg där den fanns i många år. Men den gamla korvkiosekn som stod i korsningen Norra Järnvägsgatan - Fjällvägen hamnade på gården till ett hus på Kämpegatan, där Annas som senare skänkte den till Bohusläns museum. När museets basutställningar byggdes om för en del år sedan skrotades den.

  SvaraRadera
 13. Det är rätt! mitt emot ICA låg korvkiosken, som i början av Järnvägsgatan. Bakom låg trägårn till Överläkarvillan, där DR Haglund bodde. Den ica som fanns vid,"bommarna" blev sedan den affären som hamnade vid det centgrum som byggdes mittemot lassa. Jagt & Kenneth Hansson brukade stå där 1963.
  PeterH

  SvaraRadera
 14. Göte har givetvis rätt - huset på Storg.4 ägdes av Fru Törnskog och revs i början på 60-talet
  Annas korvkiosk flyttade upp ganska direkt efter rivningen.
  Själv bodde jag på Storgatan 5 -alltså mitt emot
  Annas och ovanför systrarna Dahlens fina stenhus
  (Storgatan 3)
  /Jan Persson

  SvaraRadera
 15. Jag förstår de som tänker på servus/lelånge korsningen för det är ganska så likt. Jag hade svårt själv att förstå detta från början (80-talist)och de måste nog främst bero på den extrema rivningen som skett idetta område då motorvägen byggdes. Det känns för min del helt osannolikt att man bara har tagit bort ett helt bostadsområde sådär.

  Jag har gått den kvarvarande stumpen av storgatan många gånger och har ofta när jag var mindre undrat varför den tar slut så konstigt. Inte förräns jag granskat många bilder av gatan och området har jag fått en klar bild av hur gatan en gång gick.

  Jag önskar att man kunde resa tillbaka i tiden och gå där själv och titta.

  SvaraRadera