2010-09-20

BK ÖSTRIA

Jan Aronsson skickar denna bilden på ett klubbmärke och skriver:

"Hej G,

Har du hört talas om nåt lag i Uddevalla som hette B K ÖSTRIA?"

Jovisst har jag det. Det är en av flera idrottsföreningar i Uddevalla som har upphört. Andra är ADMIR, BRAGE och RANER (tror jag den hette).

Det är nog inte fel gissa att ÖSTRIA bildades den 15/6 1948, så som det står på klubbmärket. Vid en sökning i Tidningsarkivet hittar jag väldigt lite om klubben, men den 11 juni 1951 skrev Bohusläningen att Bohusläns Fotbollsförbund från den 15 maj har diskvalificerat Harry "Harpan" Olsson i Östria.

Den av Uddevallabloggens läsare som kan berätta mer om ÖSTRIA är välkommen att höra av sig! //

2 kommentarer:

  1. Bohuslän-Dals Idrottshistoriska Förening har också i sitt medlemsblad 1-2010 efterlyst uppgifter om BollKlubben Östria. Vi hoppas på kompletterande information.

    SvaraRadera
  2. Enligt Bohusläns FF:s årsberättelser & kalendrar är ordningen Östria Bollklubb. De tycks ha överlevt i minst sju år med seriespel 1949/1950 t o m 1954/1955. Obesegrad seriesegrare första säsongen och sedan bara en enda poäng ifrån att gå upp i högsta distriktsserien (ungefär motsvarande dagens Division 4). Så nog fanns här potential. Det här är också exakt samma efterkrigstid när ett visst IK Oddevold får fart och flyger genom seriesystemet. ÖBK och IKO möts i två toppmatcher säsongen 1950/1951 varifrån jag saknar resultat. Så småningom gick det uppför för den ena och utför för den andra. Den sista säsongen 1954/1955 mäktar ÖBK inte med att slutföra säsongen. Ett drygt år senare debuterar IKO i Division 2 (landets näst högsta serien).

    SvaraRadera