2010-09-01

Sjukvårdens framtid i vårt område - Debatt på Bohusläns museum torsdag 2 september


I morgon kommer representanter från regionpolitiken och ansvariga inom NU-sjukvården till Bohusläns museum för att delta i en debatt arrangerad av RUS (Rusta Uddevalla sjukhus). Hela dagen kommer det att finnas nästan 100 meter tidningsurklipp om NU-sjukvården. Här kan man läsa om löften, se vad alla sagt och framför allt begrunda utfallet. I en låda kan man lägga kommentarer och frågor till politikerna. Dessa kommer senare publiceras och sändas till regionens politiker.

De politiker som kommer är:

Gert-Inge Andersson, (S)
Jan-Åke Simonsson, (S)
Jonas Andersson, (FP)
Roger Boström, (C)
Peter Spjuth, (V)
Martin Andreasson, (M)
Marie Henriksen, (KD)
Orvar Martinsson, (SVG)

Uddevallabloggen ger här kort beskrivning av personerna grundat på de tidningsurklipp och andra uppgifter som finns på nätet och från personal i NU-sjukvården.

Gert-Inge Andersson är ny som regionpolitiker. Han har under åren som kommunalråd haft tät kontakt med Sten Axelsson. Västra Götalandsregionens absolut största uppgift är sjukvård. När Gert-Inge tillträdde sade han att han aldrig sysslat med sjukvård och att han inte kan sjukvård. Han är regionens högst placerade beslutsfattare i sjukvårdsfrågor. Han kommer att förklara det som en fördel att se sjukvården med nya ögon. Kan det också innebära att han rekommenderar en ny organisation som i Norge där man avskaffat regioner och landsting - dvs han skulle göra sig och polarna arbetslösa för patienternas bästa?

Jan-Åke Simonsson är en av arkitekterna bakom Vård 2010 och den sjukvård vi har i Västra Götalandsregionen. Han vikarierade för Karin Engdahl (S) då utredningarna gjordes 2004. Han försvarade Vård 2010 hårt tillsammans med Roland Andersson (S). År 2004 skrev han att Lennart Björk borde lyfta fram det positiva som händer på Uddevalla sjukhus. Han liksom Roland Andersson förklarade att kritiken (som sedan visat sig vara nästan 100% rätt) var överdriven.

Jonas Andersson sitter i Hälso- och sjukvårdsutskottet. Jonas är numera känd som "glöggbloggaren". Han skrev i mellandagarna julen 2009 att "allt är väl på NÄL". Han uttryckte en nöjdsamhet att kritikerna från 2004/2006 hade fel. Problemet var att chefen för akuten samma dag varnade folk att söka akut eftersom det åter var kaos på NÄL-akuten. Jonas försvarade sig med att "han lyssnar på dem han behöver lyssna på" - dvs pressmeddelanden från NU-ledningen. Hela förloppet är ett tydligt exempel på det bristande intresset från politiker att faktiskt göra sjukvården bra för patienterna.

Roger Boström är ett nytt namn för Centern i Uddevalla. Elving Andersson och Kristina Jonäng är betydligt mer bekanta i Vård 2010 för Bohuslänningarna. De har alltid försvarat Vård 2010 och berömde Moderaterna när de nyligen sade att "vi kan ej dra klockan tillbaka". Elving, som sitter i Högskolan Västs styrelse har också varit med om att stänga högskolan i Uddevalla och flytta den till Trollhättan.

Peter Spjuth är vänsterpolitiker från Lilla Edet och har i princip fyra sjukhus inom en timme att välja på vid akut sjukdom. Norra Bohuslän och kusten har inga akutsjukhus inom den gyllene timmen (i Sverige). Han har ett oreserverat förtroende för Vård 2010 och det är nog det bästa som finns. Han var tidigt ute och berömde Sten Axelsson för sitt agerande i ortopedfrågan - det som senare kostade NU-sjukvården en halv miljon i konsultarvoden. Han tycker att flytten av traumaenheten innan sommaren var välplanerad trots att riskerna enligt Socialstyrelsens riskprogram slog i taket.

Martin Andreasson kommer från Moderaterna som innan valet 2006 förklarade att "hjärtat klappar för Uddevallaakuten". Innan valet 2010 har Moderaterna gått ut och sagt att man inte kan "dra klockan tillbaka". Det har fallit i god jord hos C, men personal och patienter känner sig oerhört svikna.

Marie Henriksen säger att hon och KD slåss för de små sjukhusen. Inte heller hon förstår att vi skall slåss för patienterna. En dålig vård är lika dålig på ett litet eller ett stort sjukhus. Att kalla alla vårdcentraler för sjukhus - det ändrar inte innehållet i vården. Politiker måste förstå att vård skall byggas på vetenskap och beprövad erfarenhet - inte politisk populism inför ett val vart fjärde år.

Orvar Martinsson är ordförande i Sjukvårdspartiet i Västra Götalandsregionen. Aktiviteten har varit låg sedan 2007 (se hemsidan) och det är svårt att beskriva dagens intention. Har ingen erfarenhet av sjukvård, och det är en brist han delar med andra som beslutar i sjukvårdsfrågor.

Ordföranden i NU-styrelsen, Britt-Marie Andrén-Karlsson (S) kommer inte. Hon har förutom NÄL-kaoset också varit med och skapat ortopedkaoset i Göteborg. Även det kaoset blev ett tillsynsärende på Socialstyrelsen och precis som i Uddevalla krossade man en av landets bästa ortopedkliniker. Dödligheten efter ett benbrott steg med 38% i Göteborg innan Socialstyrelsen satte stopp. Sedan kom hon till NU-sjukvården och har enligt egen utsago inte tagit intryck av debatten eftersom hon inte följer eller lyssnar på den. Hon skall bara utföra det regionen beslutat och brukar hänvisa till Jan-Åke Simonsson eftersom han är både arkitekt och beslutsfattare om Vård 2010. Simonsson å sin sida hänvisar till Andrén - en politisk ping-pong match i oviljan att ta ansvar för sina beslut.

Debatten börjar kl 18.00. Var där i god tid! //

32 kommentarer:

 1. Hans Jonasson2010-09-01 22:24

  Det var en helt underbar sammanfattning, du skulle bli en god Uddevallapartist i regionpolitiken ;-)

  SvaraRadera
 2. Instämmer för en gångs skull med
  Hans Jonasson,dom är ju helt verklighetsfrånvarande,det är ju bara politikerna som inte fattar hur det verkligen är fatt.

  SvaraRadera
 3. Jonasson skall inte glömma att han är själv politiker och har i princip aldrig varit annat. Hans (=Hans :-) livserfarenhet" utanför sina egna valda ramar är blygsam och då bör han vara försiktig att kasta sten i glashus.

  Vi som jobbat, t.ex. i vården, under lång tid skulle ha svårt - kanske omöjligt - att förklara för en sådan person vad som är viktigt för Elsa, Sven och Kerstin.

  Det visar bloggen - men för en som inte sett den delen av världen kan det vara svårt att förstå. Väldigt lite för våra medmänniskor handlar om politiska manifest, vendettor eller "ich sterbe"-andan.

  Det finns en nobelpristagare som fick priset på att (mkt förenklat) att allt vi gör kan vi skala ner till vad som gynnar oss själva på ett eller annat sätt.

  Just skenheligheten hos martyrer gör det svårt att nå fram. Väldigt få av oss har ett "högre mål" - HJ kan vara undantaget, men det blir som personen som kör på fel sida motorvägen och hör varning på radion varpå han utbrister:
  -Vadå EN som kör fel - alla kör ju fel !

  (detta inlägg är ej skrivet av Gunnar)

  SvaraRadera
 4. Ha, ha

  Tycker att inlägget med skägget var bästa hittills.

  Det är tydligt att skägget inte gör filosofen.

  Gunnar är duktig, HJ har skägg men är martyr-populist !

  SvaraRadera
 5. Hans offrar sig för oss alla !

  Han är en Martyr-Socialist.

  Så är det - de yttre krafterna förenas i handling.

  SvaraRadera
 6. Signe Olsson2010-09-02 16:09

  Japp - Uddevallapartiets nationalsång är:

  Upp till kamp ....

  :-)

  Märks det att det valtider. Sicken populism !!!

  SvaraRadera
 7. Anonym sa:
  "Jonasson skall inte glömma att han är själv politiker och har i princip aldrig varit annat. Hans (=Hans :-) livserfarenhet" utanför sina egna valda ramar är blygsam och då bör han vara försiktig att kasta sten i glashus."

  Vad grundar du det på, mitt senaste lönebesked från kommunen stod det 1700 kr på så jag lever knappast på politiken. Jag driver ett framgångsrikt företag med två nya kontor startar i Örebro och Huskvarna senaste åren. Jag har läst fler poäng på högskolan än de flesta, gjort lumpen som kompanibefäl i Militärpolisen och haft ett antal sommarjobb mellan studierna.

  Jag har aldrig behövt politiken för min försörjning, tvärtom så finns det en direkt koppling mellan företagets tillväxt och att jag drar ner på mitt engagemang:

  http://www.uddevallapartiet.se/korruption/fakta/polis/Ritkonsult%20.pdf

  SvaraRadera
 8. Hans

  Vi är alla oerhört imponerade över ditt CV !

  Eller skrattar vi över ditt oförstånd att visa upp ett så tunt dito offentligt - om det nu var ens du som skrev inlägget. Kanska har du bättre vett än så - jag hoppas för din 17 andra partivänner att de har en mer ödmjuk ledare.

  En fråga det här med högskolepoäng .... det är intressant. När är man en dålig respektive bra människa med skalan högskolepoäng. Som lärare på universitet kan jag nog tycka att en VD eller glasmästare är mycket mer värda än mina 420 gamla poäng = 630 idag.

  Vad hade du sade du?

  SvaraRadera
 9. Asat Klertorft2010-09-02 21:32

  Jag läste i Bohuslänningen och förvånades över att du aldrig jobbat. Du säger att du studerat, men det är väl inget jobb. Nya företag - hur hinner du med det som rättrogen politiker. Eller blir allt ett hafsverk. Jag ser i alla fall ej vad du vill i den skrift du lämnade ut så för mig skulle det vara intressant att veta mer. Dock förmodligen mindre.

  Vad vill du med vården och det som är intressant på vilken grund du vilar det på - då talar jag ej om trosamfund utan din erfarenhet från vården som skall göra den bättre.

  SvaraRadera
 10. Lisa Embrtezen2010-09-02 22:44

  Jag tycker man inte skall döma människor efter företag. Hans har ett förtag och han är en dålig människa för det tror jag. Han kanske inte har klarat så många poäng på universitetet men han håller i alla fall på att flytta till Örebro med sitt företag - eller - typ? Låt oss glädjas av det lilla.

  SvaraRadera
 11. Han är inte en dålig människa menade jag - typ - eller? FLÅT JAG EJ läste innan - typ - eller? Va?

  SvaraRadera
 12. Militärpolis?

  Det kan inte vara du som mänsklig politiker hänvisar till lumpen som militärpolis?

  Menar du allvar ??????

  .... vad skall man säga...Herregud med betoning på alla stavelser.

  Saken är ju lätt att kolla så OK - men om det är du som skrivit den (lätt med IP etc) - varför inte gå ihop med ngt annat parti - finns ju andra som lyfte fram den delen ... tralallala... Herregud !!! Miliärpolis... allvar ... nej - ingen nu levande människa .....

  SvaraRadera
 13. Ja, håller med

  Meningen:

  "Jag har läst fler poäng på högskolan än de flesta, gjort lumpen som kompanibefäl i Militärpolisen och haft ett antal sommarjobb mellan studierna."

  Tarvar en "enklärung" innan vi kan gå weiter.

  Haben sie mer poäng än de flesta? Hur much?

  Neu oder alte systemet? Was for education har du?

  More then the most of us - a strong word. Give us your CV and we checi it up.

  Best AA

  SvaraRadera
 14. Hans Jonasson2010-09-03 10:18

  Lite lustiga kommentarer måste jag säga. Anonym inledde med att säga att jag i princip inte gjort något annat än varit politiker och när jag svarar på det så kommer nya kommentarer om att jag aldrig jobbat men nåväl har kommer mitt CV i korthet

  Grundskola 1-9 år med dåliga betyg årskurs 8 var jag placerad i specialstödsskola för stökiga elever.

  1 år på gymnasiet i Nässjö hoppade av med 1,7 i medel.

  Mitt stora intresse i Nässjö var Rugby och van SM i denna lilla sport som tränare. Det lag som jag spelade med vann också SM men då jag brutit armen kunde jag inte delta.

  Sommarjobbade i äldrevården samt jobbade på ett lager några månader.

  Flyttade till Uddevalla när jag var 17 år. Jobbade som mycket enkel snickare typ måla och spika brädor ett år.

  Fick praktik hos KDU och jobbade där några år. Sommarjobbade även inom hemtjänsten.

  Började studera på komvux, avbröt för 15 månader i lumpen, studerade klart på komvux och hade ca 4,4 i snitt betyg från Komvux.

  Läste en termin på förvaltningshögskolan. Bytte sedan till Högskolan väst och läste till Data och Systemvetare. Startade under studierna företag och drev prispressen.nu och 1krona.nu samt började med webbdesign. Utöver det har jag läst 20 poäng projektledning, lite marknadsföring mm. Skulle tro att det blir ca 160 poäng. Jag har ett antal ej slutförda kurser samt ej slutfört examensuppsats.

  Efter studierna drev jag IT-företag vilket var svårt p.g.a. IT-kraschen. Nischade in mig på brandskyddsrelaterade ritningar och har gjort det sedan dess. Företaget går mycket bra och vi har gjort ritjobb på alltifrån Stockholms slott till Grandhotell till små förskolor. Företaget har växt oavbrutet men extra mycket när jag inte är engagerad så mycket politiskt. Under den senaste lågkonjunkturen har företaget dubblat sin omsättning och har en anställd en i Örebro och en i Huskvarna.


  Således grundskola till gymnasium till komvux till högskola till eget företag med lite sommarjobb mm där i mellan. Vad som skulle vara så uselt med det har jag svårt att förstå.


  Summa summarum så tjänar jag antagligen mer pengar än någon av er andra gnällgökar eller något kommunalråd/tjänsteman på Blåkulla. Detta trots att jag inte ens jobbar heltid i företaget då min granskning av korruptionen i Uddevalla tar mycket tid.

  För den som tar en UC bör man veta att jag formellt sätt inte äger företaget utan är anställd med lön i företaget. Så min deklarerade inkomst är betydligt lägre än de intäkter företaget har genom mitt arbete.

  Med ödmjuka hälsningar

  SvaraRadera
 15. Hans Jonasson2010-09-03 10:20

  160 poäng avser slutförda kurser.

  SvaraRadera
 16. Högskolepoäng ger inte fler
  sjuksängar..

  Det kanske är viktigare att tala om hur man skall lösa det problemet än att tala om hur alla andra är korrumperade.Jag lägger i allafall min landstingsröst på Sjukvårdspartiet. Deras (åtminstone vilja) stämmer bäst med mina åsikter i sjukvårdsfrågorna.

  Så röstar jag olika i de olika valen.
  Eivor

  SvaraRadera
 17. Hans Jonasson2010-09-03 20:00

  Att Uddevallapartiet inte presenterar en sjukvårdspolitik beror ju på att sjukvården avgörs av regionen där vi inte kandiderar.

  Vi gör inte som Moderaterna i Uddevalla gjorde som lovade att rädda Uddevalla sjukhus fastän de varken gjort något eller ens kunnat göra något.

  Vi har gjort det vi kunnat och det är att peka på att kommunledningen sitter på dubbla stolar. Elving Andersson är ju med och styr i både regionen och kommunen. För alliansen i Uddevalla har det varit viktigare att hålla ihop internt och få bidrag till Ikea än göra något för sjukhuset.

  SvaraRadera
 18. Till HJ

  Ditt CV blir ju bara mer och mer MINDRE intressant mtp den roll då påtagit dig.

  Du hade alltså 1,7 i gymnasiet och då kom du in på en utbildning som gav dig 160 högskolepoäng.

  Vi har sett det förr.... herregud !!

  Vad säger det om dig och vad säger det om utbildningssystemet? Sedan - om jag minns rätt satt du och var vice ordf i turbulensen i BUN 2004.

  Som sagt - jag har 630 poäng och kan väl inte säga att dina 160 i den "baletten" varken sade hit eller dit..

  Då föredrar jag en glasmästare med 2 fötter på jorden och UTAN högskolepoäng.

  Fast jag röster ej på den mannen.

  Det handlar om ren mänsklighet.

  / observatör med ögon och hjärna

  SvaraRadera
 19. Till "observatör med ögon och hjärna "

  Du har alltså 630 högskolepoäng?

  Ett års heltidsstudier ger 40 poäng. (60 poäng från 2007)

  Läkarutbildningen ger 220 poäng = 5,5 års heltidsstudier.

  Du har alltså motsvarande nästan 16 års heltidsstudier bakom dig??

  Vilka avslutade utbildningar har du?

  Läkare + Civilingenjör + civilekonom?

  Vad jobbar du med med all denna utbildning?

  Tacksam om du reder ut detta!

  /Undrande och tvivlande

  SvaraRadera
 20. Du blandar ihop poäng före och efter Bologna. 220p är c:a 1.5 mer i nya systemet. Gamla systemet 1v=1p gäller ej.

  Så det räcker med ex vetrinär, agronom, läkare, bibliotikarie (måste a 2 år innan högskolan i Borås) + en utbildning till. Ganska vanligt att civilingenjörer skolar om sig, t.ex

  Hoppas ? rätats ut till ett !

  SvaraRadera
 21. Hans Jonasson2010-09-06 12:20

  Att anonym är skrivkunnig råder det ingen tvekan om däremot inte så läskunnig trots 630 poäng.

  Jag är den sista att imponeras av högskolepoäng att få godkänt på en högskolekurs kräver inte mycket ansträngning är min personliga erfarenhet, så att jag har 160 poäng är inget jag är övermåttan stolt över, utan skrevs i kontrast till påståendet att jag alltid försörjt mig som politiker.

  Jag kom inte in på högskolan med 1,7 i medel utan jag fick vilket anonym inte klarade av att läsa sig till läsa om mitt gymnasium på komvux och det med betyg som jag inte behöver skämas över.

  SvaraRadera
 22. Hans Jonasson2010-09-06 12:23

  mina poäng avser gamla systemet 1p=1vecka.

  Jo jag satt vice ordförande i BUN 2004 och räddade Sommarhemsskolan från nedläggning.

  SvaraRadera
 23. "Anonym sa...

  Du blandar ihop poäng före och efter Bologna. 220p är c:a 1.5 mer i nya systemet. Gamla systemet 1v=1p gäller ej."

  Hur menar du att jag blandar ihop det?

  Jag skriver ju klart och tydligt att det finns ett nytt och ett äldre system?

  Faktum kvarstår att med 630 poäng krävs 10,5 års heltidsstudier med det NYA systemet och det bör vara svårt att ha hunnit med sedan 2007?

  Har man läst 160 p enligt det gamla systemet så motsvarar ju det 240 p enligt det nya?

  OM du, anonym, är den som skrev att du hade 630 p så är vi nog alla intresserade av VAD du läst och VAD alla dessa år har lett till för yrke!

  /fortfarande undrande och tvivlande

  SvaraRadera
 24. Hans Jonasson2010-09-07 20:28

  Min gissning är att "observatör med ögon och hjärna" är en bidragssurfande läkare men jag kan ha fel.

  SvaraRadera
 25. Såg denna föga intressanta diskussion av en händelse.

  Att Jonasson räddade Sommarhemmet från nedläggning är helt fel.

  Han var som vice ordf absolut med på nedläggning. Han förordande det starkt, och det kan man förstå då han som politiker i detta följde beslut högre upp - dvs att 10 000 kvm skola skulle stängas och Sommarhemmets kontrakt gick då ut.

  Alla vi som var med fick höra hans argument.

  Rätt skall vara rätt

  SvaraRadera
 26. Såg denna föga intressanta diskussion av en händelse.

  Att Jonasson räddade Sommarhemmet från nedläggning är helt fel.

  Han var som vice ordf absolut med på nedläggning. Han förordande det starkt, och det kan man förstå då han som politiker i detta följde beslut högre upp - dvs att 10 000 kvm skola skulle stängas och Sommarhemmets kontrakt gick då ut.

  Alla vi som var med fick höra hans argument.

  Rätt skall vara rätt

  SvaraRadera
 27. Ja, hur tänkte Jonasson nu....

  "Bidragsurfande läkare" som har 630 poäng.

  Snacka om 2 år i varje klass !!!

  ==

  Måste säga att det är fascinerande att se HJs argumentation. Alla politiker inkl partiledaren för VPK/ V kan bli statsminister.

  Så även i en kommun.

  Det tycker jag är ett skrämmande perspektiv. HJs retorik är den samma som Ohlys. Javisst det är smart ty då kan man ju, som Emma Wange påpekade, åtnjuta förmånerna lite till.

  Jag vet ej, men det är något som inte stämmer - om man samtidigt tar ut allt - och sedan kritiserar att andra gör det - bara för att visa att det är fel.

  Hur tänker man då?

  Emma Wange sammanfattade det bra i sin ledare.

  Trovärdigheten och etiken är nog inte Uddevallapartiets bästa gren.

  ... så till din slutsats - nej jag är inte läkare men det finns ju andra som har LÄNGRE utbildningar.

  SvaraRadera
 28. Hans Jonasson2010-09-14 21:47

  Anonym skriver:
  "Han var som vice ordf absolut med på nedläggning. Han förordande det starkt, och det kan man förstå då han som politiker i detta följde beslut högre upp - dvs att 10 000 kvm skola skulle stängas och Sommarhemmets kontrakt gick då ut."

  Detta är ju ren lögn. Förslaget från tjänstemännen var nedläggning men jag fick med S och V på att spara på tjänstemännen istället vilket skapade ett mindre kaos i stadshuset.

  Historiken finns delvis beskriven här:
  http://bohuslaningen.se/nyheter/uddevalla/1.590859-sommarhemsskolan-far-tyngre-roll

  Om jag nu tog ut allt jag kunde är det då inte konstigt att jag fick 25 000 kronor mer efter att jag blivit granskad?

  SvaraRadera
 29. Hans !

  Historiken finns bl.a. på din mail.

  Du minns precis som alla föräldrar hur du vid möten och i mail sade att "det bästa är en nedläggning av Sommarhemmet".

  Ibland kan allmänna handlingar bli jobbiga ....

  SvaraRadera
 30. JO, den som tar media som "bevis" bör också använda media i alla sammanhang.

  Emma Wange hade en bra ledare om detta med Jonasson och hans "korruptionen".

  Läser man den - ja .... vem är vem?

  Väldigt bra ledare som sade mycket om det äckliga "spelet" alla deltar i.

  SvaraRadera
 31. Har tittat på den blogg HJ hänvisar till och där står ju att han verkligen som vice ordf förordanade nedläggning av Sommarhemmet.

  Det är något konstigt här. Det är klart - sitter man i BUN och får ett föreläggande om att spara 10 000 - ja, då är det bara att köra förvaltningen sak.

  Det är väl inget konstigt med det även om det var helt vrickat?

  Antingen så är du med spelet - eller så är du utanför. Så enkelt är det. I längden kan man inte suga ut allt och samtidigt säga det är fel - se dagens Bohuslänning !!! Mkt talande ! Mkt

  SvaraRadera
 32. Hans Jonasson2010-09-15 21:54

  Än en gång kan man konstatera att anonym är bättre på att skriva än läsa trots sina fantastiskt imponerande antal poäng.

  I Bohusläningens artikel står det:
  "Mars 2004 Tjänstemännen förslår nedläggning på grund av vikande elevunderlag
  April 2004 Nedläggningsförslaget förkastas"

  DVS tjänstemännen föreslog nedläggning, vi som var politiker träffar föräldrar och lyssnar på argument och berättar om förslaget. Sitter nu och läser brevväxlingen inom BUN från mars 2004 och kan utan problem visa vilket parti som drev vilken linje.

  Så plocka gärna fram mail som visar att jag som politiker har drivit att Sommarhemsskolan skulle läggas ner.

  SvaraRadera