2010-03-09

Byfjordens is "ruttnar"
I helgen var det folkvandring på Byfjordens is och fortfarande igår kunde man se en hel del personer vandra på isen. Och på bilden ser vi ett par som gick längs isrännan utifrån Sund och in mot staden.

Nu varnar emellertid SMHI för att havsisen "ruttnar" och det slog mig genast i morse då jag uppifrån Hästepallarna tittade ut över Byfjordens is. Stora mörka fläckar syns nu på isen och med blotta ögat kunde jag se att vissa av fläckarna var vatten ovanpå isytan.

Ändå är det fortfarande folk som är långt ute på isen. Jag förstår inte att de vågar.Foto Jan van Kan

Men sent ikväll kommer den 200 meter långa COURAGEOUS ACE in till Uddevalla och den behöver svängrum för att ta sig in till Sörvikskajen. Och då kommer givetvis mycket av isen utanför Svenskholmen att försvinna.

Men som sagt: Man kan inte nog varna för att gå ut på isen! //

3 kommentarer:

 1. Tycker som sportfiskare i snart 15 års tid att det är skrämmande att se hur folk promenerar på isen på Byfjorden.
  Av de flesta ja sett på bilder saknar de isdubbar förmodligen lika korkat som och köra utan bilbälte att dessutom ta med sig barn ut är bland det oansvarigaste jag vart med om.
  Att sen säga att. -Alla andra går ju där! bevisar också på ointeligens.
  Kanske lite väl hårda kommentarer men snart händer nåt allvarligt på fjorden..

  SvaraRadera
 2. Mr Hanky, inte alls hårda kommentarer bara sanningen.
  Sanningen där emot kan vara hård för den som inte är ödmjuk inför den.

  SvaraRadera
 3. Havsisen är segare än sötvattensis, om jag förstått saken rätt. Man får alltså aning mer förvarning innan den spricker. När Karl X Gustav med manskap korsade lilla och stora Bält hade dom vatten upp till vaderna.

  SvaraRadera