2010-03-03

NU-sjukvården - "Dubbelmoral är bra, duger inte den ena kan man ta den andra".


(Uddevallabloggen granskar NU-sjukvården. Följ serien genom att klicka på länken NU-sjukvården under detta inlägg)
"Dubbelmoral är bra – duger inte den ena kan man ta den andra".

Så verkar NU-ledningen resonera.

Idag kom den smått fantastiska nyheten att NU-ledningen anställer sina egna som hyrläkare på ortopeden.
Samma ledning gjorde stor sak av samma lösning för en tid sedan och hängde då ut läkare i media. Politikerna i NU-styrelsen tillskyndade och tyckte det var bra agerat av NU-ledningen.
Det visade sig sedan att läkarna inte alls gjort fel och att sjukhuschefen själv, Sten Axelsson, själv uppmanat till samma lösning i ett annat ärende. Förmodligen kände han till även denna lösning eftersom hela sjukhuset viste om det.
Behovet av att tvätta byken blev så stor att man bekostade en extern utredning vars syfte var att rentvå NU-ledningen. Den fann inga formella fel i ledningens agerande, men läser man mellan raderna finns det många öppna trådar. Däremot fann man att lösningen stred mot Västra Götalandsregionens regler.
Nu tar samma ledning åter till samma grepp och man kan fundera på vilka moralprinciper som råder i NU-ledningen? Det är lätt att förstå att 70% av personalen inte känner förtroende för ledningen.
Men åter – det mest otroliga är att våra folkvalda politiker inte lyfter ett finger för att dels återställa förtroendet, dels rätta till alla uppenbara missförhållanden i ledningen.

Hela historien finns samlad på Dagens_Medicin .

En följd av historien är att inga ortopeder längre vill jobba i Uddevalla och man har därför svårt att bedriva den vård som vi medborgare kan kräva. Betänk då att denna ortopedklinik har varit en av landets främsta.

Det som tar år att bygga upp kan du rasera på några månader. Det är en gammal visdom som dock politiker och NU-ledning ännu ej lärt sig.

Det är inte omöjligt att man genom att skjuta på Läkarföreningen (som skall skriva på) vill man ta det som alibi att flytta hela akut-ortopeden till NÄL.

Därmed har man gjort det man alltid velat – att stänga Uddevalla som akutsjukhus trots att det ligger bäst till och trots att vi bör ha två akuter med tanke på sommaren och antalet invånare. Det senare har redovisats på Bohusläningens debattsidor där ex. Göteborg har 50% mindre invånare per akut. //

9 kommentarer:

 1. Detta är läskigt.

  Vem i sjukhusledningen skvallrar.

  Inte bra. Rättning i leden !!!

  SvaraRadera
 2. Nog är det dubbelmoral alltid.

  Ekelund har fokuserat på sin egen karriär (politiker i norra Bohuslän) snarare än underlättat för oss som jobbar inom kir NU sjukvården.

  Att höra Bengt tala om hans syften , vad han gör och det som ledningen vill är som att höra en spindel säga "jag älskar dig" men samtidigt vet vi att hon tar livet av sin hane.

  På läktaren sitter NU ledningen och applåderar.

  Någon har skrivit "äckligt" - jag vill beteckna det som rent vidrigt och äckligt. Det hade varit OK om kunde operera men varken han eller kirurg importen från Boårs (Baneryd?) kan operera.

  NU sitter de och skall styra en verksamhet de inte ens själva behärskar.

  Det bygger inga förtroenden.

  Såg att några hade problem med anonymiteten, men i detta fall hoppas jag ni förstår.

  Vi i verksamheten har INGET förtroende för Baneryd från Borås eller Ekelund från Tanum. De må ha köpt röster likt de i Stockholm, men i sjv har de nada förtroende.

  SvaraRadera
 3. Oj, nu förstår jag hur de tänker.

  Men inte kan de väl göra så.

  Så oärliga kan de väl ej vara .

  Jag blir orolig.

  / personal på kvällspass.

  SvaraRadera
 4. Lika äckligt är de som gjorde utredningen.

  De är mer eller mindre "anställda" av VGR att utföra dessa reningsuppdrag

  Men de tjänar pengar på det, men det är klart. Inte får de en bra reklam för sin verksamhet att de ej klarar av att vara objektiva.

  Jag kommer återkomma med deras verksamhet.

  Jag vet att de ex tackade NEJ till RUS eftersom de ärligt sade att "de vill fortsätta jobba med VGR"

  Kul och "objektiv" inställning till jobbet.

  Vilken konsultbyrå det gäller

  Se länkarna på Dagens Medicin.

  Om du är företagare - fundera en gång till ....

  SvaraRadera
 5. De heter Ernst & Young

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Ernst_&_Young

  De påstår att de kvalitetssäkrar ... i detta fall gäller det väl politiska initiativ som kostar människor liv och lem.

  Skulle vara kul om någon ville kommentera deras utredning som faktiskt kostar människor livet.

  Bevisligen. Och där Socialstyrelsen gör en helt annan bedöming,.

  Man undrar över "kvaliten"....

  Som sagt ---- Ernst & Young hette byrån med kvalite.....

  Skall man skratta eller gråta?

  SvaraRadera
 6. Av sättet att skriva och disponera texten tycks det vara samma person som skrivit de fem föregående inläggen.

  SvaraRadera
 7. Jag tror inte det är samma person men kanske några olika. Kommentarer på bloggar blir ofta olika sidohistorier och det ser vi inte minst på de kommentarer som sannolikt någon i ledningen lagt till i föregående inlägg.

  Helt klart berör bloggens beskrivining personal, allmänhet och ledning och låt inte alla "hit och dit" i kommentarer skugga era ögon för vad som är viktigt.

  Oavsett om det är 1 eller 100 som kommenterar kommer Uddevallabloggens dokumentation över NU sjukvården bli viktigt för de som i framtiden skall analysera vad som gick fel.

  För något är det som inte stämmer. Att ta fel beslut är en sak, men att försöka med olika medel förljuga verkligheten, med alla medel försöka mörka och inte redovisa vad man egentligen vill - det ger en obehagskänsla i en demokrati.

  SvaraRadera
 8. Detta är skrämmande!
  Hade jag blivit behandlad på det viset hade jag aldrig satt min fot på det sjukhuset någon mera gång. Jag förstår alla duktiga och erfarna ortopeder som ger sig iväg. Dom blir säkert uppskattade dit dom kommer. Det är en stor förlust för NU-sjukvården!

  SvaraRadera
 9. Blarret är i gång här med Jag säger bara fram för Näl o STÄNG hela Uddevalla sjukhus Där är bara egoister o gnäll hönor ingen vård LÄGG TIDEN FRÅN O BARA GNÄLLA O GNY PÅ VÅRDEN I STÄLLET SÅ MÅR ALLA BÄTTTRE

  SvaraRadera