2010-03-01

Wennerströms skoaffär 1911


Minns ni gamla tiders skoaffärer? Fast den här bilden är från 1911 och det minns väl knappast någon av Uddevallabloggens läsare?
E. Wennerströms skoaffär är det i alla fall. Var den låg är mig inte bekant, men kanske någon vet?
Skokartongerna är prydligt uppställda med en visningssko på gaveln av kartongen. På berättaraftonen häromkvällen pratade vi om denna bilden och skoaffärer överhuvudtaget.
Skokonsum minns jag tydligt. Den låg på Norra Drottninggatan intill biografen Grand. Där hade man ett "pedoskop" som man kunde sticka in foten i och få den röntgad. Jo faktiskt var det så. Extra lämpligt för en mamma som hade svårt att få barnet att prova skor, men att sticka in foten i den spännande röntgenapparaten gick bra. Syftet var naturligtvis att man skulle se vilken storlek man hade utan att behöva prova själva skon.
Om jag blev utsatt för detta vill jag låta vara osagt för denna Sko-Röntgenapparat togs bort på våren 1948 och då var jag knappt tre år. //

6 kommentarer:

 1. En del av skokartongerna på bilden ser tecknade ut, är det fler än jag som uppfattar det så?

  Siw-Ann

  SvaraRadera
 2. Jag har stoppad in mina fötter i ett "pedoskop". Det var i en skoaffär långt ner på Kungsgatan.
  Jan

  SvaraRadera
 3. Tur att fötterna var något mindre på den tiden.

  SvaraRadera
 4. Bilden är ur häftet: "Uddevalla 1911-1912 Var skola vi göra våra inköp?" Nästan alla bilder i häftet ser lite tecknade ut. Det står att bilderna är autopier (Förmodar att det ska vara autotypier). Förlagorna är fotografier av Atelier Thure Nihlén, Uddevalla.

  Jättestöveln hos Wassén & Eriksson är det jag bäst kommer ihåg från barndommens skoaffärer.

  Martin H

  SvaraRadera
 5. "pedoskop" minns jag från Malmö på 50-talet, men jag har absolut för mig att jag hade skorna på fötterna när de röntgades - för att man skulle kunna se om skorna klämde?

  SvaraRadera
 6. Åke Hansson2010-03-03 10:29

  Ja, nog hade man skor på fötterna i pedoskopet.

  Gå in på sidan http://medvetenskap.wordpress.com/category/medicinsk-kuriosa/ så kan Ni se hur ett pedoskop såg ut och hur det verkade. Ni kan också se en demofilm från 20-talet.

  Som Ni förstår så förbjöds pedoskopen pga strålningsrisk.

  SvaraRadera