2010-03-11

NU-sjukvården - Att lägga ner ett sjukhus utan beslut, del 3


(Uddevallabloggen granskar NU-sjukvården. Följ serien genom att klicka på länken NU-sjukvården under detta inlägg)
Ett stort problem är att regionen och NU-ledningen tappat patientfokus och ser sjukvården som en kostnad som skall minska.
Personalen blir brickor i en process som skall sköta patienter som man monterar bilar i Toyotas fabriker. Kompetensen hos varje bricka är av underordnad betydelse. Ändå är det just mötet med patienten som är det viktigaste i vården och det är patientmötet som genererar kostnaderna. Hög kompetens i mötet ger den bästa och mest kostnadseffektiva vården. Inget är mer dyrt än att se personalen som brickor i en process. Nyligen har dessutom Toyotas processtänkande (LEAN) kommit allvarligt på skam.
Följden av ledningens synsätt och agerande har blivit att nyckelpersonal lämnar NU-sjukvården. De ”dominobrickor” som blir kvar upplever en arbetsmiljö med allt mindre utmaningar och kunskap. De är ju tillsatta att vårda människor – inte en organisation eller en budget. Till slut blir deras arbete så andefattigt att även de slutar. Ryktet går och till slut vill inte ens hyrläkarbolagen hjälpa till eftersom ingen vill arbeta under en dålig ledning.
I senaste numret av Sjukhusläkaren (1/2010) påtalades dessutom sveket mot svenska patienter som inte informeras om att de kan vårdas i andra EU –länder. Sverige har minst antal vårdplatser i Europa och den i särklass sämsta tillängligheten på vården. Vård 2010 har visat att det svenska sjukvårdsystemet har spelat ut sin roll. En icke omöjlig följd av detta är att svenska läkare opererar svenskar i t.ex. Kiel eller Fredrikshamn om inget görs med vårdens felaktiga styrning.
Med ett fokus på budget över max ett år blir satsningarna fel. Man talar om den ”medicintekniska utvecklingen”, men ingen politiker kan säga vad han eller hon egentligen menar. Det som idag är forskning är imorgon vardagsvård. Nya produkter är ofta dyrare men om man ser till hela vården är de ofta kostnadseffektiva. Ett exempel är LOSEC som var dyrt när det kom, men dess effekter gjorde det kostnadseffektivt direkt då till exempel dyra magoperationer upphörde och patienterna slapp de ofta svåra biverkningar som följde dessa operationer. Det man förlorade på gungarna tog man alltså igen på karusellen. Idag är LOSEC billigt och en stor ”vinstmaskin” för vården.
Att låta lokala läkare, kommunala politiker och jurister, utan någon som helst kompetens eller erfarenhet hur man bygger effektiva vårdsystem, vara med och organisera NU-sjukvården har varit och är ett stort problem. Att regionen dessutom inte sällan rekryterar nya chefer från andra delar i regionen eller andra regioner där de ställt till stora problem, gör inte skadan mindre. Det har visat sig att sammanblandningen av kommunalpolitik och sjukvård är mycket skadlig speciellt i tider av effektivisering och förändring.
De politiker som styr saknar kunskap att ta de rätta besluten och tjänstemännen pressas att följa politiken – inte läkaretik eller bondförnuftet. Norge har avskaffat de lokala politikerna i vården med mycket gott utfall. Ju mer man sätter sig in i NU-sjukvården, desto mer inser man att de ”förvuxna kommunpolitikerna” i regional mantel skadar mer än de tillför vården kompetens.
Uddevallabloggen måste dock tillstå att politiker i Älvsborg varit skickliga och politiker i Uddevalla och Bohuslän har varit naiva och helt enkelt låtit sig luras. Det är därför med viss skepsis i blicken man kan fundera på framtiden då trollehättesonen Gert-Inge Andersson (S) skall börja som regionpolitiker. Gert-Inge säger själv att han saknar kompetens inom vården (som är regionens största uppgift). Med tanke på erfarenheterna från Vård 2010 om bristande kompetens kring politiska beslut, finns det anledning att ha en fortsatt oro för vården i Uddevalla och Bohuslän.
På samma sätt har politikerna varit skickliga med att inte synas i sjukvårdsdebatten och noga passa sig att inte debattera alla problem i NU-sjukvården. Ju värre situationen blivit, desto tystare är politiken. Istället har man skjutit fram tjänstemännen och t.o.m köpt annonser för skattepengar för att argumentera för Vård 2010. Från ett demokratiskt perspektiv är detta skrämmande och man undrar hur demokratin egentligen fungerar i Västra Götalandsregionen.
När politiker försöker bemöta kritiken (som i Bohusläningen v 10/2010) blir argumentationen en tydlig bild av okunskap där deras ”fakta” inte stämmer med samband i verkligheten och där resonemangen blir en snårskog av törnen av okunskap. Man försöker mildra kaoset genom att diskutera olika mindre viktiga delar men vägrar diskutera helheten och de tunga argumenten som kaoset på NÄL, brist på ambulanser, tidsfaktorn och ett felplacerat akutsjukhus i skogen. Verklighetens kaos på NÄL är en följd av deras brist på kunskap, underlag, samband och fakta och det drabbar direkt patienterna i hela Fyrbodal, men speciellt i Bohuslän.
Det mest skrämmande är att de som är inne i processen har så dålig verklighetsförankring, självkritik och målbild att deras sinnen endast förstärks av de människor som på samma sätt odlats fram i samma gjutform. Det är som militären kring Grisbukten eller alla JA-sägande rådgivarna kring slaget om Arnhem.
Vi avslutar med två citat som mer än något speglar NU-sjukvårdens problem. Slaget vid Arnhem hade kunnat undvikas om man lyssnat på en officer vid namn Brian Urquhart. Brian Urquhart, blev senare FN-tjänsteman och medarbetare till Dag Hammarskjöld, reflekterade senare över detta. Han inbillade sig till en början att den som stödde sig på fakta och resonemang skulle vinna diskussionen i den beslutande gruppen. Han säger:
- "Detta är förstås nonsens. Så fort en grupp människor har bestämt sig för något utvecklar detta något ett eget liv och en kraft som är så gott som oemottaglig för resonemang och argument."
Uddevallabloggen avslutar denna serie med Gajus Petronius välkända citat från år 66 e. Kr.
-" Vi tränade hårt - men varje gång vi började få fram fungerande grupper skulle vi omorganiseras.
Jag lärde mig senare i livet att vi är benägna att möta varje ny situation genom omorganisation och också vilken underbar metod detta är för att skapa illusionen av framsteg medan den åstadkommer kaos, ineffektivitet och demoralisering."
Uddevallabloggen återkommer senare med länkar och referenser till de texter som varit föremål för genomläsning.
Uddevallabloggen vill också framföra ett tack till de personer i Västra Götalandsregionen och NU-ledningen, personal och media som bistått med data, text och historia kring NU-sjukvården!
Den gemensamma ambitionen har varit att skapa en bra vård oavsett om du bor i Grebbestad eller Trollhättan och visa på hur en organisation som NU-sjukvården effektivt kan motverka detta genom att blanda politik, dåligt ledning, ekonomi, brist på etik och låg kunskapsnivå. //

7 kommentarer:

 1. Personal på sjukhuset2010-03-12 08:02

  Tack Gunnar för denna serie.

  Du har visat övertygande hur regionpolitiken helt enkelt inte klarar av sjukvården. De hade nog en roll förr då man skulle fördela nationens resurser i varje kommun, men nu är vården internationell och alltför komplex att skötas av amatörer.

  Lägger man dessutom till egenskaper som övertro på sig själv, politiska ambitioner utan patientfokus och allmänt arrogant inställning - då får du en för patienterna farlig mix !

  SvaraRadera
 2. Sjuksköterska2010-03-12 13:09

  Har inte sett detta förr (en arbetskamrat tipsade mig), men detta var en mycket bra beskrivning av den frustration och känsla man har som personal i vården. Tog lite tid att läsa alla texter, men det var det värt.

  Det är sorgligt att "administratörssjukan" i alla dess former tycks vara ett gemensamt drag i alla organisationer och att den med jämna mellanrum ser till att alla organisationer förr eller senare går omkull.

  För det tror jag den svenska vården som vi känner den kommer göra. Tänk vad mycket bra folk vi förlorat i Uddevalla (även NÄL) och hur ledningen inte tänker efter utan bara ersätter dem med en "pinne". Finns den ett namn på schemat så är det bra....

  Och nu vill ju inte ens hyrläkarna komma till NU sjukvården pga dess dåliga rykte - och det kommer ta tid att tvätta bort. Och frågan är om ledningen vill det eftersom det kan vara ett skäl att dra ner på personal = spara !!!

  SvaraRadera
 3. Den som sa att medborgareni inte förstår sitt bästa har nu kommit på skam! Inombords jublar jag åt att det finns kraft att demonstrera - visa på missnöjet Och bohuslänningarna har demonstrerat, skrivit inlägg och hela tiden visat på det absurda att ta två fungerande enheter och genomföra denna sista blunder som enbart kommer att skada en redan hårt pressad NU sjukvård. Fy för att missköta Nu sjukvården så.

  SvaraRadera
 4. Folkpartiet är en av de största svart spelarna i detta med S

  Så här säger Jonas Andersson på sin blogg.
  http://jonasliberal.blogg.se/

  Han säger (se vid nyår) att NÄL skulle finnas för bl.a. rekrytering. Det har aldrig varit så svårt få folk som nu !!!

  Vad sade han och Folkpartiet 2006

  http://www.folkpartiet.se/FPTemplates/ListPage____45139.aspx

  Gott folk vad kallar man sådant. Falskspel, ljug och äckel !!!

  SvaraRadera
 5. Se dagens Bohuslänningen (13/3-2010)

  NU bekräftar Körner att de hela tiden haft den dolda agendan att lägga ner Uddevalla som akutsjukhus.

  Inte undra på att man blir förbannat. Tjuv och rackarspel.
  '
  Det intressanta är att de experter han hänvisar till säger tvärtom - att det är ORIMLIGT att bara ha EN akut.

  SvaraRadera
 6. Tänk att en så stor man som Gunnar inte har blivit sjukvård minister med sin stora "jag vet bäst attityden"

  SvaraRadera
 7. quote:"Anonym sa...
  Tänk att en så stor man som Gunnar inte har blivit sjukvård minister med sin stora "jag vet bäst attityden"" endquote

  Och tänk att du får lov att bemöta honom på detta oförskämda sätt fast du bevisligen inte innesitter kunskaper i ämnet. För hade du haft det hade du aldrig skrivit det du skrev.

  Tusen tack Gunnar för denna sammanfattning av det kaos som ett fåtal personer skapat på min arbetsplats.

  Brottsligt kan tyckas men när man väl blivit "folkvald" då gör man som man vill, inte som man borde.


  Med vänliga hälsningar

  SvaraRadera