2010-03-25

Glad eller arg?Blir du glad eller arg då du ser bilden med det nedklottrade tåget eller har du ingen uppfattning? Ja, så löd frågan i den senaste enkäten här på Uddevallabloggen och efter sju dagar blev svaren:
Glad 29 %
Arg 66 %
Har ingen uppfattning 3 %
Att döma av kommentarerna till inlägget med det nedklottrade tåget kunde man vänta sig att nära 30 % tycker att det är helt OK att bemåla tåg och får man förmoda andra objekt på det här viset.
Det förvånar mig - eller kanske inte?
Ett uppmärksammat fall i Uddevalla nyligen var när polisen tog sex klottrare vilka nu har dryga efterräkningar att vänta. De har klottrat ner "halva stan" och tycker tydligen att det är helt OK! Och samtliga var myndiga unga "män" mellan 20 och 28 år.
Och 28-åringen släpptes från häktet i fredag och på måndagen greps han igen - på bar gärning. Enligt
Bohusläningen skall han ha försvarat sig med att han trodde att platsen han klottrade på var legal. //

17 kommentarer:

 1. Jag är åtminstone överraskad över att så många är positiva till klotter. I verkliga livet har jag aldrig träffat någon sådan, men jag rör mig väll i fel kretsar.

  SvaraRadera
 2. Under broar och så kan det vara riktigt snyggt med klotter. Men över fönster o allt på ett tåg är att gå för långt!

  SvaraRadera
 3. kan ju vara bra att känna till att 28 åringen inte alls släpptes från "häktet" i fredags utan arresten. /Christian

  SvaraRadera
 4. ni måste lära er att skilja på klotter och grafitti. klotter är den där skiten som ingen kan tyda eller se att det föreställer något. sk "taggar" som ses på elskåp, dörrar m.m. fyller ingen som helst funktion för vanligt folk.....grafitti är ju nåt helt annat, målat på rätt ställe fyller det verkligen sin funktion, men skall ju ha ok från ägaren av väggen.

  SvaraRadera
 5. Jag tvivlar på att vanliga skattebetalare röstar "glad" på enkäten. Snarare ungar vars veckopeng går till köp av sprayburkar.
  Anders B.

  SvaraRadera
 6. Nu är det länge sedan jag passerade gångtunneln vid Östrabo men för några år sedan fanns det där otroligt vackra målningar. Det som var extra kul tyckte jag var när man passerade, stannade till och kommenterade och den glädje de målande ungdomar då visade.
  Det har alls inget att göra med det klotter som man vanligtvis ser runt om på möjliga och omöjliga ställen.

  Hälsar ännu en "anonym"

  SvaraRadera
 7. Som sagt, hellre lagom snygg graffiti än reklamkladd kört upp i ansiktet. En nedkladdad film på TV4 stör mig betydligt mer än et roasalila tåg.

  Tycker dock det är obehagligast av allt med det hat och oförstående såna här tilltag bemöts med. Jisses, det är färg på ett tåg det handlar om! Ingen har skadats, ingen har lidit nöd, inget har gått sönder, ingen har kommit till skada, ingen har fått sin väldesignade tillvaro förstörd. Bodde själv vid en tunnel som regelbundet målades och lika regelbundet sanerades tillbaka till sitt betonggrå tillstånd. Löjligt slöseri med skattepengar. Lugna er med fördömandet och avskyn till något riktigt allvarligt!

  SvaraRadera
 8. Annaa M: Är det inget som blivit skadat ?? Du förstår tydligen inte att det kostar tusentals kronor att sanera detta tåg, vilket ju gör att biljetter och annat måste bli dyrare för SJ och resande ? Och hur tror du att dom kommit över färgen? Tror du att dom köpt den ??
  Per Capita

  SvaraRadera
 9. Ja, jag är övertygad om att de har köpt den. Och jag förstår fortfarande inte vilka skador som uppstått på tåget. Förutom färgen då som väl knappast kan betraktas som en skada i sig. På samma sätt som tunneln under vår gata inte blev skadad av att skifta färg från betonggrått till kulört. Det var min poäng just vad gällde den, att skattepengar slängdes ut i onödan på att återställa det betonggrå.

  SvaraRadera
 10. Annaa du tycker alla är oförstående eftersom vi gillar legal graffiti men inte illegalt målande på vår allas egendom? Varför visar du då inte förståelse för reklamen???
  Funderade häromdan varför aldrig någon graffitimålare lämnar in medborgarförslag eller liknande för att få till fler lagliga platser att måla på och varför använder inte fler de platser som finns?
  Fråga till om det finns någon graffitimålare här; Är det bara målandet som är kul eller finns det också en viss tjusning i att göra något man inte får och komma undan?

  SvaraRadera
 11. Anonym sa...

  Annaa M: Är det inget som blivit skadat ?? Du förstår tydligen inte att det kostar tusentals kronor att sanera detta tåg, vilket ju gör att biljetter och annat måste bli dyrare för SJ och resande ? Och hur tror du att dom kommit över färgen? Tror du att dom köpt den ??
  Per Capita

  Du pratar i nattmössan.

  Annaa M vet ändå lite vad hon pratar om det glädjer mig. Graffiti förstör inte - det förändrar, detta är inget pojkstreck detta handlar om organiserad verksamhet. Där de som sysslar med detta umgås väldigt ofta pratar om ställen de ska "måla" o.s.v de lever för graffiti. De lägger ner alla pengar de får in på sprayfärg och bensin för att ta sig längre ut och få måla och responsen på det är arga Svenssons. Så när man målar så skiter man lite i vad ni tycker och säger om detta då ni är inställd som resterande Sverige med nolltolerans. Det är lite tråkigt men så är det graffiti kommer aldrig aldrig, aldrig försvinna vare sig man sanerar varje dag, sätter in målare i fängelse och ger dem miljon belopp i böter! Det fungerar inte, sanningen är den att när man får en böter på över 1-2 miljoner kronor då börjar man inte jobba för att betala av då börjar man syssla med grov kriminalitet för att få pengar till färg och bara måla mer och i detta syfte inte för konstens skull - utan för att förstöra samhället. Eftersom detta nu förstört denna personens liv, visst målaren i sig har ju valt detta själv men får du en böter på 2 miljoner och fängelse straff på 1 år då tror jag inte du betalar av dessa när du kommer ut. Detta är livet för en målare att riskera hela sitt liv för detta alla pengar man får in går till färg man ängnar stor del av sitt liv till att måla och det man får igen från rent utsagt hatande svenssons är "sätt dem i fängelse ge dem höga böter" Ni är riktigt puckade i huvudet som ännu inte lärt er något om graffiti vad det handlar om. Så att sitta här och snacka i nattmössan som "Per Capita" det är ju så fel det kan bli.

  SvaraRadera
 12. "Per Capita"

  Snabbt svar bara, ja dem har köpt färgen till detta då jag träffade dem på vägen och de berättade vad dem skulle göra! Det var inget stöldgods utan ärligt köpta burkar för 40 kronor styck så du kan ju ana vilka pengar som gick åt för bara detta "mission"

  SvaraRadera
 13. Till Annaa M:
  Hade du resonerat på samma sätt om det var din bil eller ditt hus som blivit nermålat?
  Nä jag tycker att man måste lägga mer tid och resurser på att få stopp på denna typ av händelser...
  Och man kan ju undra vilka som hade röstat att man blir glad av att se tåget?
  Jag blir jävligt förbannand och hoppas att dom som gjort detta åker fast och får betala HELA saneringen...

  /Stefan

  SvaraRadera
 14. Dem åkte inte fast stefan :) pratar med en gärningsman här om dagen. Gött är livet. Haters will go to hell. Kanske högtid att byta "glasögon" Prova ett par nya istället för att hata något man är rädd & inte vet något om. politik snack om "tänk om det var din bil ditt hus" "kostar pengar" graffiti är här för att stanna folk lever sina liv efter graffiti. Hur mycket resurser, hur mycket pengar, hur mycket övervakning som än sätts in så kommer det konstant att ligga på samma nivå eventuellt öka. Graffiti kostar endast pengar för den som väljer att ta bort det om & om & om igen. I 30 år & inser inte under dessa 30 år - Jaha kanske det är dumt att lägga flera miljarder alla dessa åren på sanering som inte ger ett resultat?. Eller nej det skapar ju jobb på skattebetalare & också blir det ju ett "samhällsproblem" som svenssons vill få bukt med som politiker kan gömma sig bakom medans de stoppar fickorna fulla. Dumma svenssons. ARG människa - inte robot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anarki stavas det med några få bokstaäver det du precis skrev. Fundera på vad det innebär!

   Radera
 15. Detta tillhör kategorin "stupida" inlägg!

  SvaraRadera
 16. Ua Underground gang2012-04-01 09:31

  Go Grafitti bombers!

  SvaraRadera