2010-02-28

NU-sjukvården och trauma - anpassning av verkligheten till politiska beslut utan underlag?


(Foto Jan Gustafsson

Uddevallabloggen granskar NU-sjukvården. Följ serien genom att klicka på länken NU-sjukvården under detta inlägg)

Uddevallabloggen kan inte låta bli att kommentera veckans orsaker till försening av traumaflytten . Detta i något som av NU-ledningen beskrivs som en av landets bästa, mest planerade och förankrade omorganisationer - Vård 2010.

Historiskt sett har Uddevalla haft en av landets bästa traumaenheter. Orsaken är lika hemsk som naturlig - det är helt enkelt många olyckor, inte minst beroende på att Uddevalla sjukhus centrala placering i upptagningsområdet och den stora andelen turister i Bohuslän.

Då finns ett behov av ett bra och snabbt omhändertagande och då växer kunskapen i alla personalkategorier om trauma arbete. Arbetsplatsen blir då dessutom attraktiv för utomstående och det har i Uddevalla varit en förklaring till att ex. ortopedläkare velat jobba på Uddevalla sjukhus. Nu, efter Vård 2010 och ortopedhanteringen, kan man inte ens fylla vakanserna på ortopeden med hyrläkare. I en färsk arbetsmiljöenkät sade 70% av personalen att de ej har tilltro till NU-sjukvården som arbetsgivare.

NÄL har inte denna goda traumahistorik och det visar sig nu när man begär extra pengar för att bygga om dörrar och transportsystem över gräsmattor för att kunna springa med patienterna till röntgen. På Uddevalla sjukhus låter man hissen arbeta. Då kan personalen koncentrera sig på patienten.

NU-sjukvården har nyligen byggt om alla dörrar för traumavård på NÄL-akuten - men man misssade att anpassa höjden för traumatransporterna. Därför får man bygga om igen. Ändå visste man tidigt att NÄL-akuten var för trång och inte anpassad för akut vård för hela Fyrbodal.

Man trodde då, 2008, att det skulle dröja till januari 2009 innan allt normaliserades. Idag vet vi bättre - det är fortfarande kaos på NÄL och nu börjar man fundera på varför!

Som lök på laxen säger projektansvarig Dr Körner att det är juristen Sten Axelsson, som skall ha ett underlag för beslut. Han har besökt NÄL-akuten en gång under det pågående kaoset och refererat detta besök till regionstyrelsen. Folkpartisten Jonas Andersson ( han med julbloggningen med budskapet "allt väl på NÄL") har aldrig besök NÄL-akuten och säger att han "lyssnar på dem som han behöver lyssna på". Tillsammans skall de med NU-styrelsen fatta de övergripande besluten om hur människor i Uddevalla och Bohuslän skall få vård i framtiden.

Utgångspunkten är det politiska beslutet att traumaenheten skall flyttas. Inte att det skall bli bra vård för patienten. Man tar INTE intryck av alla rapporter i media, internt, Lex Maria-anmälningar, avvikelser, personal som anmäler sig själva, Socialstyrelsen, Arbetsmiljöverket eller patienter. Man kan inte säga att Vård 2010 är ännu ett av flera misslyckade försök att anpassa verkligheten efter politiken. Chefsgänget i NU-ledningen tyckte så initialt, men inte nu!

De har känt av Västra Götalandsregionens extrema behov av att någon gång kunna visa på en lyckad omorganisation av vården. Men hur länge skall man fortsätta? Till dess att Socialstyrelsen ingriper som i Göteborg? Under tiden framstår Bohuslän och dess invånare alltmer som ett bondoffer i Västra Götalandsregionens vårdspel. (Se insändare av Abrahamsson (M), Bohusläningen igår den 27 februari)

Chefsläkarna tycker idag, och nära till pension, att Vård 2010 är Sveriges bästa omorganisation. Lämnar de hellre en dålig vård än erkänner att "Nej, detta blev fel"?

Vi får alla betala nästan en miljard kronor för sämre vård - hur är det möjligt? Istället använder man alla medel för att bekämpa kritiker - allt från censur, medlemsblanketter i papperskorgen till hot om offentlig_avrättning . Vad får människor att göra så? Med vilken rätt ?

NU-sjukvården har dragit ner antalet vårdplatser med 20% och nu funderar chefläkare Almqvist på en lösning för patienterna som skall passa de politiska besluten. Men Vård 2010 är ju Sveriges "mest förankrade och genomtänkta omorganisation" - skall man nu börja fundera på vårdplatser och dörrar för traumapatienter? Skulle inte det varit gjort innan beslut och innan miljonrullningen?

Är det detta som innebär att "verka i en politiskt styrd organisation"? Så står det ofta i annonser för tjänster i offentlig tjänst. Vad innebär det - egentligen? Skall politiska hänsyn stå över lagen om rättvis vård för alla? Skall tjänstemän, som chefläkare, göra avkall på läkaretiken och inte i alla lägen verka för varje patients bästa oavsett om han/hon bor i Bohuslän eller är turist i samma landskap?

Hur många av de chefer som idag jobbar med Vård 2010 har visat en stor självständighet och kunskap i hur man organiserar sjukvård? Eller är det så att de plockas ut i en befintlig organisation beroende på de visat större lojalitet med organisationen än med patienten?

Så är vi där igen. Var finns etiken i NU-sjukvården? Finns etiken i sättet att bemöta kritiker och kritisk personal? Finns etiken i besluten kring Vård 2010 där man satsa de skattepengar på annonser för att försöka "övertala" människor ?

Eller finns den bara hos personalen som sliter hund samtidigt som de med risk för sin försörjning, men i samvetskval och lojalitet med patienterna, vågar vittna om att Vård 2010 är ett mycket dyrt fiasko för skattebetalarna.

Kanske den bästa beskrivningen av detta problem kommer från en av polemikens mästare då han talar om ett cementerat politiskt systems oförmåga att se till medborgarens bästa. Och frågan kvarstår - är det rimligt att patienter och personalen i vården skall lida för att verkligheten inte går att anpassa till de politiska besluten?

Och är det rimligt att låta etik och ekonomi stå tillbaka bara för att verkligheten inte gick att anpassa till den politiska prestigen?

Får man ta till vilka medel som helst? Var går gränsen? //

26 kommentarer:

 1. Vem ska man ringa och klaga till, vem ska vi mailbomba, vem ska vi brevbomba? Jag menar inte bomb i explosiv mening givetvis utan mer vem ska vi göra livet surt för så att vi kan få dem att vakna??

  Hur påverkar vi i dagens samhälle där strejker i stort sett är olagliga och namninsamlingar inte fyller någon funktion längre???

  Kan inte någon informera mig om det?

  SvaraRadera
 2. Åter en mycket informativ historik.

  Man förstår varför detta inte blev bra. Jag har läst boken "Sanningsägare eller karriärist och mycket i detta stämmer.

  Många kända missar i världshistorien är just skapade av arroganta chefer/ personer som är så uppfyllda av sig själva att de inte ser sina fel etc -Man tänker på HC Anderssons saga om "Kejsaren utan kläder".

  Det som är farligt i dagens vård är att dessa chefer går hand i hand med politiken som EGENTLIGEN skall vara medborgarens garant för att så ej skall ske. Tillspetsat - demokratins främsta uppgift är att skydda oss från psykopater-fasoner. Men vad gör man när de börjar dansa med varandra?

  SvaraRadera
 3. Jag tycker du och kommentarerna sätter fingret på den vanmakt vi patienter känner då vi sitter på NÄL. Det är hemskt att se människor utan uppsyn ligga timme efter timme i ovetskap om sin situation och vad som skall ske. Se personalen springa som yra höns - det vet nog ved de gör, men de hinner inte genomföra det.

  När man sitter där och tänker på hur NU-ledningen och Jonas Andersson säger att allt är bra blir man både arg, men känner ändå en stor maktlöshet. Att man blir arg förstår alla, men maktlösheten kommer av att våra politiker låtit vården i Fyrbodal sjunka till denna nivå. De har fått varningssignalerna, de har sett resultatet MEN ändå gör det ingenting.

  Då känner man sig som patient, skattebetalare och medborgare en maktlöshet som inte borde höra hemma i en demokrati.

  Därför tycker jag det är befriande med denna bloggs inlägg där man just knyter an till Nilssons kommentar om att "Västragötalandsregionen är en demkratisk katastrof" och Palmes uttalanden "Diktaurens kreatur".

  Men Palme hade det enkelt - det var så uppenbart tydligt både för politiker och väljare vem som gjorde fel. NU, i Vård2010, tycker de som bestämmer att det är medborgarna som har fel och är mindre vetande.

  Därför blir hans språk lika tydligt som när han uttalande sig om diktaurens Tjeckoslovakien. Nu vet i alla fall vi vem som står närmast ledningen i fd Tjeckoslovakien - det är VästraGötalandsregionen !!!

  Det är inte Norge som är den sista Sovjetrepubliken (Citat Björn Rosengren) - VästraGötalands regionen ligger bättre till med sin censur, behandling av kritiker, föreningar och totala likgiltighet inför patienter på NÄL akuten !!!

  SvaraRadera
 4. Björn Rosengrens kommentar om Norge finns här.

  http://www.youtube.com/watch?v=hQJLz8xxXg0

  I övrigt håller jag med. Kan man göra ett mailupprop på Uddevallabloggen med alla mailadresser till ex Jonas A och NU-styrelsen om att vi protesterar mot hanteringen av Uddevalla och Bohuslän och hänvisa till Uddevallabloggens utmärka beskrivning.

  SvaraRadera
 5. Nej, Det är ingen ide att maila NU styrelsen. Ordförande har sagt att hon inte lyssnar på debatt och kritik - hon vill bara genomföra det hon är satt att genomföra.

  Jonas Andersson är nog inte så förståndig heller. Gamle Blom är ute ur leken (det var han som slängde RUS medlemsblanketter i papperkorgen). Roland Andersson avgår snart men har aldrig tyckt om Bohuslän (kommer från Borås). Centerpartisten Elwing i Uddevalla röstade för en flytt av akuten och har sedan i princip inte gjort någonting. Detsamma gäller Jonäng.

  Att de skulle säga "detta blev inte bra" är ytterst osannolikt. Så små är dessa människor - trots att miljarder av skattepengarna rullar och människor dör på NÄL akuten. Detta verkar inte beröra dem alls.

  Märkligt !

  Och detta är ett problem. VEM tar ansvar?

  Gert Inge från Trollhättan som skall ersätta Roland Andersson lär inte göra ett enda dugg för att flytta ens en stämpel från NÄL. Han är så insyltad i Trollhättan, Älvsborg, Högskolan etc etc att han kommer snarare lägga in en högre växel och så småningom flytta hela Uddevalla sjukhus till NÄL !!!

  För några extra miljarder !

  jag känner en maktlöshet precis som flera andra skrivit ovan.

  Det är som "Deep throat" i Watergate skandalen sade:

  - Det går så djupt, det är hemskt !

  SvaraRadera
 6. Tack bloggen

  Hörde att de som svarat på arbetsmiljöenkäten och svarat "negativt" - där efterhörde chefen vilka det var och att de kunde hjälpa med nytt jobb...

  SvaraRadera
 7. Det finns rätt gott om politiker i Stockholm som har sina sommarbostäder i Bohuslän. Undrar vad dessa tycker om att deras, och deras familjers liv riskeras under semestern?

  Kan man inte skicka en anmälan till Socialstyrelsen och be dem ta en ordentlig titt på hela NU-sjukvården?

  SvaraRadera
 8. Det är som vanligt med Uddevalla Domm förlorar allt till Trollhättan o sedan bara gnyr o gnäller fast nu har dom hela bohuslän bakom sig Var på akuten på Näl o det var inga problem fick den hjälp jag behövde snappt o efektivt o inget gnäll någon stans

  SvaraRadera
 9. Stort Tack till Dej som skriver så bra om allt som händer i NU-sjukvården!
  Detta handlar som sagt om sjukvård och då måste patienter och personal få kosta pengar! Allt därutöver ska väl ändå beräknas efter ”plånboken”. Så är det inte i NU! Där tar man besluten först och påbörjar en enorm omstrukturering där kalkylen inte håller. Sen kan man höra på radion hur Britt-Marie Andrén Karlsson skyller budgetunderskottet på personalkostnader och att man inte har lyckats med verksamhetsanpassad bemanning. Jonas Andersson skyller den dåliga ekonomin på patienttrycket. Här i Bloggen kan man läsa hur det verkligen går till!
  Läser i dagens BHN: Systembolaget på Torp har utsetts till Årets uppstickare bland alla systembolagsbutiker i landet. Motiveringen var: ”tack vare medarbetarnas mod, nytänkande och utveckling har butiken haft stora framgångar”. Det är något för NU-styrelsen och alla chefer att lyssna på. Vi ska ju bli det bästa akutsjukhuset år 2012! Som det är idag så skall ju alla ”medarbetare” vara tysta och lojala och rätta sig i ledet! Det är många som inte kan eller vill jobba på sådana villkor. Därför tappar vi tyvärr så mycket erfaren och kompetent personal till Norge och till andra sjukhus.

  SvaraRadera
 10. Gnäll hönor bara gnyr Vad säger att Udevvala Var /ellr Hade varrit bättre ni bara gnäller
  Jag tycker Näl O trolhättan är bättre än Uddevallas Sjukhus Näl har mycket trevligare personal än Uddevalla har Nej lägg hela sjuk vårde på näl o total skrota Uddevallas sjukhu

  SvaraRadera
 11. Det är intressant att idag är det första gången negativa kommentarer kommit in på denna serie. De har rätt stavning men blandar lite stora små bokstäver - så brukar man göra då man vill vara "någon annan" men egentligen sitter ganska centralt ...

  Alltså -kul att se att Bloggen berör även sjukhusledningen.

  Jag uppmanar alla att skriva.

  Jag har en "översiktsposition" och NU sjv är verkligen en bedrövligt skött fråga. Gunnar har ej skrivit detta själv utan ngt djupt inne på adm har skrivit detta - eller hjälpt honom.

  Alla dessa frågor ställer sig de styrande varje dag. De fattar helt enkelt inte varför att allt de rör vid blir så fel. Ortopedkaoset och NU sjukvården är bara "små" fel....

  Människor dör - jo, som svar, de berörs av detta, men VÅGAR inte gå ut med det. De hoppas att frågan skall självdö.

  DÄRFÖR är dessa bloggar så känsliga.

  Till slut måste de komma ut ur garderoben; Arena-Andersson, Elwing, Jonäng, Engdahl, Blom, Jonas, Spjut etc etc etc

  I längden kan de ej tycka det är ok att människor dör på akuten.

  Till de "fiktiva" personer + om NÄL akuten vill jag säga:

  Jag sitter med data från akuten. Visst, det finns dagar det fungerar, men en akutmottagning skall ALLTID fungera. Inte bara "några dagar".

  Ni som skrivit så måste sätta er in i de personer som verkligen behöver akut vård ofta. Detta är människor som är svaga och sällan kan göra sin röst hörd. De är dessa som dör på NÄL akuten utan någon närvarande och som personalen själv mår dåligt av.

  Att då som Jonas Andersson signalera "Allt väl på NÄL" samtidigt som man varnar folk att söka akut är så osmakligt och tecken på dåligt ledarskap att människor mår ändå sämre.

  Jag tittar till höger på skrivbordet och ser att 70% av personalen mår dåligt.

  Det var bra att du blev omhändertagen, men vi måste se till hela befolkningen och just nu måste jag hålla med Bloggen - Bohuslän är ett bondoffer. ALla data tyder på det.

  Är det överlagt. Vet ej, men ju närmare politikerna kommer valet måste de välja att vara tydliga och samtidigt mena det. Man kan ej luras som i förra valet. Det var hemskt att vara tjänsteman och se vallöften och interna krav.

  Hemskt !!!

  SvaraRadera
 12. Jag vill för tydliga att jag kommer från Bohuslän o har varit både på Uddevalla o Näl o kann bara säga det en gång till Näl är bättre än Uddevalla på llt o om jag har haft tur eller vad som har hänt men jag vet ju vad som hänt med mig o jag såg ingen som hadde det värre än någon annan alla är lika mycket värda inför doktorn

  SvaraRadera
 13. Intressant det faktum att alla inlägg här är skrivna anonymt, vad står det för?

  SvaraRadera
 14. Som personal i NU-sjukvården vågar man inte annat än att vara anonym. Man är rädd om sitt jobb, än så länge...

  SvaraRadera
 15. Jo och "Hanz" är ju väldigt icke anonymt...

  Lika löjligt som Hans eller A Nonym eller Anna elle Ztefan eller Boche.

  Tycker Hanz i så fall skriver en insändare med sitt namn i Bohuslännngen. Det brukar jag göra. Namn, adress rubbet !!!

  Vågar du?

  SvaraRadera
 16. Varför skrivér du inte ditt namn här då utan hänvisar till bohuläningen Ingen mäniska skall behöva lida eller dö på ett sjukhus En undran bar hur många har dött på akuten i Uddevalla Varför bara negativt om Näl OK hålller med om att det kostat pengar Mycket pengar Men hur hade det hörts OM Uddevalla hade blivit akutsjukhus Intresant att höra era åsikter behöver inte var långa romaner bara ett enkelt svar

  SvaraRadera
 17. Hej Anonym

  Jag brukar ej kommentera, men detta blir så dumt.

  Jo, NU-prylen har kostar mycket pengar.

  Nästan en miljard = 1 000 000 000 kronor.

  Jag förstår att du inte arbetar inom vården.

  Det är viktigt att förstå att all avård är en kompromiss och att man då måste lägga akutvården närmast de flesta och där det finns kompetens.

  Att sy ett finger eller bota ett astmaanfall är inte akutvård, även om man som patient kan tro det.

  Akutvård är det vi alla sällan upplever. Det är en uppriven buk med blodkärls som pumpar ut blod, det är en sprucken mjälte som pumpar ut blod i buken (utan synliga sår), det är ett hjärta som fyller sin egen säck med blod och slag för slag stryper sig själv.

  Det är också en äldre människas blodkärls som ger vika i skallen eller i hjärtat.

  DET ÄR AKUT VÅRD.

  DÅ är tiden viktig.

  Det är den ej för ett blödande finger eller ett astmaanfall som snabbt kuperas på en vårdcentral.

  De som skriver annorlunda är lika ovetande om akutvård som politikerna.

  Ni borde själva köra in i ett träd på otorvägen ch sedan starta klockan ochh uppleva livskrafterna med blodet rinna ur er kropp.

  DET ÄR AKUTVÅRD.

  Då måste sjukhuset
  1. ligga central
  2. vara byggt för akutvård
  3. ha kompetensen
  4. bra transport till
  5. bra transport ut.

  Uddevalla vinner mot NÄL i samtliga 5 kategorier.

  Men politikerna, inkl BLOM (c) som slängde RUS medlemsblanketter i papperskorgen på Bohusläns Museum, fattar ej detta - eller så vill de ha sjv nära Älvsborg...

  Men normala sjv ställningstaganden finns ej i NU.

  NU sjukvården är ett politiskt projekt utan verklighetsförankring

  Priset; Männsiokros död.

  Frågan om 2 stad skulle lidit av sjukhus i Uddevalla. Mkt lite pga att de alltid måste åka ambulans till vården i skogen och där finns alltid motorväg till Uddevalla (finns ej i skogen).

  Vidare - kompetensen är/ var hög.

  Deras extratid ligger på platån av den logaritmisska Gyllene timen = de förlorar mkt lite. Bohuslän ligger pga geografin på den sista 1/3 = förlorar mkt.

  Men jag köper att sy sår etc - det fixar de flesta akuter. Men skall du debatera akutvård - shape up !!!!

  Och - skriv gärna en insändare med namn och adress.....

  SvaraRadera
 18. Jag har fått akut vårdo slut nu o var så jävla duktig TOM astmaanfall /kol har jag fått

  SvaraRadera
 19. Bra att fler tycker akuten på näl r bättre än i Uddevalla Tack

  SvaraRadera
 20. Här är en till fram för näl

  SvaraRadera
 21. Hi, hi,hi

  Sjukhusledningen fortsätter med sina skriverier.

  Ni kan lägga ner ... jag vet att ni skriver detta med stavfel etc.

  SvaraRadera
 22. HIHI på dig själv Vad skall jag lägga ner Uddevalla sjukhus Jag har inget med sjukhusledningen att göra jag har pension för min sjukdom Men lika förbannat tycker jag att Näl är bättre än Uddvalla har ni svårt att fatta det sen får i som är resterande tycka va fan ni vill Sprängg ner hela Uddevalla sjukhus o flytta alllt till Näl

  SvaraRadera
 23. Anonym tänker ; Uddevalla - gamla och sjuka äldre som skulle få bästa vård, Bra ge dom det!
  Men kom inte och säg att människor som söker vård inte vill träffa läkare.
  Alla som upplever att man mår dåligt behöver träffa en LÄKARE så är det. På akuten och på vårdcentralen.
  O avsätt om det sker på NÄL eller Uddevalla-
  Undra om sjukhusledningen fixar detta med sin flytt karusell !
  På akuten - VÅRDPLATSER det om något är en riktig karusell för sjuka- att inte få plats- se socialstyrelsens anmälan kring patienten på Sahlgrenska- åka iväg 9 gånger! en tidsfråga innan detta händer i NUET! Organisation - Kan Nu ledningen något kring detta!

  SvaraRadera
 24. Måste bara få tacka dig Gunnar Klasson för detta utmärkta inlägg i ett gravt infekterad ämne.

  SvaraRadera
 25. Tackar själv ! Vad jag vet så är det väl så fortfarande inom sjukvården att den som är sjuk behöver en säng och detta med säng tyck vara det ända som inte finns att erbjuda och om man får tag på en säng finns det inte plats i ett rum - utan i en korridor! Läkare expedition! Är de ett bra sätt att ta hand om sjuka människor! Jag gillar verkligen detta faktum att vite skall utgå till räddningstjänsten, då dessa tar SIN uppgift på fullaste allvar.
  Inte leker med skattemedel och inbillar folk, styrande, att snurrar runt med mer flyttlass löser den gåtan!

  SvaraRadera
 26. Man kan få intrycket att jag har skrivit den senaste kommentaren men det har jag alltså inte gjort.

  SvaraRadera