2010-02-17

Film i Väst stoppar inspelning av Åsa-Nissefilm på Gustafsberg


I förra veckan var ett filmteam från Modern StudiosGustafsberg och tittade på inspelningsmiljöer. Man var intresserad av en "stadshotelliknande lokal" för nyinspelningen av nästa Åsa-Nissefilm med Kjell Bergqvist i huvudrollen.
Man blev väldigt intresserade av Gustafsbergs Badrestaurang men också Societetshuset.
Det var således i fredags. Idag fick jag detta mejl från filmteamet:
"Igår var vi i studion i Film i Väst och fick reda på att vi i denna produktion inte får lov att filma i Uddevalla. Film i Väst-regionen har ju tidigare sträckt sig över Uddevalla, men tydligen är Uddevalla fr o m och med nu inte med i samarbetet, om man inte förhandlar särskilt med dem vilket förmodligen "Simon och ekarna" har gjort.
Men Åsa-Nisse får inte filmas hos er, vilket är synd för regissören och scenografen gillade verkligen båda lokalerna".
Så var det med det. Med undantag av filmatiseringen av Marianne Fredrikssons bok Simon och ekarna (som bl a spelas in i Gustafsbergs Badrestaurang den 29 mars) är det nu stopp för Film i Västs filminspelningar i Uddevalla.
Jag gissar att detta faller tillbaka på Hans Jonassons (UP) anmälan till Länsrätten om att en kommun inte får sponsra Film i Väst och deras filminspelningar. Jonasson har ju anmält Uddevalla kommun i liknande fall tidigare, vilket resulterat i att bl a Filmdekor AB och Microbind (i SkolhusetGustafsberg) måst läggas ned. //

12 kommentarer:

 1. Jag tror inte medborgarna förstår vad den mannen förstör i Uddevalla kommun. Näringsliv, högskolor och offentliga samarbetspartner vill inte jobba med Uddevalla ty man ser att HJ kanske lägger sig i.

  I strikt mening kan en kommun inte göra någonting som kan gynna medborgare i en annan kommun. I detta fall kan alltså filmer som görs i Uddevalla locka till skratt i andra kommuner.

  HJ har flera gånger utnyttjat denna idag förlegade formuleringen i kommunallagen och försöker dra politiska poänger på detta.

  Det är dock den lagstiftande riksdagen som måste ändra kommunallagen innan HJs framfart och för Uddevalla ganska destruktiva framfart skall stoppas. Dock, prioroteten är nog låg, för det är nog bara Uddevalla som har en person som HJ.

  Tyvärr.

  Lagstiftningen är inte tänkt att använda att göda rättshaverister, men här ser vi en baksida som vi tyvärr få leva med.

  SvaraRadera
 2. Förtydligande.

  Vad jag menade med "Tyvärr" ovan är INTE att jag önskar fler HJ till andra kommuner, utan om det fanns fler skulle en ändring av kommunallagen för högre prioritet.

  Varför kommunallagen är förlegad är lätt att se t.ex. att människor pendlar över kommungränser och att man kan dra nytta av samordning inom många sektorer. Det är dock egentligen i strikt mening inte alls möjligt.

  Det är dock ganska självklart för de flesta och lika självklart att OM man använder skattemedel till ett ändamål som sedan med nya skatteintäkter (ex via mer arbetstillfällen) kan räkna hem detta, så är det självklart för människor med sunt förnuft att detta skadar en kommun om det görs till en princip i försök att plocka billiga poäng.

  Lika viktigt är det att överklagandemöjligheten finns, men det blir löjligt när en politiker hela tiden försöker misskreditera ett demokratiskt system som fungerar i andra kommuner bara för egna syften.

  SvaraRadera
 3. Med lång näsa får Uddevalla stå
  när man tillåter kvasten att gå.
  Och jag kan definitivt förstå
  om uddevallaborna till hösten
  låter Storkvasten gå...

  SvaraRadera
 4. Med tanke på vissa "djupa inlägg" förstår jag Annaas åsikt att man borde stå personligen för vissa tankar och kommentarer på denna blogg.
  Bloggen får en viss avsmak när det tillåts kommentarer om nackskott!!!!
  Mvh
  MARTIN ANDERSSON

  SvaraRadera
 5. Martin Andersson:
  Jag ber om ursäkt! Jag var inte tillräckligt uppmärksam igår kväll. Kommentaren är nu borttagen.

  SvaraRadera
 6. Vad det gäller Uddevallapartiet
  får vi hoppas det löser sig i september,sen tycker jag inte att UDDEVALLABLOGGEN är sämre eller skall drabbas av att det finns ljusskygga komenterare som inte vågar stå för sina åsikter.

  SvaraRadera
 7. .... anonym

  Ja, du stig. Det finns 62 000 Stig i landet och bara Larsson (L) finns det 129 275....

  Så vem är mest anonym?

  Stig L, Anna K eller A Nonym?

  SvaraRadera
 8. UDDEVALLABLOGGEN vet vem Stig L.är,
  det finns väl enhel del Martin Andersson åckså eller.

  SvaraRadera
 9. Du kan tycka och tänka om hur många stig det finns i landet mm.,men tycker du till om ENSKILDA individer hoppas jag att du har ryggrad nog att skriva under med ditt namn.Uddevallapartiet blev invalt på demokratisk väg, måhända är det ett en mans parti, men vi får väl hoppas att etablerade partier täcker det det tomrum/missnöje som den omtalade individen säger sig fylla!
  Så istället för grova påhopp använd dig av din demokratiska rätt och rösta bort Uddevallapartiet!// MARTIN ANDERSSON

  SvaraRadera
 10. Och jag vet vem Martin Andersson är. Han finns! Jag kan garantera.

  SvaraRadera
 11. Jag ber MARTIN ANDERSSON om ursäkt!
  Jar var lite för snabb,jag tog han för att vara anonym.

  SvaraRadera
 12. Finns Mandrake?

  SvaraRadera