2010-02-01

NU-sjukvården - och sedan?


Bohuslandstinget upphörde 1/1 1999 och 2009 firade Västra Götalandsregionen 10 årsjubileum. Regionens allra främsta uppgift är att ge invånarna en jämlik sjukvård med hög tillgänglighet och hög kvalité. I år skall regionens sjukvårdsatsning Vård 2010 vara klar och alla fördelar skall vara uppenbara för alla.

Är det så?

I julhelgen skrev Jonas Andersson, ordförande i Hälso- och Sjukvårdsutskottet i regionen, att det är glädjande att alla kritiker till Vård 2010 hade fel eftersom NÄL-akuten fungerar bra. Patienter, personal och andra politiker rapporterar samtidigt om krismöten och kaos på NÄL. Väntetider på dygn och stora överbeläggningar rapporteras. Personalen anmäler sig själva och arbetsplatsen är anmäld till myndigheter för utredning. De vädjar om att någon skall lyssna. Akutchefen går ut i media och varnar folk att söka akut på NÄL, Fyrbodals enda akutmottagning.

Senare ursäktade Jonas Andersson sig med dålig tajming och att han bara läst ett pressmeddelande från NU-ledningen. Debatten om NU-sjukvården hade gått honom helt förbi. Under januari varnade också Socialstyrelsen regionen om att NÄL kan bli ett eget tillsynsärende.

Vi kommer inte ifrån tanken att Jonas Andersson och regionledningen kan ha dåliga underlag för sina beslut och uttalanden i sjukvårdsfrågor. Man kan inte heller komma ifrån tanken att det främsta skälet till debatten kring NU-sjukvården och att den fortfarande inte är genomförd flera år efter beslutet, är att beslutet var dåligt underbyggt och därför inte heller blev förankrat i verkligheten.

Då blir det kaos!

Vård 2010 är Västra Götalandsregionens s.k. strukturutredningsdel i NU-sjukvården. Omställningen av NU-sjukvården skulle vara så effektiv att den inte skulle kosta någonting. Den nya NU-ledningen sade dessutom att den skulle kunna sända tillbaka 60-70 miljoner till regionen.

Vård 2010 har idag kostat över en halv miljard och år 2009 gick NU-sjukvården back 92 miljoner och personal och patienter skriker på hjälp. I dagarna begär man mer pengar från regionen.

En av utredarna till strukturutredningen, Johan Calltorp, arbetar idag på en högskola som under hösten 2009 publicerade en doktorsavhandling där NU-sjukvården tas upp som ett skräckexempel i hur man inte skall genomföra en förändring.

Lägg till detta ett antal märkliga turer med fejkade presskonferenser, personal som hängs ut i media trots att de inte gjort några fel samt en glidande argumentation t.ex. om ambulanstransporternas tider och möjligheter.

Ytterst kan vi fråga oss om det är ett demokratiskt systems uppgift att med skattemedel betala annonser för att bemöta kritik och lyfta fram ibland direkt felaktiga uppgifter?

Varför?
Prestige?
Ej bättre vetande?
Dålig omvärldsanalys?

Uddevallabloggen kommer att på begäran från läsare, att under några veckor presentera historiken bakom Vård 2010. Vi kommer att lyfta fram alla löften och "säkra" uttalanden från politiker och tjänstemän samt jämföra dem med hur det blev. Även "olyckskorparnas" argument kommer granskas liksom andra liknande situationer i landet. //

7 kommentarer:

 1. Mycket bra !!!

  Lokalpressen verkar ju glömt frågan och fram för allt verkar de sakna förmåga att "gräva".

  Tycker man skall lyfta fram politiker som Elwing och Karin Engdahl som varit med att stänga Uddevalla akuten.

  Jag tror de tänkt mer på sin politiska karriär än människors vårdbehov.

  Mycket bra !!! Låt dem stå till svars för oss som väntar på vård

  SvaraRadera
 2. Bra att någon tar i det här! Nu när både patienter och skattebetalare blev offer borde utövarna lyfts ut. Skrota Regionen Nu!

  SvaraRadera
 3. Ser med stort intresse fram emot denna artikel serie.

  Skönt att någon, med kunskap förhoppningsvis, vågar och kan kommunicera information om det hela som lokalpressen misslyckats med.
  Dem skriver bara om hur dåligt det är men har aldrig fått svar eller info om något. Jag tror visserligen på patienterna som är missnöjda, vilka oftast är dem som skapat artiklar. Men vi har inte fått nåt grävande och upplyftande i/av resultaten av alla möjliga politiska beslut.

  Att regionen totalt blundar för kaoset är helt uppåt väggarna för att uttrycka sig väldigt snällt.

  Tack och Lycka till Gunnar!

  SvaraRadera
 4. Hej

  Jag förstår att sjukvården i NU-området inte fungerar, men jag kan inte förstå varför.

  Jag kan inte förstå hur politiker beslutat att försämra vården till dagens nivå.

  Jag kommer gå in ofta för att inte missa alla inslag om detta. Förstår att ni tänker ge bakgrunden till dagens kaos och det kommer bli intressant eftersom dagens situation helt enkelt inte går att förstå om vettiga fatta beslut.

  Superbra !!!

  SvaraRadera
 5. Hej

  Klickade på länken om NU-sjukvården under din artikel och du har verkligen fångat mycket.

  Ser fram emot mer "Livsfarlig Ledning"

  Signe

  SvaraRadera
 6. Så bra att du tar upp och skriver om detta. Till skillnad mot Jonas blogg så är det ju här som sanningen kommer fram! Det har hänt mycket under dom här åren, många svikna löften. Ser fram emot att följa den här serien och alla kommentarer!

  SvaraRadera