2010-02-09

Bergs skeppshandel


Insänt av Lena Rietz-Wellrath:

"Hej Gunnar!

Härom dagen upptäckte jag något jag inte sett eller i alla fall inte reflekterat över förut. Om man ställer sig på Södergatan med stadsbiblioteket i ryggen har man framför sig en obebyggd tomt mellan Sjömanshusmuseet och Uddevallahems hus.

Där finns en byggnad som ser ut som ett magasin e dyl. Det är byggt delvis med timmer, delvis med stående brädor. Det ser ut att vara tjärat. Man kommer osökt att tänka på 1700-tal, när man ser det, men det är väl ändå inte troligt. Jag tycker att jag har en viss hum om den centrala bebyggelsen i Uddevalla, men här går jag bet. Vad har du att berätta?

Mvh
Lena Rietz-Wellrath"

Byggnaden är mycket riktigt ett magasin. Men det ligger inne på gården till Södra Hamngatan 15. På den nedre bilden har jag ringat in det huset med sitt magasin på gården.

Det huset har en alldeles speciell historia. Gammelgårdens hus är nog fortfarande den vanligaste benämningen på huset. Där i andra våningen låg restaurang Gammelgården och det är inte så längesedan den stängde.

Huset är byggt av det holländska tegel som tullfritt fick importeras till Uddevalla efter den stora branden 1806. Exakt årtal har inte fastställts, men det bör ligga någon gång på 1810-talet. Det är alltså omkring 200 år. Magasinet är troligen från samma tid.

Huset uppfördes av familjen Berg och sonen Paul kom att ta över föräldrahemmet. Paul Berg (1806-1879) var en känd person i Uddevalla. Han bedrev skeppshandel i huset på Södra Hamngatan och í magasinet på gården förvarades lagervarorna. Paul Berg var en av de allra första i branschen "artificiella gödningsmedel". Han lanserade och sålde bl a peruguano och fosforsur kalk.

Paul Berg kom att ingå i Drätselcommissionen (ungefär Kommunstyrelsen idag) och när Uddevalla fick självstyre och valde sitt första stadsfullmäktige blev Paul Berg 1863 dess förste ordförande.

Som riksdagsman gjorde han ofta "ärenden" i huvudstaden å sin hemstads vägnar. Bl a inköpte han en modern Munktells brandspruta vid ett sådant tillfälle.

Efter familjen Berg har där fortsatt bedrivits handel i affären och i gårdshuset. På gamla vykort kan man iband se att det står FORSANDER på husgaveln.

Skeppservice AB hade länge lokaler där och visst minns vi även Bosses Cykel som sedan flyttade upp till gamla saluhallen vid torget. //

3 kommentarer:

 1. Åke Hansson2010-02-10 20:37

  Efter Paul Bergs död 1879 övertogs handeln av P E Bergius. Mellan åren 1913-1929 drevs affären av L M Forsander (därav namnet på huset).
  Andra affärer som legat på samma adress (Södra Hamngatan 15), utöver de av Gunnar redan nämnda, är: Damfrisering (Engwalls Eftr.), Fiskaffär (Lindqvist, slut 1920), Folkbanken Bohus på 1970-talet, en Mjölkaffär med start 1920, Posten år 1658, radioaffär (Waidele, år 1939 Stigland, år 1948 Roy Svensson, senare Wallander och Blomberg), konditori ( Bertil Larsson.
  Sedan fanns väl också Uddevallas första brevlåda här år 1855.

  SvaraRadera
 2. Jag vill minnas att det stod ett firmanamn på gaveln åtminstone fram till 1993 när jag flyttade från Uddevalla. Går det fortfarande att läsa? Huset var då rödmålat och det kan väl tyckas ha varit en bättre färgsättning än den nuvarande då det påminde mer om det holländska teglet som det ursprungligen hade som ytskikt.En parallell går ju att dra till rådhuset som en tid var rödmålat förmodligen just för att likna teglet som fortfarande går att se åt gården.

  SvaraRadera
 3. (...)"Posten år 1658,(...) Stämmer detta och hette det verkligen Posten på den tiden? Och vad gjorde man där?

  Siw-Ann

  SvaraRadera