2009-03-19

Felaktig inskription på minnessten


Den här minnesstenen togs fram till regementets nedläggning den 30 juni 1992 då den avtäcktes inför en tusenhövdad publik. En kort stund efter att täckelset fallit hördes en skrikande röst: "Det står fel!!"
Det var en av regementets äldre pensionsavgångna officerare som skrikit och som nu stod och pekade mycket upprört mot minnesstenens baksida.

Och mycket riktigt! På baksidan av minnesstenen var regementets fem segerslag inristade. Det var bara det att slaget vid Landskrona 1677 hade bytt plats med slaget vid Helsingborg 1710. En sådan fadäs!

Det var säkert en mardröm för den ansvarige officeren som hade beställt stenen av en stenhuggare. Hade stenhuggaren gjort fel eller hade han fått en felaktig beställning? Nu skulle det säkert bli en dyr och utdragen process att åtgärda misstaget.

Men icke! En tid därefter var jag på kaserngården och skulle åka ner mot staden då en kollega frågade om han fick lifta med mig. Javisst fick han det! Och kollegan var just den som hade beställt minnesstenen.

Jag förde försiktigt det hela på tal:

- Det var synd att det blev fel på minnesstenen!

- Vad menar du?

- Jo jag menar minnesstenen som avtäcktes på regementets nedläggningsdag.

- Det är inget fel på den!

- Jovisst, jag såg det ju själv.

- Nej, det ÄR inget fel på den!

Nu började jag ana att det hela kanske var tillrättat. Han lät väldigt säker på sin sak då han pånytt försäkrade att det minsann inte var något fel med inskriptionen.

Han hade definitivt övertaget i diskussionen ända tills jag sa: "Jag fotograferade minnestenen samma dag!"

Tystnad - sedan sa han: "Gjorde du verkligen det?". Jovisst hade jag gjort det, se själva på den här bilden! Annars skulle jag nog ha trott att jag drömt alltsammans.

Det rätta skall alltså vara:

Lund 1676

Landskrona 1677

Helsingborg 1710

Gadebusch 1712

Svensksund 1790

Och jag måste säga att jag beundrar kollegan, som på mycket kort tid hade lyckats sopa igen alla spår efter misstaget. Hur det gick till? Ja det återstår att ta reda på. //

8 kommentarer:

 1. Jag antar att stenhuggaren planblästrade hela ytan och därefter gjorde en ny inskribtion.

  SvaraRadera
 2. Men militären gör väl inga fel som de sedan sopar igen. :-)

  SvaraRadera
 3. Men detta har vi läst tidigare faktiskt, 14 maj 2007 närmare bestämt. Men en bra historia tål att upprepas!

  SvaraRadera
 4. Frågan dök upp på berättaraftonen häromkvällen och visst hade jag för mig att jag skrivit om detta tidigare. Kunde bara inte hitta inlägget och kan fortfarande inte göra det. Kalle, du får gärna tipsa om hur du hittade det.

  SvaraRadera
 5. Lättaste sättet är nog att trycka på "minnessten" bland sökorden i den nya artikeln. Då kommer alla gamla inlägg med det ordet i texten upp, och en bit ner hittar man den gamla artikeln.

  SvaraRadera
 6. Eller så kan man helt enkelt trycka här:
  http://uddevallare.blogspot.com/2007/05/aprop-svenska-slag.html

  SvaraRadera
 7. Jag vet vad jag gjorde för fel nu. Jag har sökt på regemente, minnessten mm, det var bara det att det blev så många träff att de inte fick plats på sidan som kom upp utan jag fick klicka på "Äldre inlägg"

  SvaraRadera