2009-03-21

Lancaster


Lennart S skriver:

"Hej Gunnar!

Jag är nyinflyttad i Uddevalla och undrar varför ett parkeringshus på Söder kallas Lancaster?"

Parkeringhuset ligger i kvarteret Lancaster som fått sitt namn efter Lancasterskolan som låg i kvarteret, närmare bestämt i korsningen Södra Drottninggatan (till vänster) och Asplundsgatan.

Skolan fick sitt namn efter den engelska skolformen Lancaster som gick ut på att läraren ”gruppvis drillade” sina elever. Skolan startade sin verksamhet 1822 och sedan den tagits ur bruk en bit in på 1900-talet användes den till annan verksamhet. På den översta bilden är den en bilverkstad.

Byggnaden revs 1960 och på platsen tronar nu det stora parkeringshuset i kvarteret Lancaster.

Tidigare fanns en "kindergarten" i kvarteret och den flyttade när parkeringshuset skulle byggas. Lancasters förskola ligger i dag mellan Södra Drottninggatan och Södra vägen. Det är Uddevallas äldsta förskola. //

6 kommentarer:

 1. Märkligt! DÄr vill jag ha Filadelfiahuset. Ett gult rappat hus i två våningar. Ingång ungefär där sidingången på garaget är.
  Fast allt det du skriver om är lånt innan min tid. Kanske har det stått ett gult hus där också??

  SvaraRadera
 2. Filadelfiakyrkan låg i samma kvarter men i det hörnet som är närmast Folkets hus. Alltså vid Packhusgatan - Södertullsgatan-

  Jag har en bild på Filadelfia i bildspelet här på bloggen. Det är när folk lämnar huset och det har blivit översvämning utanför. Bilden heter Översvämning på Packhusgatan.

  SvaraRadera
 3. Såklart! Jag hade fullt fous på parkeringshuset:-)

  SvaraRadera
 4. Den beskrivningen undrar jag var du har fått ifrån! Utmärkande för Lancasterskolorna, även den i Uddevalla, var att man hade mycket stora grupper som gick tillsammans, därav skolornas mycket stora klassrum. Det kunde vara upp till 100 elever i samma klass för en enda lärare som till sin hjälp hade duktiga elever som fungerade som hjälplärare. Men kanske drillade läraren duktiga elever i smågrupper.

  Det finns ett antal bevarade Lancasterskolor i landet, Hagaskolan i Göteborg är en där det nuvarande bamba är ett gammalt storklassrum. Naurligtvis var de här skolorna särskilt populära i fattiga områden, man kunde proppa in många fattiglappar på en gång till liten kostnad!

  Min far och förmodligen även några av hans bröder har gått i Lancasterskolan i Uddevalla.

  SvaraRadera
 5. Alla skolor som byggdes kring år 1800 av Tempelman och Palmstedt och andra, är byggda för flera smågrupper, ledda av hjälplärare/äldre elever.

  De har också en upphöjd pulpet för de gånger då alla grupper samlades tillsammans.

  Detta blev sedan mönster för de Bönehus som byggdes runt i landet under 1800-talet.

  Vilket inte är så underligt som det kan låta, för katekespedagogiken (färdiga frågor och svar) är just en utlöpare av samma Renässans (för Antikenss pluggskola), som gav upphov till Reformationens radikalare grenar.

  SvaraRadera
 6. ...instämmer så klart i den uppskattade kollegan Annaas invändning om skolformen Lancaster eller som den egentligen hette; Bell–Lancaster-metoden, efter Andrew Bell och Joseph Lancaster. Metoden finns omnämnd i Opus Uddevalla nämligen Historien om Uddevalla där det står: "Lancasterskolan från 1822 enligt engelsk förebild med få lärare och äldre elever som hjälplärare för yngre kamrater...". Under www.ne.se kan man dessutom läsa att det var en metod för skolor utan klasser och att den i Sverige vanligen kallades växelundervisning.

  SvaraRadera