2009-03-26

Frälst, Förmögen, Förskingrad


I kväll firade Bohusläns Föreningsarkiv sin 40-åriga tillvaro med årsmötesförhandlingar och inbjuden föredragshållare.
Det var Ewonne Winblad som skrivit den uppmärksammade boken Frälst, Förmögen, Förskingrad som höll föredrag om sin och maken Lennarts forskning om Hanna Lindmark och Margaretaskolan.
"Hanna Lindmark (1860-1941) öppnar efter många år som fosterbarn och piga egen matservering. Snart äger hon en blomstrande affärsrörelse med butiker, restauranger, festvåningar och hushållsskolor över hela landet, slotten Steninge och Mauritzberg och Dicksonska palatset i Göteborg.
Vid sin död testamenterade hon allt detta till fyra missionssällskap. Efter tjugo år i deras ägo går Margaretaskolan under i tysthet. Vad hände? I ett kassaskåp finner författaren dokument som avslöjar skandaler, bedrägerier och en förhoppning om välgörenhet i Guds namn som aldrig infriats. Vad som var tänkt som en framgångssaga blev något helt annat"
Det var en spännande historia som Ewonne berättade och särskilt för arkivpersonal och arkivforskare var det intressant att höra hur hon gått tillväga i sin forskning. Och det var inte helt lätt att följa Hanna Lindmarks väg i livet, i vart fall inte till en början.
Hanna Lindmark föddes alltså 1860 i en norrländsk torparfamilj. Som nioåring såldes hon på auktion till lägstbjudande. Hon kom att bli fosterbarn i flera familjer och att följa ett fosterbarn i arkiven var inte helt lätt.
Hanna Lindmark blev en av Sveriges första framgångsrika entreprenörer och hennes livsverk blev Hushållsskolan Margareta, som fanns på flera platser i Sverige. Flera tusen flickor hade fått sin utbildning hos henne.
Det var en oerhört spännande berättelse att höra hur makarna Winblad till slut nådde framgång i att ta reda på vad som egentligen hände med Margaretaskolan tjugo år efter Hanna Lindmarks död. Svaren på frågorna visade sig finnas i ett kassaskåp som hade stått låst i 40 år. Och jag kan slå vad om att det var en andäktig stund då de för första gången höll i de arkivhandlingar som innehöll historien.

Nu vill jag inte avslöja mer utan rekommenderar Er istället att läsa boken.
(Lennart Winblad, Bohusläns Föreningsarkivs ordförande Lars-Göran Sunesson samt Ewonne Winblad) //

1 kommentar:

  1. Verkar intressant och läsvärt. Jag minns att vi vid några tillfällen på 50-talet åt lunch på nämnda skola både i Göteborg och Stockholm. Margaretas matsalar i Alingsås hade väl inget samband med skolorna men severade en himmelskt god mat.

    SvaraRadera