2008-01-01

Traditionsenligt tråkigt efterspel


De allra flesta av oss hade ett trevligt nyårsfirande. Men efterhand kommer rapporter om motsatsen. En 16-årig yngling blev mycket svårt skadad då han lutade sig över en blindgångare som givetvis då passade på att brisera rätt i ansiktet på honom.

En kvinna fick en missriktad raket i ögat och skadades svårt. Och i Stenungsund brann en låg- och mellanstadieskola för 200 elever ned till grunden efter att, vad man tror, ha satts i brand av ett nyårsfyrverkeri.

Det som jag tycker är allra värst är den okunskap som en del föräldrar visar då de köper
fyrverkeripjäser som de sedan sätter i händerna på sina minderåriga barn.

En enstaka smällare (som ju förresten är förbjudna!) kan orsaka stor skadegörelse. Vid 22-tiden på nyårsaftonen hörde jag en praktfull smäll. Någon hade tänt på stubinen till en smällare, lyft på locket till en soptunna, slängt i smällaren och stängt locket. Resultatet ser vi här. En förhållandevis liten sprängladdning får, om den innesluts, en våldsam sprängkraft.

Här vid Skolgatan 12 tog det eld i soptunnan och brandkåren larmades. Detta var för övrigt den andra branden för kvällen med exakt samma förlopp. Hur många blev det sedan?

Som man ser på bilden står soptunnorna mot grannhusets brandgavel varför det inte blev några skador på det huset.

Som yrkesmilitär har jag varit med om många olyckor med knallskott och lysraketer. Det jag har sett har gjort att jag alltid satt säkerheten främst. Alla som gjort värnplikten kommer väl ihåg de blå knallskotten? Det var populärt att smuggla med sig sådana hem från övningarna och sedan ta isär dem och hälla ut krutet för att sedan antända det. Det var bara det att de innehöll bl a magnesium, vilket gjorde att man hade inte en chans att hinna undan med handen och man satte tändstickan direkt till krutet (enda chansen var att kasta den brinnande tändstickan mot kruthögen). Men ofta trodde man inte på varningarna utan skulle ändå kolla själv med brännskador som följd.

Och olyckorna bara fortsätter......//

2 kommentarer:

 1. Man kan bli vansinning på sådant här. Fattar inte hur föräldrar låter sina barn sköta fyrverkerier. Såg exempel på detta i natt här i Strömstad. Som väl var hände inget "farligt" då.
  Jag anser att det inte skulle vara tillåtet för allmänheten att köpa och smälla av fyrverkerier. Särskilt anordnade tillställningar som den i Uddevalla igår, från Skansberget, kan ju vara en helt annan sak.
  Hoppas att våra folkvalda tar itu med denna fråga inför nästa fyrverkeriperiod, påsken.

  SvaraRadera
 2. Håller med Rolf Ohlson på alla punkter. Raketer och andra ännu tillåtna fyrverkeripjäser är inte så lätta att tillverka själv.
  Däremot behövs det tyvärr minimala kunskaper i kemi för att göra explosiva laddningar och då har man heller ingen aning om hur stor sprängkraften eller känsligheten för plötslig oväntad detonation är. Laddningarna i köpta fyrverkerier är ju faktiskt ganska små, mot vad man kanske tror. Det rör sig inte om kilo eller hekto, det är gram som är vikts-enheten.

  SvaraRadera