2008-01-16

Lärare på praktiska realskolan

På kort tid har jag fått två lärarbilder från praktiska realskolan. Det ena kommer från Olle Lundgren som har varit lärare på skolan. Och det andra kommer märkligt nog från hans elev Carl-Magnus Norrman.


Så här skiver Olle om den första bilden på lärarkåren. Den är från 1961:


"Någon efterlyste en bild på lärare vid Praktiska Realskolan. Eftersom jag arbetade där läsåret 1961-62, har jag en bild på kollegiet (några kan saknas) i mina gömmor som jag härmed bifogar.

Minnet är ju något blekt efter 46 år men det här är namnen jag kommer ihåg, Carl-Magnus kanske kan komplettera!

Övre raden: Harald (Pickolle) Olsson, Olle Lundgren, Ingemar Olsson, Lars Quennerstedt (ösäkert förnamn), Folke Eek, Carl Magnus Brorström, Åke Ludvigsson, Torbjörn Hjelm (han var elitgymnast vill jag minnas), Folke Erdeus (mycket osäkert, han undervisade i kristendomskunskap).

Mittenraden: Göran Andersson (sedermera skoldirektör), Bertil Aronsson, Sten Holmqvist, Gunnar Andersson, Carl-Fredrik All, Otto Stiebe, Staffan Ström, okänd, Lars Embe.

Sittande: 3 damer som jag inte kommer ihåg namnet på, Orvar Otterholm (rektor), ytterligare två damer utan namn, Britt Wåhlander och fru Stiebe (kommer inte ihåg hennes förnamn). Av de okända kvinnliga lärararna tror jag en heter Karin Nygren (gift med lutsångaren och trubaduren Olle Nyman) och möjligen en lärare i stenografi som hette Grenander eller liknande".Och så här skriver Carl-Magnus om sin bild från 1963-1964:


"Här kommer ett foto på lärare vid Praktiska 1963-64, med namn på de jag kommer ihåg.

Bakre raden från vänster: Namn bortglömt (men vi hade honom), Göran Grahn, Jarvar (Lindberg?), Åke Ludvigsson,
Gunnar Andersson, Folke Eek, Lars Quennerstedt, Staffan Svenn, Carl-Fredrik All,
namn bortglömt (men vi hade honom).

Mellersta raden fr. vä.: Alfred Lundberg, Harald S. Olsson (Pickolle, Osten för oss), Inger Holm, okänd, okänd,
Stig Franzén, Mats Hultin, Folke Olsson, Bertil Aronsson (Praktiskas "Skräcken", som dock
visade sig vara snäll ibland).

Främre raden fr. vä.: Okänd, Kerstin Lindberg, Britt-Marie Karlsson (gift Torstensson), Birgit Levin, Britt Wåhlander, Orvar Otterholm (rektor), okänd, okänd, okänd.

Andra lärare jag kommer ihåg, vilka inte finns med på fotot är: Carl-Magnus Brorström, Kerstin Widesheim, Gösta Erdéus, Elsa Granander (kanske med på bilden), Brita och Otto Stiebe, Lennart Södergren, Sten Holmquist (tragiskt omkommen i tsunamin), Thorbjörn Hjelm, Nils-Olle Sannevall (Väg- och vatten samt fältmätning), Olof Lundgren, Hans Benno Schub samt givetvis vaktmästare Arvid Arvidsson. Skolläkare var Nils Eggertsen.//

12 kommentarer:

 1. Jag säger,som någon annan brukar säga,äntligen!!!!! Det var kul att få se bl a Levin och Whålander, men det skulle vara ännu roligare att få se tidigare kort med "min" rektor, dvs Gustav Glave.

  SvaraRadera
 2. Hej Olle Lundgren och andra blogg-läsare!
  Trevligt att någon har ett äldre kort. Olle, dig kommer jag ihåg ännu bättre, när jag ser fotot.
  Bästa hälsningar!!
  Quennerstedt hette Lars i förnamn, helt rätt, Erdéus hette Gösta och undervisade i kristendomskunskap. En kort tid, när Erdéus var sjuk, så hade vi Evert Darljung som vikarie. Några trodde kanske att en präst inte kunde upprätthålla disciplinen, men dom bedrog sej. Att trotsa Evert gick absolut inte.
  Staffan hette ju Svenn i efternamn (troligen ganska ovanligt).
  Damerna till vänster på första raden är Elsa Granander, stenografi och maskinskrivning, samt Sofia Johansson, kvinnlig slöjd, sedan okänd.
  Bra att Brita Stiebe är identifierad av Olle. Hon finns ju även på "mitt" foto. Karin Nygrens man, Olle, hade allt samma efternamn som frun, om jag inte minns fel. Han var mycket riktigt trubadur och lut-spelare. Karin hette enligt katalogen Olsson som ogift.
  Folke Eek, som alltid hade röd slips, var en lugn och stillsam man, men en gång ställde han till vår förvåning upp i armbrytning under en rast. Motståndaren (som vann)var Leif Emanuelsson. Han blev sedemera följdriktigt polis.
  Gösta Erdéus, som ju hade ett "allvarligt" ämne, överraskade oss också med att spela upp en komisk scen, jag tror det var ur "Värmlänningarne". Han hade verkligen talang, även som skådespelare. Det blev en skrattfest för klassen.
  Några lärare jag inte nämnt är Marianne Dismo,(gymnastik), Bodil Karlsson,(tyska), Marie-Louise Winqvist, (tyska, engelska), Leif Blomqvist,(teckning) samt Lars Embe,(maskin- och materiallära).
  Tyvärr är ju många avlidna, men om det finns någon mer, till exempel f.d. elev eller anhörig till lärare, som kan höra av sig, så är det ju alltid roligt.
  Gustav Glave minns jag som folkskoleinspektör under -50-talet och senare var han ju skoldirektör i Uddevalla.

  SvaraRadera
 3. Carl-Magnus m. fl!

  Med Din hjälp tror jag att alla utom en är identifierade på kortet från 1961.

  Övre raden var redan komplett, bortsett från att jag hade fel förnamn på Gösta Erdéus.

  Mittenradens högra del skulle vara Staffan Svenn, sedan okänd lärare i ekonomi som bodde i Göteborg och längst till höger Lars Embe.

  Nederska raden: Elsa Granander, som jag borde kommit ihåg, hon var mamma till två av mina scoutkompisar, Sofia Johansson, Marie-Louise Winquist, Orvar O, Birgit Levin, Karin Nygren (tyrkfelsnisse hade varit framme för hennes man, Olle Nygren), Britt Wåhlander och Brita Stiebe.

  SvaraRadera
 4. Hej igen Olle och andra läsare!
  Ibland tänker man ett och skriver ett annat. Namnen var ju inte alltid så vanliga heller. En av de oidentifierade på "mitt" kort sa en gång: "Konstiga namn en del lärare har på denna skolan. Orvar och Jarvar". Inget illa ment med det emellertid.
  Lars Embe gissade jag på, men det var bra att du kunde fastställa identiteten.
  Efternamnet Svenn är tydligen inte så ovanligt. En koll på "Hitta" gav 2.000 teleabonnemang.

  SvaraRadera
 5. Lisa, kiiwi_85@hotmail.com2009-07-27 14:58

  Övre bilden, mittenraden, längst till höger, Lars Embe. Min farfar.

  SvaraRadera
 6. Tack Lisa!
  Har skrivit in hans namn.

  SvaraRadera
 7. Marianne Dismo är min farmor! :) Hon Lever och är nu 78 år och bor precis utanför I Tanum.
  //Linn Dismo

  SvaraRadera
  Svar
  1. ÅÅÅH, Marianne Dismo, min favoritgympalärare! Vi hade henne drygt en termin, om jag minns rätt, och då var hon gravid - så söt mage hon hade! Det var modern rytmisk gymnastik med go` musik till och hon hade gjort koreografin till :) Kanske ska jag tillägga att jag vurmade för gymnastik och idrott, även handboll, men din farmors gympalektioner var outstanding <3
   Hoppas "lilla" Marianne har det gott på alla sätt och hälsa henne såå gott!
   Leena Bohnmark

   Radera
 8. Vad roligt att se detta! Jag hade Carl-Fredrik All som klassföreståndare och biologilärare, samt paret Stiebe i fysik (Otto), respektive vikarie i franska (Brita), på Sommarhemsskolan 1982-1985. Då var de betydligt äldre, så det är kul att se dem såhär unga. :-)

  SvaraRadera
 9. Vet någon om Åke Ludvigsson lever och var han i så fall finns i dag?
  Lars Oltegen

  SvaraRadera
 10. Jag gick på Praktiska från 1960-64 och hade Otto? Hamboldt i tyska nästan hela första året. Han slutade dock frampå vårterminen och då blev det Anna-Stina Stiebe som tog över. När hon var mammaledig året efter har jag för mig att det var Otto Stiebe som fortsatte tyskundervisningen. Jag stortrivdes alla åren och har haft stor nytta av de alla de praktiska ämnen som ingick i läroplanen! Och vilka bra lärare vi hade, idel positiva minnen från dessa år!
  Leena Bohnmark

  SvaraRadera
 11. Angående bilden på lärarkåren 1961: Otto Stiebe, som dog år 2001, arbetade i Kalmar. Britta Stiebe, som nu är 88 år och bor i Bayern, arbetade i Orsa. I ett brev från 1960 skrev Otto skämtsamt att om de båda skulle få jobb skulle det nog bli i en liten håla någonstans. De var därför tacksamma när de genom Orvar Otterholm fick chansen att arbeta i Uddevalla, som därmed blev födelsestad för deras 5 barn, däribland mig, Andreas Stiebe.

  SvaraRadera