2008-01-20

Mera lärare vid Praktiska realskolanDe här två bilderna var tidigare införda på Uddevallabloggen. Det är två bilder på lärarna vid Praktiska realskolan. Det var alltså den som låg där nuvarande polishuset ligger vid Lagerbergsgatan.

Nu har jag fått en bild till från Siv Bäckman som skriver så här:

"Hej! Jag var elev på praktiska 1958-62 och kan komplettera med några namn på fotona av lärare.På det svartvita fotot hette kristendomsläraren Gösta Erdeus.Andra raden, tredje från höger heter Staffan Svenn (vilket står rätt på det andra fotot) han var slöjdlärare. Längst fram sitter till vänster Elsa Granander (stenografi och maskinskrivning) och sedan Sofia Johansson (textilslöjd), okänd, Otterholm, Birgit Levin (tyska och franska), Karin Nygren, bl a svenska (mycket riktigt gift med lutsångaren , som hette Olle Nygren), Britt Wåhlander och Britta Stiebe. På den andra bilden kan jag komplettera med, förutom de redan nämnda, Inga Karlsson som sitter längst fram till vänster.

Jag kan komplettera med en bild från år 60-61 där vi har med Nils- Olle Sannevall i mitten längst upp, Hans Benno Schub andra raden längst till höger och längst fram till vänster Kerstin Wiedesheim. Min egen klassföreståndare hette Gösta Hamboldt. Han står tvåa fr vänster i översta raden och undervisade i engelska".//

4 kommentarer:

 1. Trevligt Siv!
  Börjar vi på bakre raden, så tror jag att mannen längst till vänster undervisade i bl.a historia, men jag har glömt hans namn. Mellan Hamboldt och Eek står en okänd man, men han hade kanske engelska. Mellan Sannevall och Gunnar Andersson står ytterligare en för mej okänd. Staffan Svenn hade vi i verkstadsarbete, alltså en sorts "metallslöjd". Sannevall, som jag tror bodde i Göteborg, hade fältmätning och väg- och vattenbyggnadslära, några timmar i veckan, när han passerade Uddevalla. Denne man är den ende som jag vet, som provade på en metod att få gjort ett snitt i pannan, för att förhindra flintskallighet. Metoden används nog inte idag (resultat?).
  Benno Schub skulle ha en egen kommentar. Det mesta av den tyska jag kan idag, lärde jag mej under det läsår vi hade honom, d.v.s. grunderna och mer. Han spelade även dragspel och lärde oss flera tyska visor. En mycket god lärare och människa.

  SvaraRadera
 2. Färgbilden uppe till vänster har även jag i mitt fotoalbum. Den oidentifierade läraren högst upp till vänster hette Sune möjigtvis Persson och undervisade handelselever i matte. Nummer fyra på andra raden är unga Ingalill Carlsson som försökte undervisa i historia, jag minns vidriga bus under hennes lektioner. En gång hade några pojkar gillrat upp snö i den metallställning som gick tvärs över taket. En stund in på lektionen började förstås snön smälta och droppade förstås ned i stackars frökens huvud. Jag minns fortfarande hennes röst och hennes blick när hon sa "oj det regnar visst in!"
  Längst ned till högre sitter vår teckningslärare som inte heller hade det särskilt lätt vare sig med disciplin, pedagogik eller förståelse för sitt ämne. Har glömt hennes namn.

  Men Gunnar, gamla Praktiska låg visserligen där du beskriver det, men vid tiden som fotot togs och fram tills skolans saga var all så bedrevs undervisningen i barackerna ute vid Parken. Jag gick där 1963-67. Färgfotot är alltså från 1963. Vi hade även lokaler i Angegrund och vissa lektioner i själva Yrkesskolan så eleverna var på evig vandring. Gympan hade vi omväxlande i Idrottshallen och i Flickskolan, vi fick sålunda mer motion när vi gick mellan lektionerna än på själva gympatimmarna.

  Det var tal om att vi skulle flytta den Västerskolan eftersom skolans lokaler ansågs undermåliga, men det blev ändrat under ett sommarlov. Annan skolverksamhet behövde dem bättre och Praktiska hade förmodligen lägst status och fick fortsätta i barackerna och med eleverna på ständig drift.

  SvaraRadera
 3. Hej Annaa!
  Du har förstås helt rätt. Jag gick ju själv i skolbyggnaden vid Lagerbergsgatan på hösten 1960. Vi var en busig pojkklass så vi fick flytta därifrån till läroverket efter några månader. Men då var ju skolan ett annex till just läroverket. Jag undrar om någon vet när "Praktiska" flyttade därifrån? Skolbyggnaden brann i alla fall ned 1966, och det var inte ett pyromandåd utan det fastställdes att det var ett elfel i kombination med en spricka i murstocken.

  SvaraRadera
 4. Ser att jag skrivit fel, Anegrund heter det ju. Minns att det luktade skumt där.

  SvaraRadera