2008-01-22

Hygiea


Den här bilden finns i det bildspel som jag kopplat till bloggen och där jag har skrivit: "Detta lär vara affären Hygiea?"

Ingemar Ekenstam, som många känner, har flyttat till Småland men håller kontakten med Uddevalla bl a genom Uddevallabloggen.

Ingemar skriver så här om bilden:

"Vill ge en kommentar med anknytning till bildspelet i din blogg. Under en av bilderna står "Detta lär vara affären Hygiea". Javisst är det Hygiea. Det är ägarinnan själv, Hilma Svensson, som står vid disken. Hon var moster till min mamma, Ruth Andreasson, född Ekenstam. Hilma bodde på äldre dar i vårt hem på Norra Hamngatan 11. Hon var född 1879 och avled 1968. I Kuriren från den 17 aug1962 hittar du en utmärkt intervju med Hilma inför stängningen av butiken. Läs den! Vem hon egentligen tänkte på, när hon nämner Erik Gustaf Geijerär svårt att säga. Historikern, skalden och tonsättaren E G Geijer avled ju 1847. Synd att inte journalisten ifrågasatte namnuppgiften".

Tack Ingemar! Jag återkommer givetvis med mer om Hygiea utifrån artikeln du nämner. Jag sökte för övrigt på Hygiea i Tidningsarkivet med följande enda träff (inte alls om Uddevallas Hygiea).

1946-09-30 Holländska damhandbollslaget Hygiea fick besöka bohusläningen för att se hur man gör en tidning.//

3 kommentarer:

  1. Otroligt så många butiker av den sorten det fanns ända in i "modern" tid. Själv hängde jag i Husmarks filial på Trädgårdsgatan på eftermiddagarna. Med "saltlakritsen", dvs små platta salmiakpastiller som såldes i lösvikt i små papperspåsar, frätte vi sönder våra tänder systern och jag.

    SvaraRadera
  2. Och nu är "husmarksdotera" minister!

    SvaraRadera
  3. Hygiea som låg mellan Hallmans och Järnbron på Norra Drottningggatan var en affär, som jag varken förr eller senare har sett maken till. Där rådde en, tror jag, skenbar makalös oreda som man faktisk kan se på bilden. Det var grejor överallt, på disken, i hyllorna, på golvet. Men, och är därför jag skrev "skenbar" ovan, den gamla tanten som ägde Hygiea, Hilma Svensson, och som jag minns som ganska barsk för att inte säga argsint, visste var allting fanns. Oftast var det saltlakrits, precis som Annaa M ovan, som jag handlade men ibland andra saker och jag tror att hon alltid hittade vad jag skulle ha. Och affären var mycket välsorterad, dvs i dag skulle man säga att den hade ett mycket brett sortiment. Jag tror också att det fanns en yngre kvinnlig medhjälpare ibland, men där är jag osäker.

    SvaraRadera