2008-01-27

Uddevallakrage?

Jag får en fråga om uddevallakrage. Frågeställaren tror att det var i samband med ett program om dansband han hörde, att en av musikerna använda begreppet "uddevallakrage".

Själv har jag inte hört benämningen men skickar nu frågan vidare till Uddevallabloggens läsare: "Vad är alltså en uddevallakrage?"//

2 kommentarer:

 1. Hej Gunnar!

  Lyssnade också på programmet som gick på bästa kanalen - P1 -
  Studio Ett kl. 17. I reportaget berättade en dokumentärfilmare om dansbandskulturen på 1970-talet. Osökt kom man då in på KOSTYMERNA. ”Uddevallkrage” benämndes en krage som var EXTREMT LÅNG, med rundad snibb, och således något alldeles extra att fnissa åt så här efteråt. Spana gärna in kragarna när filmen visas på Göteborgs Filmfestival som pågår just nu!
  Programmet går att höra igen på programmets hemsida:

  Får jag lov
  På mitten av sjuttio-talet nådde dansbandskulturen sin absoluta topp. Men tiderna förändras och under bara några år försvinner tusentals dansband. Det här skildras i dokumentärfilmen ”Får jag lov - till den sista dansen”. Den är en av 450 filmer som ska visas under filmfestivalen i Göteborg. Festivalen invigs om en liten stund och pågår under hela nästa vecka. Reportage av Madeleine Blidberg.

  Hälsningar
  Anna-Lena

  SvaraRadera
 2. Hej Anna-Lena!
  Tack för svaret. Hade ingen aning.... Skulle vilja se en bidl av den och få veta varför den kallades så, men det kanske klarnar.

  Gunnar

  SvaraRadera