2007-12-26

Skolgatan 15


Henrik som bor på Skolgatan 15 frågar:

"Jag skulle vilja veta lite mer om dom gamla trähusen längre upp i backen. Bor i ett av dom och skulle vilja veta hur gamla dom är och vad det har varit för verksamhet i dom tidigare eller om det alltid har varit bostäder?"

Skolgatan är ett intressant område som jag faktiskt har studerat lite mer ingående, antagligen mest för att jag själv bor på 8:an. För några år sedan hade jag en stadsvandring för de boende i området och inför den tog jag reda på en del om husen och människorna.


1897 byggde J A Zetterqvist Kråkhagen. Det är andra huset från höger på den här bilden från omkring 1903. Huset finns kvar och har i dag adress Skolgatan 6. Huset till höger om Kråkhagen revs när Bohusbanan byggdes 1904-1907. Huset till vänster och bortom Kråkhagen finns kvar och har i dag adress Linnebygatan 3. Huset i bilden vänstra kant kallades allmänt för Syskrinet eftersom det ägdes av en dam med syateljé.

Den 2 maj 1902 beslutade Uddevalla stadsfullmäktige att inköpa äng nr 93 Kråkhagens för Skolgatana fortsättande mott norr. Det gjordes sedan en utstakning av gatan och tomtindelningar för nybebyggelse. Man får anta att J A Zetterqvist tjänade en rejäl slant på affären.

Tämligen omgående började tomterna bebyggas. Man kan säga att mellan 1904 och 1912 byggdes alla husen vid gatan. Trähusen blev klara första och 8:an där jag bor blev klart 1912.
Skolgatan slutade mot en bergvägg strax efter nr 15. Det gick då inte att ta sig vidare norrut utan man fick ta Linnebygatan till höger eller så fick man ta en stig över berget.
1933 - 1936 utfördes omfattande sprängningsarbeten i berget för att förlänga Skolgatan upp mot Fredriksberg - Hedegärde. Skolgatan 15 skymtar nere till vänster i bild.
Husen i Skolgatabacken innehåller mestadels bostäder men även en del företag finns eller har funnits där. I 8:an fanns den exempelvis Uddevalla Chokladfabrik på 1930-talet. Den gamla fabrikslokalen är nu fem garageplatser.
När jag skulle ta körkort började hos Nordströms bilskola i Skolgatan 11. Huset ägdes sedermera i många år av Folkpartiet men är numera sålt och fint renoverat. För övrigt är Skolgatebacken legendarisk på det viset att många körskoleelever där har fått öva start i backe. Inte helt lätt!
Och i nr 13 hade bilradioföretaget Trademan sina lokaler innan man byggde en egen byggnad ute vid Kjelldal.
Tillbaka till Skolgatan 15/Västra Kråkhagen 7.
Detta är lagfarna ägare från byggåret 1904 fram till 1980-talet. Exakt vad som hänt på senare år tror jag de boende i huset själva vet:
1904 AH Larsson
1919 Änkan Anna Larsson samt Olof August Larsson, Carl Gunnar Larsson, John Hilmer Larsson, Sten Einar Larsson, Knut Otto Larsson, Nils Hugo Larsson, Anna Hilma Rut Larsson. Arv.
1919 Edvin Johansson o hans hustru Beda Alfhild Isadora Johansson
1921 Simon Wennerberg
1925 Johan Svensson
1925 Edmund Wassenius o hans hustru Ellen Wassenius
1946 Karl Heder o hans hustru Selma Elvira Heder
1965 Selma Heder. Bodelnings- och skifteshandlingar 29 maj
1977 Björestål, Augusta Elvira
1978 Bergström, Johnny Gunnar Fabian
1978 Kustinvest AB
1979 Jonsson, Oskar Ingvar//

2 kommentarer:

  1. Intressant läsning! Jag undrar om Syskrinet på Skolgatan har något med Syskrinet på Gustafsberg att göra, ungefär som Novilla (Gustafsberg) som är ett hus flyttat från Uddevalla?

    SvaraRadera
  2. Jag har faktiskt inte tänkt på kopplingen mellan de båda syskrinen. Får nog anledning att kolla detta.

    SvaraRadera