2007-12-02

Hallsberg - Västgötavägen 57


Det stora bostadshuset på bilden är Hallsberg. Jag bodde under min uppväxt som närmsta granne till huset som då hade adress Västgötavägen 57. Själv bodde jag således på 59:an eller Hallavägen 14 strax till höger utanför bild.

Men när den här bilden togs fanns inte "mitt hus" det byggdes först på 1940-talet.
Jag har inte det exakta byggåret för Hallsberg vilket är synd. Det fanns dock innan Bohusläns regemente började byggas 1910. Jag skulle gissa att det är byggt någonstans mellan åren 1900 - 1910. Namnet Hallsberg fick huset eftersom det byggdes på gården Hallas ägor.

Om man tittar noga på den här bilden kan man se att det finns en skylt som berättar att det finns ett kafé i husets källare. Jag skulle därför tro att bilden är tagen efter det att regementet flyttade in från Backamo 1913.Nästa bild är av senare datum. Vi ser här Hallsberg i högra bildkanten. Ladan på den förra bilden har nu byggts om och till och affären Regementsboden har flyttat in i gatubyggnaden (med gaveln häråt). Hitom Hallsberg har det byggts ett fristående kafé som jag hörde talas om då jag växte upp.

Regementsboden var vår affär. Affären drevs då av Åke Terstad med familj och dit gick vi och handlade varje dag. Inne på gården handlade man mjölk i lösvikt. Vår familj hade en plåtflaska med lock som vi handlade mjölken i. Senare blev det mjölkflaskor av glas med en kaspyl som tycktes vara gjord av foliepapper. Jag gissar att det var mera uttalade livsmedelshygieniska skäl som gjorde att mjölk i lösvikt försvann. I samma byggnad låg också Tage Stålklangs frisérsalong. Där fick man köa tillsammans med alla beväringar från regementet som hade beordrats av sina befäl att klippa sig.

Senare revs Regementsboden och under flera år såg det ut så här. Jag kommer inte ihåg hur många familjer som bodde i Hallsberg men det var fler än de fyra som fanns där på slutet.

I och med att Regementsboden revs så drogs vattentoaletter in i huset. Själv är jag uppväxt i det högra huset på bilden. Det är alltså Västgötavägen 59 eller Hallavägen 14. Vi bodde i en tvåa i nedre botten. Det är andra och tredje fönstret från vänster.

Mina kamrater i Hallberg hade torrdass på gården under sin uppväxt och jag såg ofta hur familjemedlemmarna i Hallsberg gick på toa eftersom det var full insyn från våra fönster. Så det var nog en befrielse för dem då vattentoaletterna gjorde sitt intåg.

Men på natten till den 19 september 2004 brann Hallsberg. Jag befann mig vid tillfället på akuten på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg (det var inte jag som var sjuk utan en kollega). Jag hade därför min mobiltelefon avslagen men när jag senare slog på den hörde jag en reporter från Sveriges Radio Väst som berättade om en brand mitt emot regementet och han ville veta om jag visste något om det huset. Jag förstod på beskrivningen genast att det var Hallsberg det gällde. En hundraårig byggnad var totalförstörd. Två ungdomar som bodde i lägenheten uppe till vänster skadade sig allvarligt då de tvingades att hoppa genom ett fönster på baksidan av huset.

Det var Uddevalla kommun som ägde husetoch efter en tid revs resterna och så småningom såldes tomten.

Och tidigare i år var ett nytt Hallsberg uppfört. Jag måste då säga att man blir ledsen då man ser huset som skyms av ett fönsterlöst garage längs trottoaren mot Västgötavägen. Man kommer att tänka på att det fanns ett skönhetsråd för flera år sedan. Borde det införas igen?//

8 kommentarer:

 1. Håller verkligen med om att det behövs ett skönhetsråd i Uddevalla. "Nya Hallsberg" är ju ett skrämmande exempel på avsaknaden av ett sådant råd.
  Tittar man sedan i city, så finns det massor av "moderna" hemska byggnader. Fattar inte hur man tänkt då byggplanerna för dessa godkändes en gång. Värst tycker jag är Gallionens fasad mot Västerlånggatan. Ser ut som ett fort.
  Tänk så många vackra hus gamle arkitekten Brattberg ritade. Många av dessa hus finns kvar än idag som väl är.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Hej Gunnar,
  Jag är "född" i första huset på höger sida på Hallavägen i riktning mot Stenbacken. Vi flyttade när jag var sex månader gammal till Sunnerödsvägen, men mjölk och grädde hämtades i flera år under helgerna i Regementsbodens mjölkmagasin.

  (På vardagarna levererades mjölk till dörren med häst och vagn av Gösta från Groheds mejeri, som du gärna får skriva om, om du inte redan har gjort det)!

  Och naturligtvis skötte Tage Stålklang i många år min frisyr.

  Nog är Gallionens fasad mot Västerlånggatan ett skräckexempel. Men värst av allt tycker jag att Kilbäcksgatans nedre del är, den sträckning som Uddevallas fäder vägrar "döpa om" till Hultmans gränd...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Leena Bohnmark2015-03-13 23:55

   Jag håller fullständigt med, både med dig Gunnar Klasson och Rolf Ohlson. Finns det inga regler om hur ett nytt hus ska se ut i förhållande till omgivningen så att det ändå blir någon slags harmoni stilmässigt? När gäller Q-märkningen i dessa fall, eller heter det fortfarande K-märkning och när kom de bestämmelserna? Får vi Uddevallabor aldrig någon möjlighet att påverka arkitekturen eller anses vi för "novisa", för det är ju ändå vi som ska leva med dessa nya byggnader i vår f.ö. så vackra stad?

   Radera
  2. Leena Bohnmark2015-03-14 00:06

   Jag håller fullständigt med både dig Gunnar Klasson och Rolf .Ohlson. Tråkigt att vi aldrig får se (eller sällan) hur en arkitekt tänkt sig ett hus i förhållande till omgivningen oh då är det för sent när huset är färdigt! Finns det inga sådana regler? Hur kan Q-märkning ev. påverka eller heter det K-märkning som förr? När kom de bestämmelserna och när tillämpas de? Det är ju vi Uddevallabor som ska leva med dessa fula hus/byggnader i f.ö. så vackra stad! Man kan inte bli annat än ledsen!

   Radera
 4. Hej solnait!
  Det verkar som vi är "födda" i samma hus! Lustigt!
  Jag håller med dig om Kilbäckgatans nedre del. Förutom att det är fult där så luktar det ibland bedrövligt.

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Tack för den fina dokumentationen! Min farfars far var Arvid Jonsson som startade och drev Regementsboden. Min farfar var Gösta Terstad och han och hans bror Åke Terstad arbetade där. Jag letar nu blider och historia om denna regementsbod. Återigen, tack för bilddokumentationen! Mvh / Anna Terstad

  SvaraRadera