2007-12-28

Värt ett byggnadsvårdspris!


Natten till den 29 december 2006, dvs för precis ett år sedan eldhärjades det här huset i korsningen Norra Drottninggatan - Lagerbergsgatan (till höger). Det var med viss bävan jag den förmiddagen gick till staden för att se på skadorna. Och när jag såg detta var jag tämligen övertygad om att huset skulle rivas. Ytterligare en bit av Uddevallas historia skulle gå förlorad.

Jag har skrivit om denna fastigheten i artikeln om Schwartzman & Nordström http://uddevallare.blogspot.com/2007/10/tiger-since-1903.html

Det är således en mycket speciell fastighet och jag trodde att den var förlorad. Men se fastighetsägaren Stefan Hermansson ville annat. Ganska snart stod det klart att han tänkte restaurera huset och jag vet att han har gått grundligt tillväga. Enligt samstämmiga uppgifter har han också varit väldigt lyhörd gentemot sina hyresgäster. Advokatfirman som huserade på hönet i andra våningen tackade honom till och med i en annons i Bohusläningen.

Jag har haft förmånen att bli visad runt av Stefan i det nyrestaurerade advokatkontoret på andra våningen. Där är ingen möda spard för att återställa huset i sitt ursprungliga skick.

Och med restaureringen av detta kända Uddevallahus har Stefan Hermansson gjort en kulturgärning! Det är så himla roligt att se huset som det ser ut i dag. På ett år har huset återställts i ett skick som jag inte trodde var möjligt.

Brandförsäkring fanns förstås men utan betydande egna insatser så hade restaureringen inte varit möjlig.
Därför all heder åt Stefan Hermansson och därmed vill jag nominera honom till Uddevalla kommuns byggnadsvårdspris!//

6 kommentarer:

 1. Snyggt jobbat av Hermansson!

  SvaraRadera
 2. Snyggt! Som jag tidigare skrivit i denna blogg så fick jag ju för många år sedan ta del av riktigt gamla handlingar från det här huset. Tänk vad spännande det kan vara med gamla försäkringsbrev och dylikt! Huset har ju varit eldhärjat förr och räddats. Jag skrev en artikel om huset och dess historia med utgångspunkt bl a från dem någon gång under 1978-79. Jag hoppas de handlingarna kom i rätta händer sedan. Du kan förmodligen hitta artikeln.

  SvaraRadera
 3. De handlingarna skulle jag vilja se. Kanske Stefan har dem? Och att det brunnit förr har undgått mig. Får se om jag har tid att leta efter mer uppgifter.

  SvaraRadera
 4. Jag fick handlingarna i min hand av Gustaf Karlson. Förvarade dem en tid i mitt rum på redaktionen varifrån de hämtades för att lämnas in på museet. Men jag vet ju inte om det någonsin gjordes. Han som haft papperen i sin ägo och hämtade tillbaka dem var gamle herrekiperings-Jansson (Standard).

  Angående andra bränder så var det roligt att se bilden från Kilbäcksgatan 28 i ditt bildspel! Har inte sett några bilder från branden förr vad jag vet. Mina föräldrar och bror bodde ju där när det brann 1940. Min bror vaknade på morgonen pekade genom fönstret och ropad "SOL!" De räddades ju ut, elden nådde aldrig den delen av huset, men tre brandmän omkom ju under ett vansinnigt försök att rädda ett i stort sett tomt kassaskåp. Nyheten rapporterades i radions nyhetssändningar och oroliga släktingar i andra delar av landet fick höra att tre personer omkommit i branden, utan närmare precisering...

  Fråga; på bild 116 och 124 ser man människor köa på Kilbäcksgatan. Jag känner igen bilderna. Vad gällde det? Hade det något med motboken och Systembolaget att göra?

  SvaraRadera
 5. Skall se om jag hittar något i museets arkiv. Inte helt lätt då allt ännu inte har digitaliserats.
  Vad egendomligt att du nämner branden i Kilbäcksgatan 28. Hade tänkt skriva om den men har tvekat då det kanske var för nära dig. Nu berättade du själv så jag skall ta fram artiklarna om branden.

  Bilderna på köerna har jag inte kommenterat. Jag blir inte klok på hu köerna sträcker sig men nu ser jag att ingången till Systembolaget förmodligen inte är på hörnet utan en bit ner på Kilbäcksgatan. Det skulle förklara varför folk är vända mot varandra. Jo det skall vara köer då det blev "nytändning" i motboken,dvs när det var ny månad. Det finns ett flertal sådana här bilder, bl a har Maria Lundbäck tagit några.
  En annan sak. För en tid sedan hade jag tänkt mejla dig och fråga något men hittade inte din mejladress, vill du mejla mig den för framtida eventuella frågor?

  SvaraRadera
 6. Stefan Hermansson skall ha en eloge för att han lät återuppföra byggnaden i så gott skick. De hantverkare som gjort jobbet skall också ta åt sig av äran.Gamla Uddevallamiljöer skall helst bevaras. Byggnaderna vid Hellevigsgatan, Södergatan och det som finns kvar på söder i övrigt, hoppas jag får stå kvar, så länge jag lever.
  Om branden på Kilbäcksgatan har jag skrivit i stort sett allt jag hört, i en tidigare kommentar.

  SvaraRadera