2007-12-07

Läroverkets lärarkår ca 1950 (Klicka på bilden)


Apropå den tidigare artikeln om Läroverket så har Jüri Kiviloo skickat mig den här bilden som skall vara tagen i Läroverkets aula omkring 1950.

Jüri har identifierat en del namn och så även jag. Här nedan följer förteckningen. Hjälp till att fylla på de namn som saknas resp. rätta felaktigheter. Och har du någon historia (inte för stygg) får du gärna skriva den i kommentarerna.

Övre raden från vänster: Hans-Olof Hagren, Karlerik Turesson, Folke Mansler, Orvar Otterholm, Gunnar Lysén, Birger Österlund, Åke Wallsten, Stig Trägårdh, Allan Widén, Carl Landtmansson, Helge Lyngby och Carl-Magnus Brorström.

Mellanraden från vänster: Folke Hurtig, Yngve Nordgren, B Kinnander, Heribert Malmgård, Gunnar Samuelsson, A Larsson, M Lindqvist, Gertrud Plith, Karin Wallsten, Gunvor Widén, Arvid Settman, Evald Edwinsson och Einar Löf.

Nedre raden från vänster: Lars Höglund, Sven Bergentz, Margit Wessberg, Halvar Olovsson, Eva Åkerberg, Tage Rosenberg, Gunhild Nilsson, Elias Kihlborg, Helmi Larsson, Erik Arrhén och Erik Bäck.//

10 kommentarer:

 1. Finns det inga foton på lärarkåren för Praktiska Realskolan? (Lite avundsjuka)Jag hade Lars Höglund i gymnastik det vet jag. Var Folke Mansler lärare i musik? I så fall var han på Praktiska också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Leena Bohnmark2015-03-12 23:53

   Idag dök det upp en del bilder på lärare från Praktiska, kul! Jag själv minns namnet Mansler, men vi hade Harald Olsson i musik (1960-64) och i gymnastik hade vi Folke Olsson.

   Radera
  2. Leena Bohnmark2015-03-12 23:56

   Vi hade även Marianne Dismo ett kortare tag, jättetrevlig, och lite annan inriktning mot jazzgympa, vilket var en höjdare!

   Radera
 2. Jag kan bidraga med att BRORSTRÖM hette Carl-Magnus i förnamn. Han var senare (början av 1960-talet) lärare på Praktiska Realskolan i historia,geografi och matematik. Själv hade jag honom aldrig. Jag gick där 1959 - 1964.Fjärde från vänster (i översta raden) tror jag ganska säkert är Orvar Otterholm, som senare var rektor på Praktiska.
  Ett kort på lärarkåren vid Praktiska skall nog gå att ordna. I så fall är det från början av -60talet.
  När jag gick på Agnebergsskolan i slutet av -60-talet, så hade jag Lars Höglund i gymnastik. Jag minns även Folke Mansler, som väl gjorde sina sista år som lärare då. Åtminstone en av mina bröder hade haft honom redan på -40-talet på Läroverket.
  Carl Landtmansson hade en TTF (timme till förfogande) jag minns och pratade om det slöseri han ansåg det vara att skicka människor och annat ut i rymden, när det fanns fattiga och svältande på jorden.
  Nog för ikväll!

  SvaraRadera
 3. Javisst är det Orvar Otterholm det ser jag nu. Skriver in det. Carl-Magnus Brorström skriver jag också in.

  SvaraRadera
 4. Fantastiskt att se hur länge vissa lärare blev kvar på sin post. Vet inte hur det är på Agneberg idag, men på innerstadsskolorna här är det samma sak, ett stort gäng är kvar 30-40 år.

  Carl-Magnus Brorström minns jag som en jovialisk mattelärare på praktiska, Orvar O som en rätt profillös rektor på den samma. Stig Trägårdh hade jag som något trött teckningslärare på gymnasiet. Han satte slentrianmässigt femma på alla som valt estetisk linje med bildinriktning men brydde sig inte särskilt om oss andra.

  Heriberts sonson som du förstås känner via ditt förra jobb träffade jag av en lustig slump häromåret när tåget blivit så försenat att man fick åka taxi till Uddevalla från Skövde. Jag satt bredvid chauffören och kunde inte riktigt se hur han såg ut, men av samtalet förstod jag att han var gammal uddevallabo och på hans taxi-id kände jag igen ett bekant ansikte, nämligen hans fars, min vördade gamla dramalärare. Så det blev en hel del gammalt skvaller och även bildvisning av Gunnar och hans familj innan vi skildes åt i Uddevalla.

  SvaraRadera
 5. Hej Annaa!
  Javisst var vissa lärare i tjänst väldigt länge och flera generationer av elever har minnen av dem. Jag hade några av dem på bilden och den jag minns bäst är Gunhild Nilsson som gav oss en god grund i svenska. Jag har tänkt på henne med tacksamhet genom åren. Då förstod man inte att upskatta henne men desto mer nu.

  Du sätter myror i huvudet på mig med Malmgård. "Heriberts sonson som du förstås känner via ditt förra jobb". Du måste nog ge mig lite mer ledtrådar. Jag minns att jag för en del år sedan träffade en mycket sympatisk person som hette Malmgård och vi talades vid en stund. Trots intensivt grubblande kan jag inte komma ihåg i vilket sammanhang. Lite diffust har jag för mig att det hade med Bohusläns Försvarsmuseum att göra?

  SvaraRadera
 6. Har med hjälp från min vän och f.d. lärare Sven-Erik Hermansson lyckats få fram fler namn.
  GUNNAR Lysén, GERTRUD PLITH (obs stavningen av efternamnet). "Skepparn" hette Arvid Settman och så var det Verner Pettersson, som skall ha haft öknamnet "Kuggarn", då han hade lätt för att underkänna elevers arbeten.
  Gunnar Malmgård, son till Heribert, hade dramatik, även frivilliga lektioner. I de senare deltog bl.a. jag under en tid. Det var på kvällstid i Äsperödsskolan.
  Han slutade ju, lämnade Uddevalla,och blev skådespelare på heltid mycket som mim-artist. Har ett urklipp om honom från Bohusläningen, från -70-talet tror jag. Han spelade spermie i en uppsättning då. Skall försöka hitta och läsa den igen.
  Taxiföraren som nämnts av annaa m. är kanske en son till Gunnar.

  SvaraRadera
 7. Jag har vuxit upp på Barkvägen 10 och efter 1958 på Tureborg. 1963 tog jag studenten på läroverket, Allmän linje språkl. I 40 år har jag bott i Falköping och är nu kyrkoherde em.
  Det var intressant att se det gamla lärarkollegiet från UHAL där många lärare dominerade ens liv under många år. Det föder blandade känslor och minnen. M.v.h. Lars Magnusson

  SvaraRadera
 8. Härligt att se lärarkollegiet, fast som Lars Magnusson upplevde jag det med blandade känslor. Jag tog studenten 1951 och kan garantera att namnlistan är korrekt! Jag återkom som nybliven adjunkt 1958, och det kändes underligt att lägga bort titlarna med mina gamla vedersakare. Jag ska bara kommentera några positiva saker (de mortuis nilo nisi bonem - omde döda inget annat än gott!). Första minnen i realskolan: Gunhild Nilssons berättelser om grekiska gudar var underbara. Man satt som trollunde. Helmi Larsson i tyska, en mycket bra pedagog (de växte inte på träd!). Tack vare henne sitter fortfarande grammatiken bergfast!. Allan Widén klassföreståndare som var lite bister men hygglig.Evald Edvinsson i svenska, som tyckte jag skulle fortsätta skriva då jag författade en novell i 4:5. På gymnasiet som klassföreståndare Sven Bergentz, en sann humanist (också min konfirmationspräst). Birger Österlund, sträng men med humor (Ba är ett bra betyg för mig, Lennart, sa han en gång då jag klagade; och före studentexamen: Läs bara på anteckningarna om romantiken - vi hade skrivit massor som jagh senare fann kom direkt ur Henrik Schücks Litteraturhistoria! Han hade rätt, vi halkade in på romantiken!). Gunnar Samuelsson, sympatisk engelsklärare som jag tio år senare hade många språkdiskussioner med. Det var väldigt formellt på skolan; det fanns ett speciellt lärarinnerum, och jag minns då Nils Uthorn, ny ung svensklektor anlände till skolan utan slips (ca 1959/60). Det talades om ett bra tag. Det vara bara Einar Löf, gymanstikläraren, som fick lov att vara ett undantag! Tio år senare var det jeans och trätofflor på många håll i katedern, fast säkert inte i Uddevalla Läroverk... Jag drömmer fortfarande ibland om skolan och lärarna - mer än 60 år senare - så det är tydligt att åren där satt sina spår...

  SvaraRadera