2007-05-15

Sten Kristianssons klass 1914


På annan plats på Uddevallabloggen finns en bild över lärarna vid Uddevalla Högre Allmänna Läroverk 1940. På den bilden, gemenligen kallad Skräckkabinettet, var Sten Kristiansson 56 år. På denna bilden där han är fotograferad tillsammans med sin egen klass är han 30 år, dvs bilden är från 1914. Kristiansson, eller som eleverna kallade honom, "Tji-tjan", var alltså född 1884.
Vid 32 års ålder gifte han sig med den blott 19-åriga eleven vid läroverket, Vera. Jag hann lära känna Vera innan hon gick bort över 90 år gammal och hon berättade för mig att det väckte mycket stor uppmärksamhet då de gifte sig.
Sten Kristiansson blev ju senare stadens store historieskrivare med bl a Uddevalla stads historia del I - III, som kom ut i början av 1950-talet.
Om du känner igen någon av eleverna på bilden får du hemskt gärna höra av dig.//

3 kommentarer:

 1. Förlåt en något oprecis information men jag skrev en gång i tidningen Arbetet om en av Sten Kristianssons avgångsklasser som låtit ett par, tre dagböcker cirkulera mellan varandra under 50 eller 60 år. I klassen fanns en son till Sten eller så var han gift med en flicka som gick i klassen. Jag var hemma hos och intervjuade en advokat i Vänersborg som hade dagböckerna hos sig. Dessa lämnades sedermera in till några olika arkiv. Advokaten hade varit med och grundat Sjukvårdspartiet. Då levde fortfarande alla ur klassen men så är det nog inte längre.
  Vänliga hälsningar och tack för all information!!

  Ulf G.

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Råkade hitta ett av S. Kristianssons verk på en loppis. "Världskriget i bild - Från Versailles till nu" Sju böcker rikt illustrerade med ögonblicksbilder från tiden då det begav sig. Väcker respekt för sin detaljrikedom och djupa kunskap i ett stort ämnesområde. Verket kom ut även på norska och har tryckts i en ytterligare upplaga på sextiotalet. Kristianssons skildring av världen från 1919 - 1945 är fyllda av inlevelse, särskilt krigsåren.
  Jan O

  SvaraRadera
 3. Hej Jan O!
  Enligt Sten Kristianssons fru Vera,som jag lärde känna, skrev han Världskriget i bild för att "koppla av" från Uddevallas historia. Hon berättade vidare att en formulering i någon av banden ledde till att bokförlaget stämdes (av någon dansk?)och att förlaget fick betala 10 000 kr i skadestånd för det.

  SvaraRadera