2007-05-13

Linné var här

Idag invigdes en skylt vid skalbanken på Samneröd. Anledningen var att det i år är 300 år sedan Carl von Linné föddes. Detta har väl knappast undgått någon? Linné kom till Uddevalla i juli 1746 och har beskrivit sitt besök i sin dagbok, sedermera utgiven som bok med titeln "Carl Linnaeus Västgöta resa 1746" (han hade ännu inte adlats därav namnet Linnaeus).Han stannade några dagar i Uddevalla och hann med att besöka det viktigaste ur natursynpunkt. Baggetofta (senare Gustafsberg), skalbergen vid Sammeröd och Kapelle och herr rådman Jöns Kocks fina trädgård vid Margretelund.Han var alltså inte vid skalbankarna vid Bräcke, som vi idag känner som de mäktigaste och där Skalbanksmuseet ligger. Därför blev det ingen skylt där som man kanske hade hoppats på utan man ville ha skylten där Linné verkligen beträtt marken.
Men varför i allsin dar är det engelsk text på skylten? Och borde man i så fall inte vara konsekvent och kalla Linné för Linnaeus som han kallas ute i världen?

Och du, ring telefonnumret på skylten så får du en guidning från platsen.//

2 kommentarer:

  1. den engelska texten är väl ett resultat av att man vill associera till frasen "Kilroy was here" som ju används i alla möjliga sammanhang?
    http://en.wikipedia.org/wiki/Kilroy_was_here

    SvaraRadera
  2. Det är inte bara namnet som är mysko. Carl hade säkert ingen telefon heller.

    SvaraRadera