2007-05-18

Sista svenska slaget


Bild från inspelningen den 16 juni 2006 på Bohusläns museum. Fotografen är Janne Eliasson som filmat hela serien Svenska slag.
Så har då det sista avsnittet av Svenska slag sänts. När programmet sändes satt jag på Pizzeria Napoli i Uddevalla och åt pizza tillsammans med min frus släktingar från Australien. Vi hade varit på en heldagstur och besökte i tur och ordning Nordens Ark, Svenneby gamla kyrka, Ävja Stenbrott och Vitlycke museum med the rock-carvings at Vitlycke and Aspeberget. Jag hade allt tänkt att vara hemma för att se avsnittet live, men så tyckte australiensarna att vi skulle äta dinner together så det blev närmast tänkbara öppna matställe.
Jag är välkänd på pizzerian och kan tänka mig att de kallar mig "Siciliana-mannen" för Pizza Siciliana är min favorit. När servitrisen tog upp beställningen och jag sa "Siciliana" så svarade hon med att den var slut! Jag höll på att få hjärtsnörp. För ett ögonblick trodde jag henne men så såg hon för pillemarisk ut och jag förstod att hon skämtade. Vilken tur!
Väl hemkommen tittade jag på Svenska slag, eftersom jag ställt videon på inspelning i förväg.
Well, vad skall man säga? Hade ingen aning om att vårt snack i magasinet vid Per Dahlbergs första besök i mars förra året skulle vara med på TV, men jag lade förstås märke till att han hade en handkamera med sig. Jag trodde dock att den var till för hans researcharbete.
Nåväl, han hade klippt ihop ett avsnitt från Uddevalla som var helt OK. Jag har sagt tidigare att det var svårt att hänga med i händelseförloppet då det spelades in, men så här i efterhand har jag ju förstått att Per haft läget under kontroll och hela tiden vetat vad han ville uppnå.
Vad är då behållningen av denna serie? Trots att jag har varit militär i 27 år har jag aldrig varit särskilt intresserad av krig eller skjutvapen heller för den delen. Men jag har i alla fall lärt mig en hel del. Framför allt av de praktiska övningar som Per Dahlberg tagit oss med på. Kanonskott, druvhagel, handgranater mm har visat sig långt effektivare än vad jag nånsin kunnat föreställa mig. Det är det nya med denna historiska serie. Per har också visat sig otroligt påläst och vad jag har förstått har serien väckt stor uppmärksamhet och jag har anledning att tro att det kommer en fortsättning. Eller hur Per?
Jag läste i tidningen häromdagen att slagfältsarkeologen Bo Knarrström beviljats pengar för lite arkeologi vid Poltava. Det vore intressant att ta del av.
Dessutom har ju Uddevalla varit i fokus för stora omvälvande händelser. Det var här som enväldet avskaffades på Uddevalla torg den 14 december 1718. Den döde kungen låg i ett näraliggande hus och var stendöd. Jag avser att skriva en rad om detta inom kort.
1814 var Uddevalla den svenska basen bas för fälttåget mot Norge. Jean Baptiste Bernadotte drog upp riktlinjerna för anfallet mot Norge i handelsmannen Wennerbergs hus och efter att norrmännen givit sig och unionen var ett faktum var det återsamling på torget i Uddevalla där man ringde in den fred om Sverige fortfarande har. Även om detta kommer mer senare.
Och vill ni se det från TV kända kedjelodet så ligger det i den nya basutställningen Uddevalla genom tiderna till allmänt beskådande.//

3 kommentarer:

 1. Siciliana är även min absoluta favorit!!!!
  Ditt ointresse för vapen och slag glädjer mig!
  Vänliga hälsningar
  Ulf G.

  SvaraRadera
 2. Vegetariana är en favorit för oss vegetarianer och f.d. vapenvägrare som trots allt insett nödvändigheten av visst vapenintresse för att förstå varför historien blev som den blev.

  SvaraRadera