2007-05-15

Tyskutlämningen


På Bohusläns museum kan man några dagar till (t o m 20 maj) ta del av utställningen Baltutlämningen. Det är en vandringsutställning som har producerats av Regionmuseet i Kristianstad. Utställningen innehåller givetvis också en lokal del om Backamo. Rätteligen skulle utställningen snarare ha hetat Tyskutlämningen eftersom den beskriver utlämnandet av tyska i Sverige internerade soldater efter andra världskrigets slut.

Mer än 3000 soldater flydde efter krigsslutet till Sverige där de trodde att de skulle få en fristad. Interneringslägret Backamo blev Sveriges största och de första tyskarna anlände på våren 1945. Lägret fylldes snabbt på och 1200 tyskar hölls där internerade. Då hade också en del soldater av andra nationaliteter men som slagits på tysk sida förts över till Backamos sidoläger Grunnebo.

Det finns fortfarande svenskar som deltog i bevakningen av tyskarna och som under utställningstiden deltagit i de programpunkter som har varit i anslutning till utställningen. Själv var jag mycket aktiv i forskningen kring Backamo 1989-90 och fick då kontakt också med några av de tyska internerna som återvänt till Sverige och här fortsatt sina liv.


Man beskriver sommaren på Backamo som ganska idyllisk vilket kanske också framgår av dessa färgbilder som reservofficeren Harald Hansson tagit. Tyskarna arbetade med att förlänga flygfältet på Backamo och stämningen var lugn då man trodde att man skulle få stanna i Sverige. Då dessa bilder togs hade regeringen redan beslutat att tyskarna skulle utlämnas. De 950 som hade slagits på östfronten skulle lämnas ut till Sovjetunionen och de återstående 250 soldaterna skulle utlämnas till de allierade i Tyskland.

Kort före själva utlämningen den 30 november 1945 blev det känt och vållade stor oro bland de internerade. Många försökte på alla vis att få stanna i Sverige och skadade sig själva på olika sätt.

Detta var ingen hedersam sak för Sverige. Än en gång hade man böjt sig för påtryckningar från stora, mäktiga stater.

Och som sagt ett litet tag till finns utställningen att beskåda så passa på.//

6 kommentarer:

 1. De som styr andet viker sig alltid fy fan.

  SvaraRadera
 2. Svensk feghet och mesighet. Vi styrs av fjantar.

  SvaraRadera
 3. Varför skulle Sverige ta hand om nazsisterna efter allt de gjort? Betydligt vettigare att man valde att ta hand om judarna som kom hit från koncentrationslägren anser jag.......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carina, din kommentar visar bara hur ytterst lite du verkligen vet. Tyvärr är de flesta i detta land lika okunniga som du och har således förutfattade meningar och gör generaliseringar om det mesta.

   Radera
 4. enligt fredsavtal i europa skulle alla tyska styrkor stanna där dom var
  och dom som rörde på sig typ flydde efter fredsdagen tillbaka
  amerikarna lämnade över x antal 1000 till sovjet
  sverige följde bara avtal och gjorde vad vi skulle göra
  absolut inget att skämmas för

  SvaraRadera
 5. Hur får man tag på dig som forskat om Backamo?

  SvaraRadera