2007-05-07

Bohusläns museum
(Klicka på bilderna så blir de större)

2 juni 1984

Emelie har ett skolprojekt och frågar om Bohusläns museums tillblivelse.

Huvudman för byggandet av museet var Stiftelsen Länsmuseet i Göteborgs och Bohus län. Stiftelsebildare var Bohuslandstinget, Uddevalla kommun och Bohusläns Hembygdsförbund. Stiftelsen hade bildats 1 januari 1977 och det gamla Uddevalla museums verksamhet upphörde dagen innan. Anledningen till att stiftelsen bildades var just att bygga ett nytt länsmuseum i Bohuslän. Det var då inte klart att det skulle ligga i Uddevalla. 1980 hade man utrett frågan så långt att det fanns en plan och då började också projekteringen av bygget.

Sådana här saker tar lång tid och det gjorde också museibygget. Under tiden diskuterades det mycket i Uddevalla om man verkligen skulle satsa på att bygga museet. Särskilt idrottsrörelsen var i uppror och kanske mest handbollsklubben Kroppskultur som vid den här tiden inte hade någon godkänd handbollshall utan fick spela sina hemmamatcher i Älvhögsborg i Trollhättan. Demonstrationer ordnades för en idrottshall och mot ett länsmuseum. Särskilt minns jag en lördag då det drog ett demonstrationståg genom staden till Kungstorget där det fanns en slags scen uppbyggd.

Efter en skur av tal för byggandet av en idrottshall och mot museet klev det upp en ensam man på scenen som förklarade lungt och stilla för den högljudda publiken att vi behöver ett länsmuseum i Uddevalla. Han möttes givetvis av burop men han stod på sig.

Mannen var Fritidsnämndens ordförande Carl-Åke Åkerström. Många tyckte att han som var den ansvarige politikern för idrotten svek denna rörelse.

Sedan denna dagen är han min hjälte!

Att vara så vidsynt och se bortom de för idrottsrörelsens just då aktuella problemen var stort. Och mycket riktigt fick handbollen, fortfarande med Carl-Åke som ordförande i Fritidsnämnden, sin efterlängtade hall 1986.

En major vid Bohusläns Regemente som satt i kommunfullmäktige hade en egen kampanj mot museet men dessbättre hade han inget för det. Jag kan också nu avslöja att jag en söndag, då det inte var någon personal på kontoren på museet, lyckades få med honom på en rundtur "bakom kulisserna". Han verkade mycket nöjd med besöket.

Arkitektlaget AB i Göteborg fick uppdraget av Stiftelsens styrelse att rita Bohusläns museum och konstruktör blev Bohuskommunernas byggnadskontor i Uddevalla. Marken där museet står är gammal havsbotten och det är problem som fortfarande är aktuella.Museet står på 50 meter långa betongpålar. Pålarna står inte på fast berggrund utan på en tjock snäckskalsbank. På bilden markeras hamnkanalen till höger om museet med en liten båt på. När det blir översvämning (ungefär 3 - 4 gånger/år) rinner tusentals kubikmeter vatten in under museet. Detta vatten pumpas sedan ut av stora pumpar och det kan ta ett par dygn innan vattnet är borta. När vattnet sjunker blir det sättningsskador på byggnaden och det kostar pengar som museet måste ta av de vanliga kulturbudgeten.Det blev byggnadsföretaget JCC (numera NCC) som fick uppdraget att bygga museet. På hösten 1983 var det så klart att personalen kunde flytta från tillfälliga lokaler på Kungsgatan och Kilbäcksgatan och in i den nya museibyggnaden.

Den 2 juni 1984 öppnades så Bohusläns museum för allmänheten. Styrelsen hade gjort en kalkyl med förhoppning om 100 000 besökare/år. Det var en kalkyl som redan från början visade sig vara fel. Siffror runt 300 000 besökare är vanligare.

1993 byggdes museet till med Båthallen och 2002 byggdes Konsthallen vars huvudsponsor var Uddevallasonen Percy Barnevik.

2 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Hey! I realize this is somewhat off-topic however I had
  to ask. Does building a well-established website such as yours
  require a lot of work? I'm brand new to running a blog however I do write in my diary every day. I'd
  like to start a blog so I will be able to share my own experience and views online.
  Please let me know if you have any suggestions or tips
  for new aspiring blog owners. Thankyou!

  My blog ... Addiction To Methadone
  my site :: New Methadone

  SvaraRadera