2007-05-26
Bodele
Bodele eller Bodelid som det ibland skrivs (det är samma sak) är ett av stadens urhemman. Det kallades länge Nedre Bodele och då fanns det således också ett Öfvre Bodele. Det var det samma som Hungerhult eller som det hette sedan 1700-talets mitt Emaus.
Huset på bilden är ett 1800-talshus som ägdes av den Christierninska stiftelsen. Stiftelsen äger fortfarande omfattande markområden här.
Husets läge var förstås fantastiskt innan vägen förbi Hästepallarna (Nya Göteborgsvägen) byggdes 1907. Vägen kom ju då att gå förbi alldeles bakom huset.
När jag var liten fick jag börja min vattenträning vid Bodele badplats. Här var det väldigt långgrunt så att mor kunde ha kollen på mig. Emellanåt var vi inne i huset som då var vandrarhem och köpte glass.
Drätselkammaren hyrde fr o m 1938 Bodele och öppnade vandrarhemmet som den första tiden hade 30 sängar. Efter hand kom antalet sängar att fördubblas.
1954 skriver Bohusläningen att vandrarhemmet, som då sköttes av fru Elsa Adam, hade haft 3 800 gäster under sommaren.
Vandrarhemsverksamheten fortsatte till 1973 då brandmyndigheterna förbjöd vandrarhemsverksamheten. Det var helt enkelt alldeles för brandfarligt. Den Christierninska stiftelsen, som en längre tid hade hyrt ut huset till Uddevalla stad, ville inte kosta på någon renoverinng. En tid var huset omklädningsrum för fotbollstränande ungdomar men 1983 revs det.//
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hej,
SvaraRaderaVad gäller Bodele idag så ska antingen husen säljas eller idkas kommersiell verksamhet i. Från början var det meningen att Christierninska stiftelsen skulle sälja husen till de boende i området och det fanns tydligen muntliga avtal om det. Istället såldes området till Uddevalla kommun utan att hyresgästerna visste om det. Det gäller bland annat huset Lilla Bodele där familjen Öström bodde.
Min mans farföräldrar Sven och Lisa Hallberg hade tillsammans med familjen Rehnberg sommarbostad där, de hade var sin våning. Jag tror det måste ha varit runt 1910.
SvaraRaderaMen då låg nog vandrarhemshuset vid Gustavsberg nånstans. När jag var ung, liten, var min mamma föreståndare på vandrarhemmet. Kapten Rehnberg, d.ä, var många gånger på besök och berättade en del historier om spökerier mm. Jag tyckte det var roligt. Detta var på 50-talet.
RaderaHusen har ett kulturellt värde som borde beaktas och den rivningshysteri som nu råder måste stoppas!.
SvaraRaderaLilla Bodele är nu rivet och anledningen är enligt kommunen att dom inte skall syssla med uthyrning - huset stod därför tomt i ett par år och blev förstört.
Kvarvarande hus är uthyrda och hyresgästerna har under alla år skött om husen som om det var deras eget. Mycket arbete med underhåll samt stora egna investeringar har gjorts, allt med glädje.
Det röda huset närmast ån byggdes av Alexis Lönner, samme man som byggde Emaus. Han byggde huset till en av sina fyra döttrar att anvädas som sommarbostad.
Lilla Bodele är rivet och nu vill kommunen riva det gula huset intill, Ingarö, därefter kommer säkert "turen" till Lönnerska villan. Det finns ingen känsla för vad dessa hus betyder både för hyresgästerna som tagit hand om husen i över 20 års tid och lagt ner hela sin själ i detta, inte heller för det kulturella värdet av Gustafsberg, Sveriges äldsta badort!
Allt detta liknar mgel från vissa personer i ua komun, eller alternativt ren svundsjuka, hela historien luktar, detta borde undersökas juridiskt.
SvaraRadera