2007-05-04

Sommarkvällar innebär fylla, klotter och nedskräpning


Nu är det härliga soliga dagar men med dessa följer fylla, klotter och nedskräpning. På bilden ser du dagens skörd vid en vägg på Bohusläns museum. Här har vaktmästaren samlat ihop flaskor mm som låg utspridda över ett stort område efter gårdagskvällens fest. På två andra ställen var det värre.
Festresterna på bilden innehåller ett 30-tal ölflaskor, två starkspritflaskor och två engångsgrillar. På Bohusläns museum vet vi numera att det är dags för den stora städpatrullen efter en dag med härligt soligt väder. Och på våra väggar klottras det som aldrig förr. Vi polisanmäler och i bästa fall kommer polisen och tar några bilder på klottret men sedan hör vi aldrig något mer. Däremot får vi hålla på att klottersanera och det kostar pengar. Inte ens den nymålade Båthallen får vara i fred.
Jag går nästan alltid till jobbet och när jag har korsat Västerlånggatan får jag en första indikation på hur det kan se ut. Museiparkens gräsmatta är full med tomflaskor, ölburkar och pappersskräp som det påfallande ofta står McDonald´s på.
Och det är inte de "vanliga" missbrukarna som gör detta. De stör egentligen andra människor väldigt lite. Nej, det är våra vanliga ungdomar som kommer i horder och festar runt museets väggar. Jag kan inte förstå annat än att de bara reser sig upp och går när festen är slut. Inte ofta ser man att någon bemödat sig om att städa efter sig.
Och inte hjälper det att säga att det var bättre förr. Läs bara vad Uddewalla Weckoblad skrev den 5 april 1827: "Den 28:e förlidne månad, kl ½ till 10 om aftonen, blevo på åtskilliga ställen här i staden fönsterrutor från gatan inslagne. Våldsverkarna, 2 till 3 ynglingar, boende här i staden lärer vara kända. Det är med skäl, och med avseende på framtida säkerhet och hägn för dylika illgärningar inom Staden, man önskar att dessa befordras till välförtjänst näpst".//

3 kommentarer:

 1. Det är fint att det finns en sådan människa som du Gunnar, vi borde allesamman bry oss så som du, all heder åt dig!

  SvaraRadera
 2. Man får tacka för de orden!

  Gunnar

  SvaraRadera
 3. "...befordras till välförtjänst näpst."
  Språket i media var liksom finurligare förr.

  SvaraRadera