2007-05-02

UDDEVALLAvandring med ENERGIska förtecken


(Klicka på bilderna så blir de större)Det gamla Gasverkskontoret på sin ursprungliga plats vid Västerlånggatan. Numera kallas det Herrgården och tillhör Mattssonföretagen.

I morgon torsdag den 3 maj kommer jag att leda en stadsvandring för allmänheten som UDDEVALLA ENERGI har beställt. Det blir en hel del om gas, elektricitet och fjärrvärme.

Uddevalla Energi fyller 150 år i år och det firar man på flera olika sätt under året. Det kommer en jubileumsbok på försommaren och torsdagens vandring ingår förstås också i jubileumsprogrammet.

Det var den 8 juni 1857 som den Allmänna rådstugan i Uddevalla beslutade att tillsammans med Kampenhofs Aktiebolag bygga ett gasverk. Kampenhof behövde gas till belysning och maskindrift i fabriken.

Staden skulle stå för större delen av kostnaderna. Parterna skulle äga hälften var av anläggningen och man räknade med att det hela skulle gå med vinst efterhand. Kampenhofs spinneri sålde en del av fabrikstomten till staden och där placerades Gasverket. Drätselkommissionen tog en del lån men fick också utnyttja "brännvinspotten" (stadens inkomst från utskänkningsskatten på brännvin). Den täckte en tredjedel av kostnaderna.

Kampenhofsfabriken stod klar 1858 och den 20 september 1859 tändes de 104 gaslyktorna i staden. Vilken fantastisk händelse detta var för Uddevallaborna.


Vid sekelskiftet 1900 kom elektriciteten och staden köpte då Strömbergets kvarn och byggde om det till ett elektricitetsverk. Turbinen där snurrar fortfarande och vandringen slutar där så passa på att följa med på en dryg timmes vandring i energins spår med ett studiebesök i anläggningen vid Strömberget.

Starten är vid Bohusläns museum kl 1830. Välkomna!

Mer om jubileumsåret på www.uddevallaenergi.se //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar