2007-05-05

Flygbild över hamnområdet


(Klicka på bilderna så blir de större)
Den här bilden hör i sitt sammanhang till föregående artikel (nedan). Så läs gärna den först.
Få se nu om du kan lokalisera öarna som en gång har funnits men nu har landförbindelse.
Något under bildens mitt ser du sex oljecisterner. De står på det som en gång var Brattåsholmen. De höga silona står på Badö (eller Sjukstuguholmen som den hette tidigare). Som var och en förstår krävs det urberg för att cisternerna och silona skall stå stadigt I bildens underkant ser du Skansberget med sin höga skorsten. Skorstenen tillhör Uddevalla Reningsverk som huserar inne i berget.
I vänster bildkant ser du Lövåsberget och strax där ovanför ser du de yttersta delarna av småbåtshamnen vid Skeppsviken.
På bilden pågår det fartygsbyggen vid Uddevallavarvet. På stapelbädden vid det nya Sörviksvarvet ligger det en bjässe. Kanske 68 000-tonnaren W Alton Jones?
På stapelbädden på själva Uddevallavarvet ligger också ett fartygsbygge. Lägg märke till att fören praktiskt taget hänger ut över Rikstvåan som var E 6:ans tidigare namn.
Den stapelbädden ligger förstås också på urberg, nämligen på f d Kasenabben eller Oddevall. Exakt där Uddevalla (vallen vid udden) låg då den gamla marknadsplatsen fick sina stadprivilegier 1498.//

3 kommentarer:

 1. Synnerligen intressant och lärorikt för mig som tidigare inget fattat av dessa öar och holmar där så mycket lär ska ha hänt genom åren.

  Ulf G.

  SvaraRadera
 2. Sååå otroligt bra. Bilden klarnar. Vilken enorm förändring de skett genom åren. Bäckarna på sidorna om Skansberget förklarar en del gamla texter också;-)

  SvaraRadera
 3. Som ni förstår så är jag bekymrad över att kommunen vill bygga bostäder (och kulturhus också för den delen) på muddermassorna. På museet har vi mycket stora problem med detta eftersom marken sjunker hela tiden. Planen framför museets entrè har vid kontroll visat sig sjunka mellan 40 - 60 cm. För några år sedan förlorade vi striden om Högskolan. Tacka för det! När det gick upp för mig att det var ett vanligt anbudsförfarande som pågick förstod jag att det var kört. Att bygga Högskolan på muddermassorna och i översvämningsområdet kunde naturligtvis ekonomikst inte konkurrera med de andra alternativen

  SvaraRadera