2014-07-10

Stopp i trafiken södergående norr om Ljungskile


På väg till begravning i Marstrand har vi fastnat i en stillastående kö norr om Ljungskile. Trafikolycka.

Jodå, efter 20-25 minuter så började det rulla långsamt där framme och vi hann till Marstrand i tid.

Polisens rapportering:

2014-07-10 08:17, Trafikolycka, personskada, Uddevalla

På E6 i höjd med Ljungskile har två bilar krockat.
Räddningstjänst, ambulans samt polis på väg fram till platsen där två bilar skall ha krockat, oklart skadeläge. Olyckan skall ha inträffat i södergående riktning och det kan råda begränsad framkomlighet förbi platsen.
Uppdatering: Olyckan skall vara något norr om Ljungskile och det skall finnas skadade personer på platsen. Det råder totalstopp i trafiken och trafikverket är på väg ut för att vara behjälpliga med att skylta om så att trafiken kan ledas om till alternativa vägar. Oklart i skrivande stund hur länge detta kommer att pågå.
kl. 09:29 släpptes trafiken på och de inblandade bilarna har bärgats från platsen. Skall vara 6 personer som har avförts till sjukhus varav två skall ha uppgett nack och ryggsmärtor, övriga har följt med för kontroll.
Kort sammanfattning: Ett fordon bogserar ett annant fordon på motorvägen och den bogserade bilen blir påkörd av en minibuss bakifrån. Räddningstjänsten har klippt loss en person ur ett fordon och det var den personen som klagade på nack och ryggsmärtor. Föraren av den bil som bogserade var mycket chockad efter det inträffade samt att denne hade tre barn med sig.  

Organisation

Polismyndigheten i Västra Götaland  //

5 kommentarer:

 1. En tråkig händelse.
  Att bogsera fordon på en motorväg? Det finns lagar som ska se till att sådant inte förekommer men vad hjälper det när olyckan redan har skett. Många gånger har man funderat på vart förnuftet tog vägen i trafiken.
  Lasse J.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får faktiskt bogsera på motorväg vid nödsituation, MEN dock endast på vägrenen, och endast till närmaste avfart.
   Hur denna bogsering utfördes känner jag inte till.

   Laban

   Radera
 2. Jaja, där ser man. Borde så klart läst på innan jag kommenterade:-) Tack Laban!
  I min lilla värld trodde jag det var en självklarhet att man inte fick bogsera på motorväg. Tror det är svårt även vid "vanlig" bogsering att få till ett säkert sätt att framföra ekipagen. Med motorhaveri kan bilens styrning bli trög och bromsverkan minimal. Att sedan tillåta denna typen av fordonskombinationer på en motorväg, där hastighetsskillnaderna blir extremt stora, är för mig ändå en gåta. Min erfarenhet säger att det bästa är, om situationen ändå uppstår med ett motorhaveri på motorväg, att se till att bilen står helt av vägen och att man satt upp varningstriangeln på rätt sätt och ställe, för att sedan ringa bilbärgare. Bilbärgaren är ett proffs som har rätt utrustning för uppgiften och kan på ett säkert sätt hantera situationen.
  Så har iallafall jag gjort.
  Tack igen Laban för din uppmärksamhet. Nästa gång googlar jag först!

  Lasse J

  SvaraRadera
 3. Man kan ju också undra vad den påkörande bilens förare sysslade med.
  Telefon ?
  SMS ?
  Navigatorn ?
  Jag kör på denna motorväg dagligen och det är ibland som ett rullande kontor.
  Förare som är koncentrerad på allt annat än vägen.
  Dock inte sagt att det var så i detta fallet.

  SvaraRadera
 4. Man får maximalt bogsera i 30km/h. När man ligger i motorvägshastighet så kommer man ikapp en bil som kör i den hastigheten väldigt snabbt. Man kanske kollar i backspegeln en sekund och när man kollar upp igen så är den där bogserade bilen plötsligt bara där. Eftersom det blev en krock kan man dessutom räkna med att de som bogserade inte höll sig i vägrenen.

  SvaraRadera