2014-07-23

Karl XIII anlände till Uddevalla

Den 23 juli 1814, i dag för exakt 200 år sedan, anlände kung Karl XIII till Uddevalla i akt och mening med att delta i anfallet mot Norge. Kronprins Karl Johan hade anlänt två dagar tidigare och var i full färd med att förbereda anfallet mot Norge.

Uddevallas store historieskrivare Sten Kristiansson skriver:

"På lördagen den 23 juli ankom den gamle konungen, enligt överste Brelins anteckningar sextiden på kvällen. På morgonen hade den långa karavanen brutit upp från Lidköping, vilket var sista nattlägret på färden från Stockholm. Det var en etapp som säkerligen var besvärlig i den svåra hettan (alltså precis som i dag 2014, min kommentar). De väntande folkmassorna blevo i regel besvikna på en kungsskjuts, ty den kom i omvänd ordning mot vad man tyckte att den skulle. Trossen och särskilt kökspersonalen jagade i förväg för att ha allt i ordning till herrskapets  ankomst. Något annat än kallmat kunde ej bjudas på färden. Konungen fick logi i det flera gånger omnämnda huset vid torgets sydvästra hörn, tillhörigt kommerserådet Åberg. Det var det vidlyftiga köksdepartementet som drev ut magistraten ur dess lokaler. Arkivet fick dock vara kvar, besynnerligt nog".
Det var i det Åbergska huset, i torgets sydvästra hörn, som konungen och senare drottningen bodde under sitt besök i Uddevalla.  //

1 kommentar:

  1. Hinner inte alltid läsa här men tycker var gång jag är inne att allt (nästan) är väldigt intressant och hoppas att Uddevallabloggen består och att man kan bevara all den information som finns här om Uddevalla. Tack Gunnar! och ni andra som har så mycket kunskap och fina foton från en tid tillbaka.

    SvaraRadera