2014-07-16

Kommunen fortsätter att bötfälla dem som använder P-skiva

Trots att polisen avskriver p-böterna (250 kr) för dem som i god tro använder p-skiva och sedan överklagar böterna fortsätter parkeringsvakterna att skriva ut böter för dem som ännu inte nåtts av information om att p-skivan inte längre gäller.

Så här skrev polisen när Nils Carlsson överklagade sina p-böter:

"På p-automaten står det att p-biljett skall användas (fritt 2 timmar). Borde också stått att p-skiva ej gäller. Inbetalt belopp kommer av denna anledning att återbetalas."

Uddevallabloggen blev idag uppvaktad av en upprörd Uddevallakvinna som nyligen fått p-böter på Södra Hamngatan efter att i god tro ha lagt p-skivan i vindrutan.
Jag tänkte att hon har säkert missat att det står att p-skiva inte gäller, men jag tog en tur till de kommunala p-platserna i centrum och döm om min förvåning när jag konstaterar att det fortfarande inte kommit upp information om att p-skiva inte gäller på automaterna.

Alltså hur svårt kan det vara?

Jag har förståelse för att det i semestertider kan vara svårt att få fram klisterdekaler med rätt information så därför torde det snabbaste vara att ändra instruktionen till p-vakterna att till dess att rätt information kommit upp godkänna p-skivan.

Detta händer antagligen dagligen och de som inte känner till de nya reglerna betalar sannolikt böterna. De som inte finner sig i att bli bötfällda överklagar till polisen och får alltså rätt och pengarna tillbaka. //

18 kommentarer:

 1. Enligt två olika jurister vi varit i kontakt med, Bengt Wilde och polisens egna expert på området Marie Kruger behöver man på automaterna inte redogöra för hur kunden INTE ska göra för att parkera, istället ska man informera om hur kunden SKA göra för att parkera korrekt. Att en enskild polisman gjort en annan bedömning i det här fallet betyder inte en förskjutning av praxis.

  Med detta sagt är det bra att du tar upp frågan, då vi uppenbarligen inte lyckats nå ut med informationen om hur den numer enhetliga parkeringsrutinen ser ut i Uddevalla centrum. Vi hade tidigare en situation där olika regler, bl a p-skiva gällde på olika gator och ett av målen med den nya parkeringsriktlinjen är att det skulle vara enhetligt och därmed enkelt för besökare och kunder att förstå hur de ska parkera och vilka regler som gäller. Inledningsvis fick de som använde p-skiva på platser där den tidigare använts en sk mjuk p-anmärkning, där p-vakten påpekade att p-skivan inte längre användes.

  Med vänlig hälsning

  Martin Hollertz
  Gatu- parkchef

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kvinnan ifråga säger sig aldrig gjort något orätt eller fått några böter i hela sitt liv. Hon har inte internet och har inte läst om detta i Bohusläningen eller annorstädes. Hon känner sig kriminell trots att hon tror att hon har gjort rätt. Hon är ledsen och bedrövad och jag har uppmanat henne att överklaga eftersom det uppmärksammades stort då Nils Carlsson fick rätt i sitt överklagande.
   Det har därefter (förrän nu) inte framgått någonstans att en enskild polisman gjort fel. Tvärtom det man minns är att det var fel att bötfälla honom.
   Visst är det ett informationsproblem men att bara låta det gå kan inte vara rätt. Något måste göras för det kommer att hända igen.

   Radera
 2. Trams!
  Om P-skiva gäller så ska det stå tydligt på skyltar och på automaten, som t.ex. i Trollhättan.

  Och när högsta tillåtna hastighet är 90 km/h så står det 90 km/h, det står ju inte "Du får inte köra i 110 km/h"...

  SvaraRadera
 3. Tråkigt att höra att hon tar det så hårt, det är och har nog aldrig varit kriminaliserat att få en p-avgift.

  Med vänlig hälsning

  Martin Hollertz

  SvaraRadera
 4. När man byter från ett system till ett annat uppstår det alltid problem och under en övergångsperiod behöver man oftast vara övertydlig med information. Därför borde det finnas en tydlig märkning "P-skiva gäller ej!" för att underlätta första tiden med nya regler. Rimlig övergångstid är kanske 6 mån förslagsvis?

  SvaraRadera
 5. Varför fungerar P-skiva i andra Kommuner men inte i Uddevalla,är det bara för att jäklas men bilisterna ?

  SvaraRadera
 6. Eller bara förvänta sig att folk som har körkort kan läsa? P-biljett krävs. Svårt att förstå förstås.

  SvaraRadera
 7. En kommentar till inlägget från Martin Hollertz:
  Beslutet ang mitt överklagande är inte fattat av enskild polisman. Beslutet är undertecknat av "Polismyndigheten i Västra Götaland". Skall det förra beslutet upphävas måste väl rimligen högre instans inom Polisen fatta ett sådant beslut, vilket också lika självklart ska meddelas mig. Så har inte skett. Så intill dess annat myndighetsbeslut fattas hävdar jag att tidigare beslut gäller.
  Nils Carlsson

  SvaraRadera
 8. Det svåra är att förstå är att inte P.skiva får användas,det har inget med läskunnighet att göra.

  SvaraRadera
 9. Jag har under flera år ofta parkerat på Södra Hamngatan och då alltid använt mig av p-skiva som är ett alldeles utmärkt påhitt. Jag kan inte förstå varför man inte längre, efter att man gjort om parkeringsreglerna i Uddevalla, får använda p-skivan. Den fyller ju samma funktion som en biljett i rutan. Enda skillnaden är väl att skivan visar när jag parkerade och biljetten visar när tiden går ut. Våra p-vakter måste väl klara att addera 2 timmar till vad p-skivan visar? För övrigt tycker jag det är en självklarhet att Uddevalla kommun informerar om att p-skivan inte längre gäller. Speciellt eftersom den tidigare gällt.

  SvaraRadera
 10. I Uddevalla har vi tidigare haft flera olika system för parkering i centrum, på vissa gator gällde p-skiva, på vissa inte, på vissa skulle man ta ut biljett på vissa gällde enbart tidsbaserad parkering. Det var kort sagt lite rörigt och svårt att informera om för t ex besökare. Avsikten med det nya systemet var bl a att nå en enhetlighet i regelsystemet.

  Det system vi har i Uddevalla är mycket liberalt med 2 timmar avgiftsfritt. När man inför så pass liberala system måste man ge bästa tänkbara förutsättningar för p-vakterna att kunna genomföra sitt jobb och se till att det blir omsättning på de mest attraktiva platserna för att gynna handeln. En p-skiva har sina förtjänster, men är inte särskilt exakt i sin tidsangivelse. En p-biljett anger däremot tiden mer tydligt och exakt och är en förutsättning för en fungerande övervakning som vi ser det.

  För den som tycker att det är jobbigt att gå till en automat, den kanske ligger en bit bort, så finns fr o m denna vecka ytterligare en möjlighet med att betala parkeringen med sms/app i sin telefon. Vi har startat ett samarbete med SMS Park och jag rekommenderar er att testa det systemet. det är lättanvänt och ger bra information om vilka regler och priser som gäller. Då anges också tiden exakt och p-vakterna kan se inloggade fordon direkt i sin handdator.

  Nils: Oroa dig inte, ditt beslut gäller, det har vi ingen möjlighet eller intresse av att överklaga. Det är fattat av en enskild polisman som är myndighetsperson. Vi hävdar dock tillsammans med två oberoende jurister att hans tolkning är felaktig.

  Med vänlig hälsning

  Martin Hollertz
  Gatu- och parkchef

  SvaraRadera
 11. Martin Hollertz, inför p-skiva igen. Den finns i de flesta städer i Sverige och fungerar utmärkt överallt. Fungerar även i utlandet på vissa ställen. Att man skulle tjäna några minuter ibland kan ju inte spela så stor roll. Kommunen har ju tagit bort 2 timmar bl.a. på muséeparkeringen så det borde jämna ut sig. Inför P-skivan igen !
  Jan A.

  SvaraRadera
 12. Man beskriver på automaterna vad som är tillåtet. Det står att P-biljett gäller. Oklanderligt!

  SvaraRadera
 13. Martin Hollertz.. du verkar ha noll koll?
  Hur ofta är du inne i stan och handlar och parkerar bilen på rätt sätt?
  Om du vill förenkla, låt p-skivan gälla!
  Ditt struntprat om att det är "jobbigt" att gå till en automat är bara patetiskt och speglar ganska väl hur DU ser på problemet.. Det är inte kommunen som är problemet utan alla som kommer dit och kräver saker!
  Ta du och tänk om en runda till innan du uttalar dig om p-skivor, hur folk "är" och tänk då framförallt på hur Uddevalla uppfattas av besökare som får p-böter!
  Jag använder själv sms-park och det fungerar utmärkt om man skall stå en längre tid, men för 2-3 timmar är p-skivan oslagbar!
  Citat: "Det system vi har i Uddevalla är mycket liberalt med 2 timmar avgiftsfritt. När man inför så pass liberala system måste man ge bästa tänkbara förutsättningar för p-vakterna att kunna genomföra sitt jobb och se till att det blir omsättning på de mest attraktiva platserna för att gynna handeln. En p-skiva har sina förtjänster, men är inte särskilt exakt i sin tidsangivelse. En p-biljett anger däremot tiden mer tydligt och exakt och är en förutsättning för en fungerande övervakning som vi ser det."
  Skrämmande..
  Ditt intresse är då primärt att p-vakterna kan göra sitt jobb, vilket oftast är att utfärda föreläggande då detta är deras enda inkomst? P-vakterna är väl inte anställda av kommunen såvitt jag vet?

  För övrigt är inte Uddevalla så liberalt som du tycks tro?
  Fri parkering i x antal timmar finns på en massa ställen!

  De mest attraktiva platserna att parkera på kommer även fortsättningsvis att ligga på Torp, där det är gratis, om du fortsätter som du gör!
  /Uddevallare

  SvaraRadera
 14. De vakter som arbetar på KOMMUNALA P-platser har ingen kommission på de avgiftsföreläggande som de utfärdar

  SvaraRadera
 15. De vakter som arbetar på KOMMUNALA P-platser har ingen kommission på föreläggande som de utfärdar

  SvaraRadera
 16. Det står klart och tydligt på skyltar vid P-skylt att biljett gäller och med klar tydlighet även på automaterna. Man ska väl inte behöva skriva även vad som inte gäller?
  Med p-skiva kan man stå 2,5 timma varav omsättningen på platser skulle minska.
  Känns mest som massa trötta folk inte orkar gå och trycka på en knapp.
  Äldre är även väldigt rädda för minsta förändring av det man redan tycker fungerar.
  Kanske tur att inte även detta beslut gick att överklaga.

  SvaraRadera
 17. P skivan gäller utanför Nettos i Uddevalla ( 1 timme) se anslag på väggen // RR

  SvaraRadera