2014-07-09

Inbrott i tysk bil på Gustafsberg

I går kväll någon gång mellan 20.30 och 20.45 blev det inbrott i denna bil som stod i backen på Gustafsberg. Ett tyskt par hade kommit körande söderifrån och fått syn på våra nya brunvita skyltar som bl a markerar badplats. De fíck lust att ta ett bad, körde in mot Gustafsberg och parkerade i backen. Dumt nog lät de värdeföremål ligga framme och det var förstås det som lockade tjuven.

De blev så klart förtvivlade när de kom tillbaks till bilen och upptäckte inbrottet. De hade ämnat fortsätta sin resa mot Arvika där de hade tänkt vara framme före läggdags.

Polisen tillkallades och kom med berömlig snabbhet. Dessutom upplevde jag att de två poliserna, en kvinnlig och en manlig, var utomordentligt trevliga och förekommande på alla sätt. De var verkligen ett föredöme för den svenska polisen, vilket jag är övertygad om att tyskarna också tyckte.

Den unga kvinnan hade lämnat en tygväska med plånbok och mobil på passagerarplatsen i bilen. Väskan fanns kvar men mobilen och plånboken var borta. I plånboken fanns förutom kontanter också tre kreditkort, som de lyckades spärra tack vare att den unge mannens mobil låg kvar i bilen. Den hade tjuven inte sett.

Tjuven hade tydligen skadat sig och blodat ner kvinnans tygväska och polisen tog DNA-prov så förhoppningvis finns tjuven i deras register.

Medan poliserna tog upp en anmälan råkade jag titta på FIFA:s app i min smartphone och fick se att Tyskland ledde med 2-0 mot Brasilien. Trots situationen utbröt viss munterhet bland oss närvarande och då det strax senare stod 4-0 till Tyskland blev munterheten desto större. Och lite senare stod det som väl alla vet vid det här laget 5 - 0.

Nåväl, Kjell-Ove, som är anställd på Gustafsbergsstiftelsen, tätade den före detta sidorutan med plast och silvertejp och jag erbjöd dem gratis logi på vandrarhemmet vilket de tacksamt mottog. Bilen "gömde" vi undan.

I dag på morgonen var de vid gott mod efter en god natts sömn och fortsatte mot polisstationen för att få en kopia på polisrapporten. De skulle försöka få ny bilruta i Uddevalla innan färden
går vidare mot Arvika.

Personalen på Gustafsberg som jobbat här långt längre än undertecknad säger att det var första gången ett bilinbrott ägt rum.

Av detta kan vi lära att aldrig lämna värdeföremål synligt i bilen. Det är ett ögonblicks verk att smasha en ruta fast tjuven måste sannolikt ha haft något att slå med.

Efter dessa bestyr fick jag i alla fall se andra halvlek där ju tyskarna spädde på den brasilianska bedrövelsen ytterligare. 7 - 1, osannolikt!  //

4 kommentarer:

 1. Någon fingerfärdig person öppnade omärkt min handväska och jag blev av med plånboken, med allt innehåll på Kvantum i Uddevalla ca kl 13 den 10 juli. Det är tyvärr inte så säkert som man önskar i Uddevalla.

  SvaraRadera
 2. Tack för att ni hjälpte tyskarna. Tyskland är ett fantastiskt broderland.

  SvaraRadera
 3. En tråkig händelse som till slut blev ett fantastiskt trevligt minne från Uddevalla och Sverige tack vare de mycket hjälpsamma personerna som de hade turen att träffa på!
  Bengt

  SvaraRadera
 4. Föredömligt agerande från er alla!
  Hatten av från mig, det finns hopp för mänskligheten.

  SvaraRadera