2014-07-16

Stefan Rodin och hans flygande filmkamera

Minns ni den fina filmen Gustafsberg från ovan på Uddevallabloggen häromdagen? Bakom signaturen Cutlass Driver döljer sig Stefan Rodin och det var alltså han som gjort den fina filmen från Gustafsberg.

I dag hade jag nöjet att träffa Stefan på Kungstorget där han demonstrerade sin "drönare" som han använder då han vill filma saker och ting från ovan. Det är förstås en avancerad maskin men ändå inte oöverkomlig i pris för den som vill skaffa sig en dylik. De finns på nätet från 10 000 kr och uppåt.
Här ser vi undersidan av drönaren. Kameran är gyroupphängd och stabiliserad varför det inte blir några skakningar då den filmar.
Manöverpanelen ser ganska enkel ut men är förstås väldigt avancerad. På en iPhone via en särskild app kan han se samma vy som kameran där uppe i luften.
Stefan har ett förflutet som egen företagare i tryckeribranschen men jobbar nu som IT-tekniker på Uddevalla kommun. Han ser många möjliga användningsområden för sin flygande kamera. Exempelvis skulle han kunna hjälpa till att inspektera byggnader på hög höjd. Kyrktorn, broar, skyskrapor, ja det är nog bara fantasin som sätter gränser för vad han kan använda drönaren till.  //

8 kommentarer:

 1. Jag undrar: om den kommer i orätta händer, kan den inte vara ett hot mot människors integritet?

  Maj-Britt Jonasson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är riktigt. Den kan absolut vara ett hot mot människors integritet. Vem som helst kan åka köpa en sådan manick. Och de finns ett stort utbud i alla prisklasser. Faktum är att de blir vanligare och vanligare att man köper en sådan "leksak". Men så är det med all teknik. Ta Tex mobiltelefoner. Befinner man sig på stan en sommarkväll så kommer du med största sannolikhet att finnas med i en bild publicerad på Facebook eller något annat socialt forum på internet. Alternativet hade vart att myndigheter förbjöd sådan teknik i syfte att bibehålla den personliga integriteten. Själv tycker jag nog att ansvaret ska ligga på individen och inte på myndighet, men det är min uppfattning.

   Radera
 2. Visst blir man fotograferad många gånger när man ger sig ut i offentligheten. Men uppifrån luften, avslöjas personers hemligheter!
  M-B J

  SvaraRadera
 3. Om hemligheter = olagligheter då kan de ju vara lite känsligt för den drabbade! Ja! I annat fall: Vadå ? Vi har ju övervakningskameror/fartkameror/mobilkameror överallt numera! Om man har
  "rent mjöl i påsen"; So what !! (Dom som inte har det får gå ut nattetid :-) !
  P.Grahn

  SvaraRadera
 4. Att bli filmad uppifrån är ju inget nytt, vem som helst kan stå och filma från en byggnad, skillnaden med en drönare är att den är rörlig över ett större område, tycker inte att det är något konstigt med det om man har rent mjöl i påsen. Till skillnad mot kameraövervakning är det inte lika självklart att man får filma då krävs kameratillstånd från Länsstyrelsen mot en kostnad oberoende om man får godkänt eller inte. Dessutom får man inte använda rörliga kameror med zoom som känns lite märkligt då man monterar kameror för att förebygga brott.

  SvaraRadera
 5. I söndagsskolan fick man lära sig att Gud ser allt. Nu är Gud avskaffad och ersatt av en närsynt, luftburen drönare!
  M-B J

  SvaraRadera
 6. Skulle gärna vilja se Gustavsbergsfimen igen.Kan bara inte hitta den. Tacksam för hjälp!
  Göran S

  SvaraRadera