2013-11-07

Öppet Gustafsbergsarkiv på lördag 9 november

(OBS! Klicka på panoramabilden!)

Nu på lördag är det Arkivens dag över hela landet. Gustafsbergsstiftelsens bidrag är att vi visar vårt fantastiska arkiv kl 10 - 12.

Den äldsta handlingen i arkivet är ett pergamentsbrev från 1400-talet men det är ett undantag. Men när Anders Knape startade Gustafsbergs barnhus 1776 började man också spara de handlingar som växte fram i barnhusets verksamhet. Så från det året och fram till idag finns det 55 hyllmeter arkivhandlingar som speglar verksamheten på Gustafsberg.

Barnhuset, som är Sveriges första internatskola, har avsatt massor av handlingar av alla slag. I arkivet finns bl a handlingar ansökningar och andra handlingar rörande de 741 pojkarna som gick på internatskolan mellan 1776 och 1924 då skolan lades ned.

Och här finns förstås mycket handlingar också från badorten. Inte minst år 1814 då varmbadhuset var nytt och så många kungliga och andra dignitärer var på Gustafsberg och badade.
Arkivbyggnaden byggdes 1882. Den är placerad så att den skall vara brandsäker, dvs ligga långt från andra byggnader. Den ligger också på en liten kulle vilket gör att risken för översvämning är minimal.

Hit flyttade man alltså in alla handlingar efter invigningen av arkivet. Det skulle visa sig vara mycket klokt då det stora skolhuset brann ner 12 år senare. Där hade man nämligen förvarat handlingarna fram till 1882.

Tack vare att man tänkte på att man ville spara barnhusets och badortens historia så räddade man arkivhandlingarna från förstörelse. Det är således ett ganska komplett arkiv från 237 års verksamhet vi kan visa upp idag.

Så ta chansen och besök oss på lördag. Välkomna!  //

1 kommentar:

  1. Ett fint initiativ ! Man skulle behöva många månader, om man vill gå igenom allt intressant.
    Tack för idag, Gunnar !
    C-M Norrman

    SvaraRadera