2013-11-24

Digitaliserade svenska dagstidningar - en ny skattkista på nätet

Insänt av Christian Westergaard:

"Hej Gunnar!
Här är väl något för Uddevallabloggen. Jag slog ordet "Uddewalla" på Kungliga Bibliotekets tjänst "digitaliserade svenska dagstidningar" och fick 4 710 träffar!
En veritabel skattkista för den lokalhistorieintresserade amatörforskaren!
Vh Christian Vestergaard"

Tack Christian! Den här tjänsten kände jag faktiskt inte till och därför lägger jag ut tipset här på Uddevallabloggen så att andra intresserade kan ta del av denna nyhet.

Sä här beskriver Kungliga Biblioteket tjänsten:

"För att bevara och förbättra tillgängliggörandet har Kungl. biblioteket (KB) påbörjat en digitalisering av svensk dagspress. Det material som nu blir tillgängligt är producerat inom två projekt: ”Digitalisering av svensk dagspress” samt ett EU-finansierat projekt ”TELplus” som ingår i The European Library.

Denna webbplats ger tillgång till drygt 200 000 sidor tidningstext samt material från Kungl. bibliotekets samlingar. Direktskannat material återges i färg medan skannad mikrofilm återges i svartvitt. Urvalet av material består av flera titlar, dels större tidningar dels landsortstidningar för att visa en helhetsbild av svensk dagspress. Detta speglar spridningen i tid och geografi av svensk tidningsutgivning från 1700-tal till 1900-tal.

Tjänsten är just nu en betaversion, dvs under utveckling".  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar